Verden

USA krever gransking av forsvunnet saudiarabisk journalist

USAs utenriksminister Mike Pompeo ber Saudi-Arabia etterforske hva som har skjedd med journalisten som angivelig ble drept på et saudiarabisk konsulat i Tyrkia.

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som blant andre skriver for Washington Post, forsvant etter et besøk på hjemlandets konsulat i Istanbul tirsdag for en uke siden.
  • og NTB

– Vi ber saudiarabiske myndigheter om å støtte en grundig etterforskning av herr Khashoggis forsvinning og gi innsyn i resultatene av denne granskingen, sier Pompeo.

Han legger til at utenriksdepartementet har vært i kontakt med Saudi-Arabia gjennom diplomatiske kanaler om saken.

Ikke navngitte tyrkiske kilder har sagt at Jamal Khashoggi ble drept av saudiarabiske etterretningsagenter etter at han gikk inn på landets konsulat i Istanbul tirsdag i forrige uke. Ifølge forloveden og tyrkiske myndigheter kom han aldri ut igjen av bygningen.

Trump bekymret

Den saudiarabiske journalisten skrev kommentarartikler for Washington Post og bodde i frivillig eksil i USA. Han var svært kritisk til den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman, samtidig som han hadde kontakter høyt oppe i den saudiarabiske kongefamilien.

Kan få politiske følger

President Donald Trump ble mandag spurt av pressen om hva han tenkte om Khashoggi-saken.

USAs president Donald Trump ble mandag spurt av pressen hva han tenkte om saken.

– Jeg er bekymret over det. Jeg liker ikke å høre det. Forhåpentligvis vil saken løse seg selv, sa han og fortsatte:

– Akkurat nå vet ingen noe om dette. Det er et par fæle historier som sirkulerer. Jeg liker det ikke.

Også lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, uttalte seg om saken mandag. Han kaller forsvinningen «svært foruroligende» og sier USA trenger klare fakta i saken.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham, som er kjent som en ivrig tilhenger av Trumps utenrikspolitiske linje, sa at alliansen mellom USA og Saudi-Arabia kan bli hardt rammet hvis dette er sant.

– Vi er enige om at hvis det er noen sannhet i anklagene mot saudiarabiske myndigheter, så vil det være ødeleggende for forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, og det vil være en høy pris å betale, økonomisk eller på annen måte, skrev Graham på Twitter mandag.

Krever bevis

Saudiarabiske myndigheter har avvist påstandene om at Khashoggi er drept og at han befinner seg på konsulatet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krevde tidligere mandag bevis på at Khashoggi forlot konsulatet og viste til at det er flere overvåkingskameraer der.

– Hvis han har forlatt stedet, hvorfor beviser de det ikke? Vi kommer ikke til å la saken passere, sa han.

Mens Trump har tatt initiativ til et tettere forhold til Saudi-Arabia, jobbet hans forgjenger Barack Obama for at USA skulle være mindre avhengig av oljeimport fra den autoritære staten.

Les mer om

  1. Saudi-Arabia