Verden

Tsjekkias president Zeman gjenvalgt

Tsjekkias president, den islamfiendtlige Russland-vennen Milos Zeman, vant valget over sin liberale motkandidat. Resultatet viser at landet er dypt splittet.

Tsjekkias president Milos Zeman valglokalet fredag. Andre runde i presidentvalget gikk over to dager og ble avsluttet lørdag. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

 • NTB

Offisielle resultater viser at Jiri Drahos (68) fikk 48 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget, som ble avsluttet lørdag. Han havnet dermed rett bak 73 år gamle Zeman, som fikk nesten 51 prosent av stemmene, melder tsjekkisk fjernsyn.

Drahos erkjente nederlaget få minutter etter at resultatet ble kjent.

Zeman er svært vennlig innstilt til både Russland og Kina, og han er ytterst kritisk til både innvandring og islam. Drahos regnes som hans rake motsetning og omtales som en liberal, EU-vennlig sentrumspolitiker.

Valgresultatet gjenspeiler dermed en dyp splittelse i det tsjekkisk samfunnet.

Jiri Drahos fotografert da han stemte fredag. Foto: Ondrej Deml / CTK / AP / NTB scanpix

By og land

Som i andre deler av Europa og USA, er det en kløft mellom by og land, mellom populister og liberalere, påpeker den politiske analytikeren Jiri Pehe.

– Det er ikke bare mellom Praha og andre store byer på den ene siden, og resten av landet på den andre siden.

– Det er også en polarisering av verdensbildet, mellom folk som er åpen for verden utenfor og modernisering, og dem som klamrer seg til fortiden, sier Pehe til nyhetsbyrået AFP.

Zeman ble president i 2013 da tsjekkerne for første gang valgte president i direktevalg. Tidligere utnevnte nasjonalforsamlingen presidenten, som først og fremst har en seremoniell rolle.

«Tsjekkias Trump»

EU- og NATO-medlem Tsjekkia er midt oppi en politisk krise. Den populistiske milliardæren Andrej Babis, en nær alliert av Zeman, vant en solid seier i parlamentsvalget i fjor høst.

Men hans regjering ble felt allerede sist onsdag i et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen. De folkevalgte har også fratatt Babis hans immunitet, og han risikerer nå straffeforfølgelse for anklager om svindel med EU-midler.

President Zeman har imidlertid sagt at han vil gi Babis, som har fått tilnavnet «Tsjekkias Trump», en ny sjanse til å danne regjering.

En valgplakat i Tsjekkias hovedstad Praha. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

Vil bli ydmyk

Zeman har utmerket seg med knallhard retorikk mot innvandring og islam.

Zeman er imot EUs obligatoriske flyktningkvoter og andre regler han mener griper inn mot Tsjekkias suverenitet. Han har også betegnet flyktningkrisen i 2015 som «en organisert invasjon» i Europa. Islam har presidenten omtalt som «dødens religion», samtidig som han har insistert på at muslimer er «umulige å integrere».

Etter valgseieren lørdag signaliserer Zeman at han vil moderere språkbruken.

– Jeg har lyst til å bli litt mer ydmyk, litt mindre selvsikker og mer åpen overfor folk som har andre meninger enn meg, sa Zeman til tilhengerne etter valgseieren lørdag.

Spøkte med journalistdrap

Zeman var en av få europeiske ledere som støttet Donald Trump under det amerikanske presidentvalget, og tsjekkeren tror heller ikke at klimaendringene er menneskeskapte.

Zeman har gjentatte ganger skjelt ut journalister, som han har kalt for «gjødsel» og «hyener». I en samtale med Russlands president Vladimir Putin i fjor spøkte han med at journalister burde drepes.

Samme år fikk Zeman kraftig kritikk da han på en pressekonferanse viste frem en våpenkopi merket «for journalister».

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Demokratiets sårbarhet overfor masseappell | Bernt Hagtvet

 2. VERDEN
  Publisert:

  50 år siden sovjetiske stridsvogner rullet inn i Praha

 3. VERDEN
  Publisert:

  Slovakia får trolig sin første kvinnelige president

 4. VERDEN
  Publisert:

  For 17 år siden ble landet straffet av EU. Nå er høyrepopulistene tilbake.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Amerikanske medier: Trump diskuterte mulig militærkupp i helgen med nylig benådet eksgeneral

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  I kaoset rundt Trump er det lett å glemme at han tilfredsstiller mange velgeres ønsker og mildner deres frykt.