Svensk kvinne tiltalt etter å ha prøvd å stanse utvisning om bord på fly

En 21 år gammel svensk kvinne er tiltalt for brudd på luftfartsloven etter å ha prøvd å stanse utvisningen av en mann som skulle sendes ut av Sverige med fly.

Aktivisten Elin Ersson avbrøt en utvisning på et fly i Sverige. Nå er hun tiltalt.

Den svenske studenten Elin Ersson var om bord på et fly som sto på flyplassen Landvetter utenfor Göteborg 23. juli. På samme fly satt det en 52 år gammel mann fra Afghanistan som skulle utvises fra Sverige med et fly til Istanbul.

Ersson bestemte seg for å forsøke å hindre utsendelse av mannen ved å nekte å sette seg ned inntil flygeren beordret mannen til å gå av flyet.

Sendte protesten live på Facebook

Imens direktesendte hun opptrinnet på sin Facebook-side. I det 14 minutter lange klippet blir hun gjentatte ganger konfrontert av medpassasjerer og besetning, skriver Aftonbladet.

Til slutt ble både kvinnen og afghaneren ført ut av flyet. Flere medpassasjerer applauderte.

– Jeg gjorde det som privatperson, aktivist og medmenneske, sier Ersson i et intervju med Jönköpings-Posten.

Videoklippet spredte seg raskt i sosiale medier og nyheter verden rundt.

Men ikke alle fant grunn til å hylle Ersson. Flere personer leverte politianmeldelser. Rettsekspert Sven-Erik Alhem mener hun begikk lovbrudd.

– Dette er delvis et spørsmål om hvor langt vår grunnlovsbeskyttede rettigheter, som demonstrasjonsfriheten, strekker seg, sier han.

Ersson mener hun ikke har gjort noe ulovlig.

– Jeg hadde gjort det igjen, dersom det skulle bli nødvendig, men jeg tror ikke at jeg får lov til å gå om bord på et fly igjen der personer skal utvises, har hun sagt til TT.