Verden

Australsk kardinal kjent skyldig i overgrep

Kardinal George Pell risikerer 50 års fengsel for seksuelle overgrep mot to korgutter i Australia for 22 år siden. Pell har vært pavens finansminister.

Kardinal George Pell var en av pavens nærmeste rådgivere og en av de mektigste i Vatikanet. Nå risikerer han å måtte tilbringe resten av livet i fengsel for overgrep mot to korgutter. Foto: Andy Brownbill / AP / NTB scanpix

 • NTB

Pell var en av pave Frans' nærmeste rådgivere og er den mest høytstående geistlige som er anklaget og dømt for overgrep. Han var leder for Vatikanets finansdepartement fra opprettelsen i 2014, men fikk permisjon fra det vervet i juni 2017. Han gikk av dagen etter at han ble funnet skyldig i overgrep.

Dommen mot den 77 år gamle kardinalen falt i en domstol i den australske delstaten Victoria 11. desember, etter at juryen brukte to dager på å komme frem til en enstemmig kjennelse. Kjennelsen har vært unntatt offentlighet, men ble frigitt tirsdag.

Strafferammen i saken er fengsel i 50 år, og onsdag starter en rettsrunde om straffeutmålingen. Pell har sagt at han vil anke dommen.

Pell var erkebiskop i Melbourne da overgrepene han er dømt for fant sted. Overgrepene skjedde i sakristiet i St. Patricks katedral i den australske storbyen. Juryen fant Pell skyldig i overgrep mot to korgutter i 1996, begått etter at han tok dem på fersken da de drakk av altervinen. Guttene var den gangen 12 og 13 år gamle.

Kardinalen har benektet alle anklagene mot ham. I en rettssak i september klarte ikke juryen å komme frem til en kjennelse, men tre måneder senere ble den høyt betrodde katolske kirkelederen altså kjent skyldig.

Les mer om

 1. Overgrep
 2. Barn
 3. Vatikanet

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud i overgrepssaken mot kardinal Pell

 2. VERDEN
  Publisert:

  Pårørende skuffet over kardinal Pells straff for overgrep

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kardinal George Pells anke avvist

 4. VERDEN
  Publisert:

  Aktor vil sende dømt kardinal rett i fengsel

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep