Titusener av venezuelanere protesterer mot Maduro – søndag går EUs tidsfrist for nytt presidentvalg ut

En general i Venezuelas luftvåpen har skiftet side. President Maduro gjentar sitt forslag om å fremskynde parlamentsvalget. Men det er et presidentvalg, og ikke et parlamentsvalg, EU har krevd.

Titusener demonstrerer i gatene i Venezuelas hovedstad Caracas.

Bilder fra Venezuelas hovedstad Caracas viser titusener i gatene. De viftet med det venezuelanske flagget i gult, blått og rødt og ropte slagord mot president Maduro.

Målet med demonstrasjonen er å få presidenten til å skrive ut nytt presidentvalg.

Flere store land i Europa, inkludert Spania, Tyskland, Frankrike og Storbritannia, har krevd at det skrives ut nytt presidentvalg innen søndag. Hvis ikke det skjer, vil de anerkjenne opposisjonsleder Guaidó som midlertidig president.

Disse landene mener valget i mai i fjor, da Maduro ble gjenvalgt som president, var preget av valgfusk.

Over 20 land, inkludert USA, Australia og Brasil, har allerede erklært at de anerkjenner Juan Guaidó som president, etter at opposisjonslederen selv gikk ut og kalte seg president 23. januar.

Ifølge amerikanske NBC News var det varslet demonstrasjoner mot Maduro i mer enn 70 byer over hele verden lørdag – inkludert Miami, Madrid, Milano, Frankfurt, Melbourne, Athen og Beirut.

Også i Oslo var det varslet en demonstrasjon, der mellom 80 og 90 møtte frem ifølge arrangørene.

Protester mot president Maduro i den venezuelanske hovedstaden Caracas lørdag.
President Nicolás Maduro hilser de fremmøtte under demonstrasjonen til hans støtte i Caracas lørdag.
Opposisjonsleder Juan Guaidó taler til folket under støttedemontrasjonen lørdag.

Maduro: Vil ikke akseptere utpressing

Blant landene som støtter den sittende presidenten Maduro er Russland, Kina, Tyrkia, Iran og Bolivia.

Russland har lenge vært en viktig alliert for Maduro. Ifølge BBC er forholdet viktig blant annet fordi Russland har gjort store investeringer i det latinamerikanske landet, og fordi Venezuela har vært en viktig kritiker av USA, midt i USAs bakgård.

Maduro skal ifølge BBC har uttalt at han var klar til å holde samtaler med opposisjonen «til landets beste», men at han ikke vil akseptere utpressing eller en form for ultimatum.

Også Maduros tilhengere demonstrerer i Caracas lørdag. De markerer at 20 år er gått siden Maduros forgjenger Hugo Chávez kom til makten. Demonstrasjonene holdes i ulike deler av byen, men det er likevel frykt for at voldelige sammenstøt kan oppstå.

I en tale lørdag foreslo Maduro å holde nytt valg til parlamentet i 2019, i stedet for 2020 som planlagt. Men det er et presidentvalg, og ikke et parlamentsvalg, EU og andre har krevd.

Forslaget var en gjentakelse – tidligere denne uken tok Maduro til orde for det samme i et intervju med det russiske nyhetsbyrået TASS.

Både Maduro og Guaidó bruker Twitter for å oppildne sine tilhengere. Maduro bruker religiøse symboler og ber sine tilhengere om å vise styrke i vanskelige tider. Mens Guaidó ber demonstrantene viser sin takknemlighet for internasjonal støtte, med hashtagen #ElMundoEstáConVzla (verden står sammen med Venezuela).

General Francisco Yanez er nå blitt stemplet som forræder av forsvarsledelsen. På nettsidene til den venezuelanske forsvarsledelsen står generalen oppført som leder for strategisk planlegging i luftvåpenet.

General skiftet side

Lørdag ble det klart at general General Francisco Yanez i Venezuelas luftvåpen har skiftet side, og i en video distribuert på sosiale medier oppfordrer han andre militære til å gjøre det samme.

Men det er ikke klart om Yanez fortsatt oppholder seg i Venezuela.

Støtte fra de militære er sett på som avgjørende for hvem som går av med seieren i maktkampen i Venezuela.