Verden

Tyskland krever Facebook-endring

Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Tyskland vil ha slutt på at Facebook høster og sammenstiller brukerdata fra andre tjenester og nettsider, uten samtykke fra brukerne. Forbrukerrådet gleder seg.

  • NTB

– Facebook vil i framtida ikke lenger få anledning til å tvinge sine brukere til å godta praktisk talt ubegrenset innsamling og bruk av ikke-Facebook-data til sin Facebook-profil, sier sjefen for det tyske konkurransetilsynet (FCO), Andreas Mundt.

Tyskland vil også ha slutt på at Facebook overvåker personer på nett som ikke har Facebook-profil, men som har benyttet apper som WhatsApp og Instagram og hjemmesider der Facebook-programvare er installert.

Dersom tyske myndigheter får det som de vil, vil Facebook eksplisitt måtte spørre sine brukere om tillatelse til å samle data fra andre Facebook-eide kilder eller Facebook-tilknyttede nettsider.

Dominerende

Det tyske konkurransetilsynets vedtak dreier seg ikke om Facebooks behandling av data, men om selve innsamlingen.

FCO konstaterer at Facebook har en dominerende posisjon innen sosiale medier i Tyskland, med 23 millioner daglige brukere.

Med 95 prosent av markedet for sosiale medier nærmer dette seg et monopol hvor brukere ikke har reelle alternativer, mener det tyske konkurransetilsynet.

Viktig avgjørelse

– En viktig avgjørelse for å sikre personvernet og økt konkurranse, sier fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet til NTB.

– Dette viser at bruk av persondata ikke bare omhandler personvern, men også konkurranselovgivning. Vi oppfordrer Konkurransetilsynet til å gjøre samme gjennomgang i Norge, sier hun.

– Dette er nok et tilbakeslag for Facebooks forretningsmodell hvor man uhemmet samler inn persondata. Selskapet ble i fjor også dømt i Belgia for å spore personer utenfor Facebooks egne tjenester, konstaterer Moen.

Facebook anker

Facebook er uenig i FCOs beslutning og kommer til å anke avgjørelsen, opplyser selskapet i en kunngjøring.

– Vi har stor konkurranse i Tyskland fra blant andre YouTube, Snapchat og Twitter, hevder selskapet, som mener at de nye reglene vil innebære urettmessig særbehandling.

FCO har nå gitt selskapet én måned på seg til å utforme en anke, fire måneder til å komme opp med en plan for endringer og tolv måneder til å etterkomme kravet om endring.

Les også

  1. Hver dag rundt midnatt skjedde det noe mystisk med datamaskinene fra Huawei. Det tok fem år før noen oppdaget hva som foregikk.

Les mer om

  1. Sosiale nettverk
  2. Facebook
  3. Instagram
  4. Whatsapp