- Nordmenn skryter mer av landet sitt, de er mer patriotiske

STOCKHOLM (Aftenposten): Studentgjengen i Stockholm ser mange likheter mellom Sverige og Norge, selv om de mener nordmenn er langt mer patriotiske enn dem.

Økonomistudent Joel Gedin (f.v.) er adoptert og vokst opp i Dalarna. Han har aldri opplevd noen former for rasisme i Sverige. På en kaffebar i Stockholm møter han medstudentene Amanda Persson, Amanda Eriksson og Nathalie Gesjen.

Vi møter de fire økonomistudentene på en kaffebar i Stockholm sentrum. Bøkene ligger spredt utover bordet, kaffen er forlengst drukket opp. De studerer sammen på Sødertörns Högskola utenfor byen, men kollokviene holdes likeså godt her.

Vi avbryter praten for å vise dem meningsmålingen som tar tempen på svenskenes holdninger til Norge etter at Fremskrittspartiet kom i regjering.

Et av spørsmålene lød: Er Fremskrittspartiet et rasistisk parti?

  • Tre av ti svensker svarer bekreftende på spørsmålet, mens hele seks av ti svarer «vet ikke».
  • 44 prosent av svenskene som er spurt, mener at nordmenn er mer negative til innvandring enn svensker.
  • 28 prosent mener at nordmenn er mer egoistiske enn svensker, mens bare 13 prosent mener at svenskene er mer egoistiske enn nordmenn.
  • 26 prosent mener at nabolandenes borgere er like egoistiske.

— Uforståelig at nordmenn støtter Frp

Amanda Eriksson (23) har jobbet som stuepike på et overnattingssted i skisenteret Trysil. Hun er skeptisk til utviklingen i nabolandet.

Les også

Mener svenskene at vi er mer rasistiske?

— Jeg har ikke lest Fremskrittspartiets partiprogram, men det skinner gjennom at partiet har likhetstegn med innvandringskritiske Sverigedemokraterna. Høyrepopulistiske partier er i fremgang i flere land, kanskje utløst av krisetidene. Men hvorfor nordmenn støtter et slikt parti, det forstår jeg ikke, sier Amanda Eriksson.Det nikkes rundt bordet.

Ingen av dem kjenner noen som kan tenke seg å stemme på Sverigedemokraterna.

— Jeg leste om sensureringen av Skavlan-programmet i Norge. Stemmer det virkelig? spør Amanda Persson (28).

Høyrepopulistisk parti

Mange svensker forbinder Norge med innvandringskritiske holdninger, viser en meningsmåling utført for Aftenposten som ble omtalt i lørdagens avis.

Debatten som har rast over landegrensene denne høsten, begynte med valget i september. Fremskrittspartiet ble i svenske medier fremstilt som et parti på linje med Sverigedemokraterna, et høyrepopulistisk og innvandringskritisk svensk parti.

NRKs klipping av TV-programmet Skavlan, der en svensk komiker kritiserer Norge, bidro til et bilde av Norge som et proteksjonistisk land.

Enkelte av uttalelsene fra Özz Nujen ble klippet bort i Skavlan-programmet, der han blant andre møtte Jens Stoltenberg, som ble vist i Norge i høst.

Like, men ulike

Hva ser dere av forskjeller mellom nordmenn og svensker?

— Jeg ser flest likheter, sier Nathalie Gesjen (20).

Hun har norsk familie, og er ofte i Norge for å stå på ski.

- Men på ett område er vi temmelig forskjellige. Nordmenn skryter mer av landet sitt, de er mer patriotiske. I Norge kan en pynte juletreet med norske flagg, og gå i 17.mai-tog uten at det er noe galt i det. Vi kan ikke engang synge nasjonalsangen på skolen lenger, sier Gesjen.

Hun antyder at her har svenskene noe å lære, men der er det uenighet i vennekretsen.

— Patriotisme kan vippe over i uheldig nasjonalisme, det hører ikke hjemme i Sverige.

Høyt utdannede mest skeptisk til Frp

Hvis man ser nærmere på resultatene fra Aftenpostens undersøkelse er det en klar forskjell i svarene til høyt utdannede svensker og svensker med lavere utdannelse.

Av dem med høyere utdannelse mener nær fire av ti at Frp er rasistisk. Blant svensker med lite utdannelse utover videregående skole, mener to av ti at Fremskrittspartiet er et rasistisk parti.

Les også

«Var är norrmännensbidrag till världen?»

Partitilhørighet er også en viktig indikator på hva svenskene mener om vårt nye regjeringsparti.Bare 10 prosent av Sverigedemokraternas sympatisører svarer at Frp er et rasistisk parti. Dette er det svenske partiet som ligger nærmest Fremskrittspartiet, selv om det er klare forskjeller mellom de to partiene.

Det er ikke overraskende Vänsterpartiets velgere – et parti som ligger til venstre for norske SV – som er mest kritiske til Fremskrittspartiets politikk. I denne velgergruppen svarer hele 67 prosent at Frp er et rasistisk parti.

Menn mest negative

«Hvem synes du er mest egoistiske, er det nordmenn eller svensker?», lyder det siste spørsmålet i meningsmålingen.

Svarene viser at svensker mener nordmenn er mest egoistiske, men resultatene er ikke overveldende på noe vis. Bakgrunnstallene viser at svenske menn og kvinner er uenige hva gjelder nordmenn:

  • 34 prosent av mennene mener nordmenn er mest egoistiske.
  • 21 prosent av kvinnene svarer det samme.