EU mener IKEA kan ha fått ulovlig skattefordel
EU-kommisjonen åpner etterforskning av Nederlands skatteregime for IKEA. Selv nekter den svenske møbelgiganten for regelbrudd.
Det er skattereglene for selskapet Inter IKEA som nå skal under EUs lupe. Grunnen er mistanke om at Nederland kan ha gitt IKEA ulovlige fordeler.
Svenskeide IKEA har sitt hovedkvarter i Nederland.
– Medlemsland kan ikke la utvalgte selskaper betale mindre skatt ved å la dem flytte profitten til andre steder på en kunstig måte, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.
Lover å samarbeide
Inter IKEA Group understreker at etterforskningen i utgangspunktet er en sak mellom EU-kommisjonen og nederlandske myndigheter. Men IKEA lover å se nærmere på EU-kommisjonens beslutning og svare på de spørsmålene EU og Nederland måtte ha.
– Måten nasjonale myndigheter har beskattet oss på, har etter vår mening vært i samsvar med EUs regler, sier Inter IKEA Groups pressetalskvinne Josefin Thorell i en uttalelse til NTB.
– Det er bra hvis etterforskningen kan få klarhet i og bekrefte dette, sier Thorell.
Ifølge henne er IKEA innstilt på å følge skattereglene overalt hvor selskapet opererer.
Flytting av penger
Bakteppet for etterforskningen er to skatteavgjørelser fra 2006 og 2011. Disse har ifølge EU-kommisjonen ført til en betydelig reduksjon av IKEAs skatteregning i Nederland. Det kan ha ført til brudd på EUs konkurranseregler fordi IKEA kan ha fått en fordel som ikke har vært tilgjengelig for andre selskaper.
Forklaringen ligger i IKEAs avanserte selskapsstruktur. De enkelte IKEA-butikkene er franchiser. For å få lov til å bruke merkevaren IKEA må de betale en avgift på 3 prosent av omsetningen til Inter IKEA Systems, et datterselskap av Inter IKEA Group i Nederland.
Fra 2006 til 2011 gikk en stor andel av disse pengene videre til I.I. Holding i Luxembourg, som var eier av rettighetene til merkevaren. Der slapp IKEA å betale skatt på grunn av et unntak for holdingselskaper.
Liechtenstein kan bli trukket inn
EU-kommisjonen konkluderte allerede i 2006 med at Luxembourgs skatteregler var ulovlige, og i 2011 måtte I.I. Holding begynne å betale selskapsskatt. Da endret IKEA selskapsstrukturen.
Siden har Inter IKEA Systems brukt interne lån fra en IKEA-stiftelse i Liechtenstein til å få skatteregningen ned i Nederland, ifølge EU-kommisjonen.
Kommisjonen har ikke anledning til å etterforske Liechtenstein, ettersom dette er et EFTA-land. Skal Liechtensteins rolle i saken undersøkes nærmere, blir det opp til EFTAs overvåkingsorgan ESA å ta saken videre.
– Dersom Kommisjonen har relevant informasjon å dele, kommer vi til å vurdere den på vanlig måte, sier ESAs kommunikasjonssjef Anne Marte Vestbakke til NTB.
– Men for øyeblikket har vi ikke noen undersøkelse knyttet til Liechtenstein, sier hun.