Verden

George Clooneys smil er verdt millioner i den amerikanske valgkampen

NEW YORK (Aftenposten): Ville du betalt tre millioner kroner for en middag med George Clooney? Det vil ikke Bernie Sanders.

I Meet the press-intervjuet gjorde George Clooney det klart at han misliker rollen penger har fått i den amerikanske valgkampen.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Tirsdag er det nominasjonsvalg i New York. Sanders har brukt mest penger, men Clinton leder klart på meningsmålingene.

Bernie Sanders skulle sikkert ønske at George Clooney støttet ham og ikke Hillary Clinton. Men Hollywood-stjernen har valgt side, og han har valgt å drive valgkamp for den tidligere utenriksministeren.

Det blir det penger av for Clinton-kampanjen. Mye penger.

Uanstendig mye penger, ifølge Clooney selv.

I et intervju på TV-programmet Meet the press på søndag innrømmet filmstjernen at det er noe råttent i et system der styrtrike tilhengere må ut med opptil tre millioner kroner for å få gleden av å spise middag sammen med ham.

— Det er helt latterlig at vi skal ha slike pengesummer i politikken, sa Clooney.

Utgangspunktet er dette: Clooney var ett av trekkplastrene da Hillary Clinton samlet inn penger til valgkampen sin i Los Angeles i helgen. Tilsammen hanket hun inn 15 millioner dollar - rundt 125 millioner kroner - i løpet av helgeturen.

Har du lest denne saken? Uansett hva som skjer i nominasjonskampen videre:

Les også

Bernie Sanders har allerede vunnet en stor seier i valgkampen

Ber om 2,70 dollar

Clinton har basert seg i stor grad på store pengegaver fra rike donorer, mens motstanderen Bernie Sanders utelukkende fokuserer på småsummer fra vanlige velgere. Gjennomsnittsdonasjonen til Sanders-kampanjen er 27 dollar, noe han alltid gjør et stort poeng av på valgmøtene sine.

Clooney, en av Hollywoods mest ettertraktede skuespillere og regissører, er kjent for sin aktivisme.

I årevis har han kjempet for å rette verdens oppmerksomhet mot menneskerettighetsforbrytelsene i Darfur. Han var imot Irak-krigen og har tatt til orde for å anerkjenne det tyrkiske folkemordet på armenere under første verdenskrig.

George Clooney har også i en årrekke latt seg bruke som hovedattraksjon når demokrater skal stille til valg, og Sanders-kampanjen har lenge kritisert ham for å samle inn penger til Clinton.

I går, derimot, valgte Sanders i stedet å benytte seg av Clooneys selvkritikk på Meet the Press i et forsøk på å hente inn litt ekstra penger til sin egen kampanje.

«Takk, George Clooney», sto det i emnefeltet i en e-post fra Sanders-kampanjen, der han ber om et bidrag på 2,70 dollar fra tilhengerne sine.

Dermed benyttet Sanders seg også av Clooney som pengeinnsamler, dog på en indirekte måte.

Det ble en bråkete affære da Bernie Sanders og Hillary Clinton møttes til debatt i forrige uke. Til slutt måtte moderator gripe inn og si:

Les også

«Hvis dere begge skriker til hverandre på scenen, klarer ikke publikum å høre noen av dere»

TV-reklame i New York

I Meet the press -intervjuet gjorde Clooney det klart at han misliker rollen penger har fått i den amerikanske valgkampen.

— Jeg tror ikke noen, selv ikke politikerne, liker å måtte holde disse pengeinnsamlingsmiddagene, sa han.

Samtidig gjorde han der klart at dersom ikke demokratene samler inn disse pengene, vil det bli vanskeligere for partiet å slå republikanerne ved høstens valg fordi det andre partiet mottar enorm pengestøtte fra rike donorer, som Koch-brødrene og kasinomogulen Sheldon Adelson.

De demokratiske presidentkandidatene Hillary Clinton og Bernie Sanders under en debatt i Brooklyn i New York i forrige uke.

I dag er det nominasjonsvalg her i New York. Clinton har en behagelig ledelse på 13 prosentpoeng på meningsmålingene, men Sanders håper at en intens avslutning på valgkampen i den viktige delstaten vil sørge for en sjokkseier over motstanderen.

Ifølge Clintons kampanjeleder Robby Mook har Sanders brukt to millioner dollar mer enn Clinton på TV-reklame i New York.

Penger er en betydelig del av valgkampen, også for Sanders.

Ved utgangen av mars hadde han samlet inn 139,8 millioner dollar. Clinton — og organisasjonene som støtter henne - hadde på sin side håvet inn 222,4 millioner.

Mye er snudd på hodet i denne valgkampen.

Les også

Her er syv politiske tyngdelover som er blitt brutt i årets valgkamp

Vil omgjøre høyesterettsdom

Totalt kommer denne valgkampen til å koste flere milliarder dollar — kanskje opp mot fem milliarder, ifølge tidlige anslag. Det vil i så fall være dobbelt så mye som valgkampen i 2012.

Årsaken til pengegaloppen ligger mye i høyesterettsavgjørelsen kjent som Citizens United, der det ble lettere for rike donorer å bidra til politiske valgkamper.

— Den loven er blant de verste som er blitt vedtatt i min levetid, sa George Clooney i TV-intervjuet søndag.

Nå håper han, paradoksalt nok, å samle inn nok penger slik at en demokrat kan vinne presidentvalget. På den måten håper filmstjernen at sammensetningen av dommerne i Høyesterett vil kunne endres, slik at loven til slutt blir omgjort.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

  1. USA-valget 2016