Verden

Piñera vant valget i Chile

Den konservative kandidaten og tidligere presidenten Sebastián Piñera vant presidentvalget i Chile. Her er han fotografert sammen med sin kone Cecilia Morel etter at valgseieren var et faktum. Foto: Luis Hidalgo / AP / NTB scanpix

Tilhengere av Sebastián Piñera feiret at deres kandidat gikk seirende ut av presidentvalget. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix

Presidentkandidat Alejandro Guillier avla sin stemme i 38 varmegrader i Antofagasta i Chile søndag. Senere på dagen måtte han innrømme valgnederlag. Foto: Hernan Olivera / AP / NTB scanpix

Den konservative kandidaten og tidligere presidenten Sebastián Piñera vant presidentvalget i Chile.

  • og NTB

Den 68 år gamle mangemilliardæren takket sine tilhengere etter at det var klart at han vant valget og sa han var ydmyk for «den fantastiske triumfen» og ba om samhold blant chilenerne.

Motkandidaten Alejandro Guillier har innrømmet valgnederlaget, og gratulerte Piñera med seieren som «republikkens nye president».

– Venstresiden led et tungt tap, sa Guillier på en pressekonferanse og oppfordret hans meningsfeller til å ta selvkritikk.

Spådde jevnere valg

Da nesten alle stemmene var talt opp, hadde Piñera fått 55 prosent av stemmene mot Guilliers 45 prosent.

Analytikerne hadde spådd et jevnere utfall, men det har ikke vært noen valgmeningsmålinger på flere uker.

– Dette er det mest usikre valget siden demokratiet kom tilbake, sa Marco Moreno, analytiker ved Universidad Central i Chile.

Søndag gikk chilenske velgere til urnene for å stemme over hvem som skal overta etter sosialisten Michelle Bachelet. Valget sto mellom den tidligere presidenten, forretningsmannen og milliardæren Sebastián Piñera og den uavhengige venstrekandidaten og TV-journalisten Alejandro Guillier.

Før første valgomgang, den 19. november, mente mange at Piñera kom til å vinne. Men han fikk bare 37 prosent av stemmene, mye mindre enn forventet. Guillier fikk på sin side 23 prosent.

Siden da har det ikke vært meningsmålinger, og mange var spente på om Guillier kom til å ta stemmer fra den sosialistiske kandidaten Beatriz Sanchez.

Milliardær

Valganalytikeren Marcelo Mella ved Universitetet i Santiago, mente at så lite som 20.000 stemmer kunne skille de to, i et land med 14 millioner velgere.

Sebastián Piñera har en formue på over 22,6 milliarder kroner, ifølge magasinet Forbes. Han har framstilt seg som den som er best til å håndtere den chilenske økonomien, som har lidd under lave priser på landets viktigste råvare – kobber.

Mangemilliardæren var president i Chile fra 2010 til 2014 da han ble erstattet av Michelle Bachelet som selv var president fra 2006 til 2010.

Valgvinneren tar over som president fra mars 2018 til 2022.

Den konservative kandidaten og tidligere presidenten Sebastián Piñera vant presidentvalget i Chile. Foto: Luis Hidalgo / AP / NTB scanpix

Les mer om

  1. Chile