Hva skjer i Catalonia etter opprørernes valgseier?

Seieren til uavhengighetspartiene er et nederlag for Spanias statsminister Mariano Rajoy. Hva skjer nå?

Absolutt flertall til de uavhengige, står det på plakaten som kom opp på skjermen under valgvakene i Barcelona torsdag kveld.

Rekordmange velgere, over 80 prosent, brukte stemmeretten sin i det regionale valget i Catalonia torsdag.

Spanias statsminister Mariano Rajoy sparket regionregjeringen tidligere i høst etter at de hadde erklært uavhengighet og lyste ut nyvalg i håp om å få situasjonen under kontroll. Først fredag ettermiddag kommenterte han resultatet, og oppfordret til dialog mellom Madrid og Barcelona.

1. Hvem vant?

Det relativt ferske sentrumspartiet Ciudadanos, som er imot at Catalonia skal løsrive seg fra resten av Spania, ble det største partiet og gjorde et svært godt valg. Men det er likevel blokken av partier som ønsker uavhengighet som regnes som seierherrer. De fikk 48 prosent av stemmene, men over halvparten av setene i regionforsamlingen. På tross av kaoset og krisen som har preget høsten, har de klart å beholde flertallet. Sammen fikk partiene som kjemper for uavhengighet rent flertall, med 70 av de 135 setene i delstatsforsamlingen.

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont sitter i eksil i Brussel, men fremsto som seierherre i natt.

Den sparkede katalanske lederen Carles Puigdemont, som nå lever i selvvalgt eksil i Belgia, sa fredag morgen at valget var en seier for den «katalanske republikken over den spanske staten».

– Mariano Rajoy har fått et slag i ansiktet fra Catalonia, sa Puigdemont på videolink fra Brussel.

2. Betyr det at Catalonia igjen vil erklære seg uavhengig?

Selv om dette er målet for mange av de katalanske politikerne, tyder retorikken deres på at de ikke vil gjenta det de gjorde i høst med det første. Den ensidige uavhengighetserklæringen kom etter en folkeavstemning som hverken ble anerkjent av Madrid eller av noen andre regjeringer i Europa. I tillegg førte det til at flere av de mest sentrale politikerne enten ble arrestert eller har gått i eksil.

Men valgresultatet vil likevel være en energiinnsprøytning for uavhengighetsbevegelsen og viser hvor splittet Catalonia er.

Ines Arrimadas (t.h) parti Ciudadanos ble største parti i valget. De ønsker ikke løsrivelse fra Spania. Her står hun sammen med den nasjonale partilederen Albert Rivera.

– Løsrivelsespartiene kan aldri påstå at de taler for hele Catalonia. Vi vil fortsette å kjempe for en fredelig sameksistens, sunn fornuft og et Catalonia for alle katalanere, sa lederen for anti-løsrivelsespartiet Ciudadanos, Ines Arrimadas

3. Hva med de fengslede lederne?

Det er et åpent spørsmål hva som skjer med dem nå. Syv av de 70 representantene som ble valgt inn i delstatsforsamlingen i går, sitter enten i fengsel eller holder seg i utlandet av frykt for å bli arrestert av spanske myndigheter.

Carles Puigdemont har vært frontfiguren i konfrontasjonen med Madrid i høst. Partiet hans ble størst av uavhengighetspartiene i går, og det ble ropt «president Puigdemont» i gatene i går. Men Puigdemont er siktet for oppvigleri etter folkeavstemningen i høst, og bor nå i eksil i Brussel.

Fredag sa han at han var åpen for å møte Spanias statsminister - ikke i Spania, men i et annet EU-land, og at han ville vende tilbake dersom han fikk garantier for at han igjen kan lede en katalansk regionregjering, ifølge Reuters.

Oriol Junqueras leder det nest største av partiene som kjemper for løsrivelse. I høst ble han siktet for oppvigleri og sitter i fengsel.

Hvis ikke de syv blir løslatt eller vender hjem igjen, kan de ikke stemme i parlamentet for å få på plass en flertallsregjering. Ifølge Reuters kan de håpe på å slippe siktelsene hvis de lover å ikke gjenta uavhengighetserklæringen. Men det vil være tungt å svelge spesielt for ett av partiene (CUP). En annen mulighet er at de overlater setene sine til nestemann på listen.

I tillegg har forholdet mellom Puigdemonts parti og to av de andre separatistpartiene blitt dårligere utover høsten, spesielt siden hans gamle visepresident sitter i fengsel i Madrid, mens han selv er fri mann i Brussel.

4. Hva er reaksjonen fra sentralregjeringen i Madrid?

Først klokken 14 fredag ettermiddag kommenterte statsminister Statsminister Mariano Rajoy valgresultatet, som blir sett på som et nederlag for Rajoy. Han hadde satset på at situasjonen skulle roe seg med et nyvalg. Men hans eget parti Partido Popular (PP) ble nesten utradert og gikk fra 11 til 3 seter i regionforsamlingen.

– Separatistene mister fortsatt oppslutning, men mindre enn vi hadde håpet, sa Rajoy.
Han sa at han ville snakke med de katalanske lederne så lenge de holder seg innenfor loven. Men det er uklart om han vil takke ja til invitasjonen fra den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont om å møtes, ifølge Reuters.

Spanias statsminister Mariano Rajoy avsatte regionregjeringen i Catalonia i høst, tok over kontrollen og lyste ut nyvalg. Men nå har uavhengighetspartiene igjen fått flertall.

5. Hvilken betydning vil valget få?

Valgresultatet gir ingen avklaring på situasjonen i regionen. Den politiske krisen fortsetter.

Rent praktisk må partiene klare å stable på bena en ny regjering. Forhandlingene starter trolig rett etter juleferien. Et kompliserende element er at flere av de mest sentrale aktørene er fengslet eller i eksil.

Krisen og usikkerheten som har preget regionen i høst, har kostet økonomisk. 3100 firmaer har valgt å flytte ut sitt hovedkvarter fra Barcelona til andre byer i Spania. Euroen falt litt etter valgresultatet i natt, og det var også et merkbart fall i spanske markeder da de åpnet i morges.

– Valget har løst veldig lite, sier Andrew Dowling, ekspert på katalansk historie ved Cardiff-universitet i Wales, til nyhetsbyrået AP.

– Uavhengighetssiden vant på samme måte som i 2015, de får flertall av setene i regionforskalingen, men ikke flertallet av stemmene.

– Dette viser at Madrids problem består og at uavhengighetsbevegelsen ikke kommer til å forsvinne, sier Antonio Barroso i det London-baserte analysefirmaet Teneo Intelligence til Reuters.