Verden

Sør-Afrikas øverste domstol: Parlamentet skulle holdt president Zuma ansvarlig i korrupsjonsskandale

Nok et nederlag: Sør-Afrikas leder Jacob Zuma er under hardt press.

Sør-Afrikas nasjonalforsamling må starte en prosess som kan føre frem til at landets president blir avsatt, beordrer landets øverste domstol.

  • Jørgen Lohne

Nasjonalforsamlingen har sviktet sin oppgave ved ikke å holde president Jacob Zuma ansvarlig for at han foretok en kostbar oppussing av sitt private hjem på skattebetalernes regning, slår Sør-Afrikas forfatningsdomstol fast i en kjennelse fredag.

Forsamlingen må opprette en «mekanisme» som kan brukes til å fjerne landets president fra hans embete, erklærte dommer Chris Jafta på direktesendt TV da han presenterte kjennelsen som et flertall i landets øverste domstol har stilt seg bak.

  • Zuma er ikke minst i trøbbel på grunn av sin nære forbindelse til den styrtrike Gupta-familien: Familiebånd, lekkasjer og et bryllup

Kritikk av nasjonalforsamlingen

Det er ikke umiddelbart klart nøyaktig hva slags tiltak parlamentet nå vil sette i verk, påpeker nyhetsbyrået Reuters.

Kjennelsen kan ikke minst leses som kritikk av nasjonalforsamlingen selv. Dommerne viser til at paragraf 89 i grunnloven pålegger de folkevalgte å vedta regler for hvordan landets president kan fjernes fra embetet: «Ved å unngå å inkludere slike regler har forsamlingen unnlatt å oppfylle denne forpliktelsen.»

Nok et nederlag for presset leder

Uansett vil forfatningsdomstolens avgjørelse bli oppfattet som det foreløpig siste i en serie nederlag for den skandalerammede president Zuma (75).

Kravet om at han skal gå av før valgperioden utløper i 2019, øker i styrke.

Den nye partilederen Cyril Ramaphosa er ikke blant Zumas nærmeste allierte.

Zumas stilling ble ikke minst svekket da hans visepresident Cyril Ramaphosa ble valgt til leder i ANC (African National Congress) 18. desember. Presidentens fraksjon i regjeringspartiet hadde satset på at hans ekskone, Nkosazana Dlamini-Zuma, skulle gå av med seieren.

Nkosazana Dlamini-Zuma klarte ikke å sikre Zuma-fløyen fortsatt kontroll med ledelsen av ANC.

På den annen side har lojale tilhengere av presidenten fortsatt nøkkelposisjoner i partiet, og Zuma har tidligere klart seg gjennom flere mistillitsavstemninger i parlamentet.

Allerede dømt til tilbakebetaling

Det var små politiske partier i opposisjon til ANCs styre som hadde brakt oppussingsskandalen inn for forfatningsdomstolen.

Zuma brukte for noen år siden offentlige midler til å pusse opp sin private bolig i Nkandla i provinsen KwaZulu-Natal. Allerede i fjor kom domstolen frem til at presidenten måtte betale tilbake noen av de rundt 150 millioner kronene som ble brukt. Zuma har siden tilbakebetalt cirka 5,2 millioner kroner.

ANC opplyser at partiets øverste ledere vil studere domstolens seneste kjennelse når de møtes 10. januar.

twitter.com/JorgenLohne

facebook.com/jorgenlohne

Les mer om

  1. Korrupsjon
  2. Jacob Zuma
  3. ANC
  4. Oppussing