Verden

IS står bak eksplosjoner i Kabul - minst 40 drept

Minst 40 personer er drept i flere bombeeksplosjoner i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet. IS påtar seg ansvaret.

Afghanske politistyrker ved åstedet i Kabul.
  • og NTB
Soldater sikrer området i Kabul som ble rammet av bombeangrep torsdag. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
En såret kvinne blir tatt hånd om i Kabul etter bombeangrepet torsdag. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Ekstremistgruppen IS påtar seg ansvaret for angrepet på et sjiamuslimsk kultursenter i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag.

Via sin propagandakanal Amaq hevder IS at de angrep senteret med tre bomber etterfulgt av et selvmordsangrep.

Målet for angrepet var et sjiamuslimsk kultursenter, der det ble holdt en seremoni for å markere at det er 38 år siden den sovjetiske invasjonen skjedde, ifølge talsmannen Nasrat Rahimi.

Senteret ligger rett ved siden av mediebedriften Afghan Voice, som man først trodde var målet for angrepet, i en sjiamuslimsk bydel vest i Kabul.

Rahimi sier at en selvmordsbomber som var inne i bygningen, først sprengte seg i lufta, og da folk kom til for å hjelpe, gikk ytterligere to bomber av utenfor.

Kritisk skadde

Lokale sykehus opplyser at de i tillegg til de drepte også har tatt imot flere titall sårede, blant dem fem kritisk sårede som legene kjemper for å berge livet til. Mange kvinner og barn er blant de drepte og sårede.

– Etter eksplosjonen var det brann og røyk i bygningen, og alle ropte om hjelp, sier en student som deltok i seremonien, og som fikk brannskader i ansiktet.

Bilder på Afghan Voices Facebook-side viser det smadrede interiøret av kultursenteret fylt av røyk og lik strødd utover gulvet.

IS har angrepet sjiamuslimer før

Ingen har foreløpig tatt ansvar for angrepet som skjer bare få dager etter at en selvmordsbomber drepte seks sivile ved et militært område i Kabul. Men Taliban har på Twitter meldt at de ikke står bak.

I oktober ble 71 mennesker drept i et annet angrep på en moske i en annen sjiamuslimsk bydel, som IS påtok seg ansvaret for.

Afghanistans president Ashraf Ghani kaller angrepet en forbrytelse mot menneskeheten.

– Terroristene har drept våre folk. Terroristene har angrepet våre moskeer, våre hellige steder, og nå vårt kultursenter, sa han og gjorde det klart at angrepene er angrep på islam og alle menneskelige verdier.

Les mer om

  1. Kabul