Verden

Han kom tilbake fra de døde. Nå får han svi for å ha lurt sine venner ved hjelp av en skyteglad munk.

Den ortodokse munken og tidligere soldaten Aleksei Tsymbaljuk var mannen som angivelig ble leid inn for å drepe den russiske journalisten. Foto: Privat, Mk.ru

– Jeg frøs som en hund i likhuset, sier den russiske journalisten som gjenoppsto fra de døde. Mannen som fikk betalt for å drepe ham, var en skyteglad munk.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Store deler av medieverdenen reagerte med sorg og forskrekkelse på meldingen om at den russiske journalisten og beinharde Putin-kritikeren Arkadij Babtsjenko skulle ha blitt drept tirsdag.

24 timer senere dukket han opp i levende live.

Alt var en bløff i regi av den ukrainske riksadvokaten og landets sikkerhetstjeneste SBU, angivelig for å avsløre leiemord bestilt av Kreml.

Bildet viser hvordan drapet på den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko ble arrangert av ukrainsk sikkerhetstjeneste SBU ved hjelp av en makeup-artist. Foto: Ukrainskij Pravda/Facebook

To dager etter «drapsbløffen» faller stadig flere brikker på plass i historien. Og kritikken øker fra flere hold:

Ukrainas president Petro Porosjenko (venstre), den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko og SBU-sjef Vasilij Gritsak etter at det ble kjent at «drapet» på journalisten var en bløff arrangert av SBU. Foto: Mykola Lazarenko / AFP

1. Hvem var «morderen»?

Mannen som ble betalt 30.000 dollar for å drepe journalisten, var Aleksei Tsymbaljuk.

Han er en ortodoks diakonmunk og ultranasjonalistisk aktivist med kobling til den ytterliggående gruppen Pravi Sektor, viser hans Facebook-profil.

Tsymbaljuk er også veteran fra de frivillige ukrainske bataljonene som kjemper mot de russiskstøttede opprørerne i østlige Ukraina.

Mannen som ble betalt 30.000 dollar for å drepe journalisten, var den ortodokse munken og tidligere ukrainske soldaten Aleksei Tsymbaljuk. Foto: Privat fra Tsymbaljuks Facebook-side

Han hevder at han gikk til sikkerhetstjenesten SBU og røpet planen. Deretter ble han med på å arrangere en «drapsbløff» for å pågripe eventuelle bakmenn.

Tsymbaljuk avsløre sin identitet etter at SBU publiserte lydopptak som viser at han mottar 30.000 dollar for drapet.

Mannen som ble betalt 30.000 dollar for å drepe journalisten, var Aleksei Tsymbaljuk. Bildet er fra hans Facebook-side. Nå er et nøkkelvitne i de påståtte drapsplanene mot den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko. Foto: Privat, Facebook.

– Etter offentliggjøringen av opptakene uten å endre min stemme, ser jeg ingen grunn til å holde dette skjult, erklærte han på Facebook.

SBU hevdet først at Tsymbaljuk bløffet, men innrømmet senere at han snakket sant og var et nøkkelvitne i saken.

Mannen som ga munken og veteranen pengene for å gjennomføre drapet, var forretningsmannen Borys Herman.

Den ukrainske forretningsmannen Boris Herman. Foto: Stringer / REUTERS

2. Hvem var oppdragsgiveren til «drapsmunken»?

Ukrainsk sikkerhetstjeneste SBU arresterte Borys Herman noen timer før drapsbløffen ble kjent.

Herman, som er utdannet advokat og har drevet våpensalg til den ukrainske hæren, er fengslet for to måneder anklaget for å ha bestilt drapet.

Videoopptak fra SBU viser at han overleverer pengene til Tsymbaljuk.

– Tsymbaljuk fikk jobben fordi alle viste at han var munk og ikke ville drepe noen, sa Herman i retten.

– Hva slags banditt er jeg? Jeg jobber for ukrainsk kontraetterretning, sa Herman. Han hadde kjøpt flybillett til Milano før arrestasjonen.

Ifølge Herman ble «drapet» på oppdrag av ukrainsk kontraetterretning for å avsløre «en gammel bekjent som nå lever i Moskva».

– Jeg oppdaget at han leder et fond for kamerat Putin som organiserer opprør i Ukraina. Dette varslet jeg kontraetterretningen om. De ba meg undersøke hvem som var involvert, hevdet Herman ifølge ukrainske medier.

Ukrainsk sikkerhetstjeneste SBU arresterte Borys Herman noen timer før drapsbløffen ble kjent. Herman ga 30.000 dollar til «drapsmunken», men sier han visste det var en bløff. Foto: Stringer / REUTERS

3. Hva er sporet til Moskva?

«Kontakten i Kreml» var forretningsmannen Vjatsjeslav Pivovarnik, ifølge Herman.

– Han styrer Putins private fond som er ansvarlige for Ukraina og terrorangrep, sa Herman ifølge den ukrainske TV-stasjonen Hromadske.

Pivovarnik, som nå bor i Moskva og ennå ikke har kommentert saken, eier selskaper som har tilknytning til russiske nasjonalister. Et av selskapene knyttes også til en forretningsmann med forbindelse til Kreml, skriver avisen The Bell.

Der stopper sporene foreløpig.

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko under en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: VALENTYN OGIRENKO / AFP

Hard kritikk internasjonalt

Så langt har «drapsbløffen» slått hardt tilbake på ukrainske myndigheter etter hard kritikk fra blant annet OSCE, Reporters Without Borders og flere medier.

– Ved å spre falske bevis har ukrainske myndigheter undergravd troverdigheten av informasjon, mener Den internasjonale journalistforeningen.

– Det var iskaldt i likhuset. Jeg frøs som en hund, sa en sliten og presset Arkadij Babtsjenko på ny pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

– Neste gang en tragedie skjer, vil alle lure på om dette er ekte nyheter. Dette får langsiktige konsekvenser for tilliten til SBU og ukrainske myndigheter, sa tidligere Pentagon-sjef og sjef for Biden-instituttet Michael Carpenter til Voice of America.

I Kreml-styrte medier brukes drapsbløffen som argument for at også Skripal-saken, MH 17-nedskytningen og Russlands krigføring i Ukraina er «anti-russisk propaganda».

Arkadij Babtsjenko besøker kolleger i en krimtatarsk TV-stasjon etter å «ha stått opp fra de døde». Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Babtsjenko: Viktigst å holde meg i live

På pressekonferanse torsdag ettermiddag fortalte Babtsjenko om vordan han ble sminket, påført griseblod og lot som han ble skutt etter råd fra SBU. Deretter ble han fraktet til et likhus i Kiev.

– Mitt mål var å holde meg i live og ivareta sikkerheten til min familie. Journalistiske standarder er det siste jeg tenker på nå, sa journalisten, som på Facebook lovet «å leve til jeg blir 96 år og danser på Putins grav».

Dagen før tolket de fleste mediene hans dype beklagelse til kona som om familien ikke var informert om drapsbløffen. Intervjuer med hans kolleger og ukrainske pressemeldinger ga også samme inntrykk.

Nå sier Babtsjenko at familien var informert.

Dette vet vi ikke

Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål og motsigelser i saken:

 • Hvordan kom saken egentlig i gang? Var det SBU selv eller «drapsmunken» som startet den?
 • Var det nødvendig å bløffe et drap for å kunne arrestere Herman? Gjorde operasjonen mer skade enn gavn?
 • Kan det bevises at Herman faktisk fikk i oppdrag fra den russiske forretningsmannen å utføre drapet, eller er det en påstand?
 • Er det noen dokumentert forbindelse mellom forretningsmannen og Kreml?
 • Eksisterer det en «drapsliste» på 30 navn? Her gir ukrainske myndigheter ulike versjoner.
 • Hvorfor skulle Herman ha fått i oppdrag å drepe 30 Russland-kritikere, og samtidig bruke tid og krefter på å bygge hemmelige våpenlagre rundt i Ukraina?

Les mer om

 1. Ukraina
 2. Russland
 3. Etterretning