Verden

Starbucks åpner toalettene etter rasismekritikk

Amerikanske Starbucks lar alle få bruke kaffekjedens toaletter, uansett om de har kjøpt noe eller ikke. Grunnen er at kjeden er blitt kritisert for rasisme.

Et Starbucks-skilt i Pittsburgh i USA. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB scanpix
  • og NTB

I midten av april ble politiet i Philadelphia oppringt av en daglig leder i en av kjedens filialer. To svarte menn hadde bedt om å få bruke toalettet uten at de hadde kjøpt noe. De ventet på en forretningsforbindelse, men opplevde å bli ført ut i håndjern ettersom de nektet å forlate kafeen.

Et videoklipp fra hendelsen ble raskt spredt på sosiale medier, og flere steder i USA begynte folk å protestere mot det som ble oppfattet som et utslag av rasisme.

For Starbucks innebar det en PR-katastrofe, og selskapet ble tvunget til å beklage episoden. De to mennene har også inngått en slags avtale med både byen Philadelphia og Starbucks.

På grunn av hendelsen kommer 8.000 Starbucks-kafeer til å holde stengt 29. mai slik at alle ansatte skal få opplæring i hvordan de kan yte god service uten fordommer. Og det er også bestemt at toalettene skal være åpne for alle.

– Vi vil ikke forandres til et offentlig toalett, men vi kommer til å ta riktig beslutning i 100 prosent av tilfellene og gi folk nøklene, sier toppsjefen Howard Schultz.

– Det er selskapet, ledelsen og jeg personlig som skal ta skylden for dette. Vi var helt feil ute på alle måter, sier han videre.

Les mer om

  1. Starbucks
  2. USA