- Vi er katalanere, ikke spanjoler

Dersom Catalonia bryter ut av Spania,får Europa et nytt land med et egetspråk og et blomstrende næringsliv.

1,5 million mennesker marsjerte i Barcelonas gater den 11. september i år. Noen krevde full uavhengighet, mens andre forlangte mer selvstyre innenfor Spanias grenser.
  • Mia Holmgren

Hovedstaden Barcelona er allerede en turistmagnet med spektakulær arkitektur, et intenst natteliv og verdens beste klubblag i fotball.

Seksåringene i skolen La Llacuna sitter andektig stille når læreren Ferran Galimany viser bilder av merkelige fenomener i naturen. Undervisningen skjer utelukkende på katalansk. Slik er det i alle skolene i Barcelona og i resten av Catalonia. Språket skiller seg klart fra spansk.

- Språket er enormt viktig for den katalanske identiteten og kulturen. Vi er katalanere, ikke spanjoler, sier Ferran Galimany.

Ofte tospråklige

Under Francos diktatur var spansk det eneste språket som var tillatt. Regionale språk som katalansk, baskisk og galicisk var forbudt og ble kun brukt i hemmelighet i hjemmet.

- Katalansk har overlevd takket være at det konsekvent brukes i skolen. Nå bidrar språket til integrering. Flytter du hit, må du lære deg katalansk, sier Ferran Galimany.

Etter noen år får elevene spansk som et fag på skolen, men de fleste er allerede tospråklige. I mange familier er én av foreldrene innflytter, og barna er vant til å veksle mellom spansk og katalansk.

Turismen viktig

Noen tunnelbanestasjoner bortenfor skolen stiller turister fra hele verden seg i kø utenfor katedralen La Sagrada Familia. En stor gruppe fra Japan har på seg knallgule capser for ikke å miste hverandre. Sørkoreanernes leder har et rødt flagg i hånden for å holde sin gruppe samlet. Antoni Gaudís enorme kirke lokker 3,2 millioner besøkende i året. Barcelona ligger på fjerdeplass blant Europas storbyer etter Paris, London og Roma.

At turismen blir en viktig hjørnestein ved en eventuell nasjonsbygging, er det ingen tvil om. Catalonia er Spanias økonomiske motor, med flere store bilfabrikker (Seat, Volkswagen og Nissan) og kjemisk industri. Det mest kjente produktet fra Catalonia er den musserende vinen cava.

Hvordan næringslivet vil klare seg uten Spania, er det ulike oppfatninger om.

- Ved en separasjon kommer Catalonia til å få det litt bedre, mens Spania vil få det litt verre. Men det er ikke noen dramatiske endringer man snakker om, sier økonomen Xavier Cuadras ved universitetet Pompeu Fabra.

Vil spare milliarder

Han har skrevet en bok som veier fordelene mot ulempene. I dag betaler katalanerne mer i skatt til den spanske statskassen enn det regionen får tilbake. Sett fra Katalonias side forsvinner omtrent 127 milliarder kroner i året. Det er den viktigste forklaringen på at kravet om selvstendighet har eksplodert i kjølvannet av den økonomiske krisen. Uavhengighet vil gi mer penger i kassen.

På den annen side kommer ikke Spania til å gi slipp på landets rikeste landsdel frivillig. En spansk boikott kan komme til å skade katalanske selskaper.

- En boikott kommer i verste fall til å koste 4 prosent av BNP. De skatteinntektene som Catalonia i dag går glipp av, tilsvarer 8 prosent, sier Xavier Cuadras, som også ser andre fordeler.

- Når Spania forsterker infrastrukturen, gjør regjeringen alltid det som er best for Madrid. Dersom vi får styre vår egen pengebruk, kan vi gjøre Catalonia mer interessant for utenlandske investorer.

Økonomen Angel de la Fuente ved Barcelonas autonome universitet kommer til den motsatte konklusjonen.

- Uavhengighetstilhengerne glemmer at det er dyrt å skape et nytt land. Å ha egen president, et forsvar, diplomatiske forbindelser i utlandet og nye institusjoner koster veldig mye penger.

de la Fuente beskriver seg som spanjol og at det vil han fortsette å være også i fremtiden.

- Stordriftsfordelene ved å tilhøre Spania, er enorme. Næringslivet kommer til å lide dersom båndene mellom Barcelona og Madrid kuttes. Noen selskaper vil helt unødvendig gå konkurs. Spania kommer til å sørge for at Catalonia blir stående utenfor EU.

- Trenger ikke forsvar

Joan Vidal, som er den regionale regjeringssjefen Artur Mas’ fremste rådgiver, toner ned innvendingene.

- Jeg tror EU i fremtiden blir mer likt USA, der medlemslandene får samme status som de amerikanske delstatene. Som medlem i EU og NATO kommer vi hverken til å behøve et forsvar eller egne ambassader. Catalonia er med sin geografiske beliggenhet en naturlig bro mellom Spania og Europa. Catalonia blir et meget Europa-vennlig land.

Catalonia er litt større enn Buskerud og Telemark tilsammen. Regionens økonomi kan sammenlignes med Portugals. Med en befolkning på 7,5 millioner er Catalonia større enn EU-land som Irland, Finland og Danmark.

- Skal man sammenligne et selvstendig Catalonia med et annet EU-land, er det mest naturlig å sammenligne med Nederland, sier Xavier Cuadras ved Pompeu Fabra.

Xavier Mas De Xaxàs, redaktør i den katalanske avisen La Vanguardia, beveger seg lenger nordover når han skal gjøre den samme sammenligningen.

- Mange katalanere har Finland som forbilde. Det er et land med en liten befolkning som har hatt stor suksess med høyteknologisk industri. Det er slik jeg håper at et selvstendig Catalonia vil bli.

cataloniakart.eps