Verden

Merkel i spissen for ny marsj

DRESDEN (Aftenposten): Dagen etter at Pegida-fylte gatene i Dresden, ledet forbundskansler Angela Merkel en marsj arrangert av Tysklands muslimske ledere.

Angela Merkel sammen med andre regjeringsmedlemmer og muslimske ledere under markeringen i Berlin tirsdag.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist
afp000825889-QEZJejY3qF.jpg
Bildet av Angela Merkel og Francois Hollande i Paris i helgen har alt gått verden rundt som et bevis på samholdet mellom Tyskland og Frankrike.

Merkel, som også gikk først i markeringen i Paris på helgen, deltok tirsdag i mønstringen som ble kalt «for toleranse og religionsfrihet» og som ble arrangert på Pariser Platz i Berlin. Det var det muslimske sentralrådet i Tyskland og det tyrkiske samfunnet i Berlin som tok initiativet til arrangementet.

Tirsdag møtte Merkel også den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutuglu i den tyske hovedstaden. Hun gjorde det da klart at «islam er en del av Tyskland» og at «jeg er forbundskansler for alle tyskere».

Ny rekord

Markeringen skjedde ikke bare under en uke etter terroren i Paris. Den kom også dagen etter at den nye anti-islamske bevegelsen Pegida samlet rekordmange til en ny marsj gjennom Dresdens gater.

Pegida, som står for Patriotiske europeere mot islamiseringen av Aftenlandet (Vesten), hadde mobilisert minst 25.000 i den sachsiske deltstatshovedstaden i går kveld. I andre tyske byer var det anti-Pegida-tilhengerne som utgjorde flertallet, men ikke her i Dresden.

I går kveld strømmet Pegida-tilhengere gjennom Dresdens gater. Men budskapet deres splitter byen. Rundt 8000 gikk i mot-demonstrasjon.
Pegida blir anklaget for å utnytte terroren i Paris til egne formål. Selv mener de det som skjedde beviser at de har rett.

Pegida-lederne sier at de ikke har i noe i mot muslimer eller andre som flykter fra krig. Men de sier de vil ha ut økonomiske flyktnininger. Pegida blir imidlertid beskyldt for rasisme og for å spille på fremmedfrykt.

Aftenposten møtte selv på politikere fra ytterste høyre fløy som hadde kjørt fra Wuppertal til Dresden i går for å delta i marsjen. I sin nyttårstale tok forbundskansler Angela Merkel et kraftig oppgjør med Pegida, og sa at lederne hadde hat i sitt hjerte.

Sammen i tog

Pegida startet i oktober i fjor, med en gruppe på et par hundre mennesker som demonstrerte mot det de kaller islamisering av Europa. Hver mandag har den toget gjennom Dresden, og har økt i omfang hver uke.

I gårdagens marsj pekte lederne fra Pegida og mange i toget på det som skjedde i Paris i forrige uke. Tysklands innenriksminister Thomas de Maiziere mener derimot at Pegida utnytter det som skjedde i Paris til egen fordel, og var en av mange som hadde bedt dem om å avstå fra å marsjere i går.

Onsdag klokken 18 skal de Maiziere gå i tog i Berlin, sammen med forbundskansler Angela Merkel, visekansler Sigmar Gabriel og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Slagordet for marsjen er«La oss være sammen. Terror — ikke i vårt navn». Ifølge Süddeutsche Zeitung deltar også kirken og det jødiske samfunnet i denne mobiliseringen.

Les også:

 1. Les også

  Tusenvis deltar i anti-islam- demonstrasjon i Tyskland

 2. Les også

  Har reist 50 mil for å gå i anti-islam-tog

 3. Les også

  Tysk opprør på ytre høyre

Angela Merkel er skyteskive for Pegida-marsjene. Demonstrantene mener Tyskland trues av islamisering. Men Merkel slår tilbake og sier at islam er en del av Tyskland.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5