Verden

Er du også blitt lurt av propagandakrigen mellom Ukraina og Russland?

Falske bilder, misvisende informasjon og rene løgner. Propagandatåken legger seg over krigen i østlige Ukraina.

Slik blir du lurt, eksempel 1. En av Russlands største TV-stasjoner Kanal 1 forteller om kampene i Slavjansk i østlige Ukraina, og viser disse TV-bilde av en drept sivilist. Det er ingen tvil om at flere sivile er drept i kampene mellom ukrainske styrker og prorussiske opprørere, men dette bildet er juks. Bildene er ikke fra Slavjansk, men fra Baksan-regionen i Russland. De er to år gamle og hentet fra en russisk "antiterroroperasjon".
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
Slik blir du lurt, eksempel 2. Ifølge den Putin-kontrollerte TV-stasjonen Life News viser denne "eksklusive" reportasjen hvordan den ukrainske hæren i Donets bruker FN-helikoptre i "antitterroroperasjonen" mot sivile og prorussiske opprørere. Reportasjen førte til at den russiske utenriksministeren krevde at FN etterforsket saken. Sannheten er at bildene ikke er fra Donetsk, men fra en to år gammel TV-reportasje om ukrainske styrker som deltok i en fredsbevarende operasjon i Kongo. Saken inneholdt også et intervju med en ukrainsk oberst, men seerne fikk ikke vite at ble gjort da han kom hjem fra FN-oppdraget.
Slik blir du lurt, eksempel 3. Ifølge russiske og ukrainske sosiale medier viser bildet liket av politimesteren i byen Mariupol i østlige Ukraina. Falske meldinger gikk ut på at prorussiske opprørere skulle ha dømt politimesteren til døden og hengt ham i et tre. Senere samme dag kom det frem at politimesteren var sluppet fri av opprørerne, men med alvorlige skader etter mishandling.Bildet var egentlig fra en flere år gammel reportasje om en selvmordsbølge i tidligere Sovjet-republikker på grunn av dårlige økonomiske tider og arbeidsledighet.
Slik blir du lurt, eksempel 4. "Dette er amerikanske leiesoldater på oppdrag i Ukraina", hevdet en rekke russiske TV-stasjoner og nettaviser. Feil. Bildene som ble brukt, var tatt av Reuters i New Orleans, og viser amerikanske SWAT-soldater på oppdrag i gatene for å stoppe plyndring etter orkanen.<b> NB Se afp---086 under, der har du før-bildet, der du ser detaljer som er bortmanipulert i dette bildet. </b>
afp000724086.jpg
Dette er bilder av russiske spesialsoldater mens de var i Russland og deretter i Ukraina, ifølge fotopakke fra ukrainske og amerikanske myndigheter. To dager senere innrømmet New York times at det var store svakheter i "bildebeviset". Et av bildene fra Russland var bl.a. fra Ukraina, mens andre trolig ikke viste samme person.

— Synes du det er vanskelig å velge side i Ukraina-krigen? Da er det bare å plukke en kanal, sa journalist Richard Gizbert daTV-kanalen Al Jazeera diskuterte propagandakrigen i Ukraina.

Stadig flere mennesker dør i østlige Ukraina, men propaganda og desinformasjon gjør det svært vanskelig å vite hva som skjer.

Ifølge en av Russlands største TV-stasjoner Kanal 1 var dette en drept sivil i Slavjansk i østlige Ukraina. Sannheten er at bildet er to år gammelt fra en russisk "antiterroroperasjon i Baksan-regionen i Russland.
  1. mai ruller nok en blodig reportasje fra østlige Ukraina over russisk TV.En av Russlands største TV-stasjoner Kanal 1 forteller om kampene i Slavjansk i østlige Ukraina og viser bilde av en drept sivilist.

De russiske seerne vet ikke at bildene er to år gamle og hentet fra en russisk «antiterroroperasjon» et helt annet sted i Baksan-regionen i Russland.

Noen dager senere sender Life News en «eksklusiv» reportasje om den ukrainske hærens «antiterroroperasjon» i Donetsk, hvor det ble hevdet at Ukraina bruker FN-helikoptre mot sivile. Den russiske utenriksministeren krevde at FN etterforsket saken.

Sannheten er at bildene var fra Kongo.

I New York Times og en rekke vestlige nyhetsaviser dukket det 20. april sensasjonelle bilder fra ukrainske og amerikanske myndigheter, som angivelig viste russiske spesialsoldater i Ukraina.

— Bildene kobler de maskerte mennene i østlige Ukraina til Russland, skrev avisen. De færreste fikk med seg at avisen noen dager senere innrømmet alvorlige feil og mangler i materialet.

Les også:

Les også

Slik blir du lurt i info- krigen om Ukraina

Krigen som tåkelegges

De siste ukene har det vært flere slag og harde kamper i østlige Ukraina, og den ene blodige hendelsen har avløst den andre.

Få kriger har vært mer fotografert.

Ifølge den Putin-kontrollerte TV-stasjonen Life News er dette FN-helikoptre som ukrainske styrker bruker mot sivile og prorussiske opprørere. Egentlig er bildene fra en to år gammel TV-reportasje om ukrainske fredsbevarende styrker i Kongo.

Likevel blir det stadig vanskeligere å forstå hva som skjer på bakken, hvem som dreper hvem, og hvem som vinner eller taper. — Når mektige propagandamaskiner fyller det offentlige rommet med røyk, er det eneste vi faktisk vet om situasjonen i østlige Ukraina at antallet døde øker jevnt.

Det skriver journalisten Viktor Kotsev på det amerikanske non-profit nettstedet "WhoWhatWhy", som drives av erfarne amerikanske gravejournalister.

Mange utenlandske medier har reist hjem etter presidentvalget.

Siden krisen i Ukraina startet i november i fjor, har OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) fått meldinger om 300 angrep, arrestasjoner og represalier mot journalister som dekker konflikten. I forrige uke ble en italiensk og russisk journalist drept i Slaviansk.

De skjulte slagene

Det store slaget ved flyplassen i Donetsk mandag denne uken pågikk en hel dag, med flere prorussiske TV-stasjoner som overførte «live» kontinuerlig på opprørernes side. Etter massakren i Odessa 2. mai, ble dette den mest blodige dagen siden konflikten begynte.

Slaget involverte flere hundre soldater og opprørere, jagerfly, helikoptre og tungt skyts. Det er fortsatt er det vanskelig å gi et klart bilde av som skjedde.

Sosiale medier, Twitter og Facebook flommet over av feilaktige og ubekreftede opplysninger.

Det eneste som er sikkert, er opprørerne gikk på et blodig nederlag da de prøvde å okkupere den internasjonale flyplassen. Minst 45 opprørssoldater er drept, ifølge liktellinger som uavhengige journalister gjorde ved likhusene i Donetsk.

Påstander mot påstander

Helt siden Ukraina-konflikten startet, har uavhengige observatører vært overrasket over hvor intens og hard propagandakrigen om Ukraina er.

Les også:

Les også

«Vesten undergraver Russland under påskudd av å fremme demokrati»

"Dette er amerikanske leiesoldater på oppdrag i Ukraina", hevdet en rekke russiske TV-stasjoner og nettaviser. Bildene er tatt av Reuters i New Orleans, og viser amerikanske SWAT-soldater på oppdrag i gatene for å stoppe plyndring etter orkanen Katrina.

Resultatet er at partene i konflikten ikke er enige om noe som helst om hva som har skjedd. Russiske medier og opprørerne i øst anklager amerikanske leiesoldater og høyreekstremister for å delta i kampene, mens ukrainske og vestlige medier fremstiller opprørerne som «terrorister« og «tsjetsjenske krigere».

Russiske medier gjentar gang på gang at regjeringen i Kiev mangler legitimitet, mens vestlige og ukrainske medier vektlegger at de selverklærte «folkerepublikkene» og «folkeavstemningene» er illegitime.

Når tapstallene fra et slag kommer, fokuserer ukrainske myndigheter mest på at «russiske statsborgere» og «utenlandske provokatører» blir drept. I russiske medier snakkes det stort sett om «sivile drept av ukrainske og fascistiske soldater».

— Russiske TV-bilder var ikke objektive og kunne gi et inntrykk av at alle som demonstrerte på Maidanplassen var agenter fra vest, innrømmet den russiske Dmitry Babich, journalist i Putin-kontrollerte Voice of Russia til Al Jazeera.

— På den andre siden fremstilles det i vest som om alle opprørere i øst er russiske agenter.

Jukser om folkets mening

Et av de store spørsmålene er hvor stor del av befolkningen i de østlige opprørsregionene som støtter «terroristene».

En av de mest siterte meningsmålingene var fra det meget anerkjente amerikanske målingsinstituttet Pew Research , som slo fast at «70 prosent av befolkningen i øst» støtter et samlet Ukraina.

— Overveldende flertall for samlet Ukraina, slo NRK fast. Målingen ble sitert av en rekke vestlige medier og politikere, inkludert Aftenposten, og brukt som argument for at de prorussiske opprørerne i Donetsk og Luhansk i østlige Ukraina har svært lite støtte i befolkningen.

- Misvisende statistikk, avslørte den amerikanske professoren og eksperten på statistikkRalph S. Clem ved universitetet i Florida.

Det viste seg at målingen definerte alle ukrainere som bodde øst for Kiev - halvparten av befolkningen - som «østlige». Den sa svært lite om hva befolkningen i de to østlige opprørsregionene i Donetsk og Luhansk mente. Hva de mener er vanskelig å vite, ikke minst fordi vanlige folk er svært redde for å snakke med både journalister og målingsinstitutter.

- En merkelig krig

Ifølge russiske og ukrainske sosiale medier viser bildet liket av en politimester i byen Mariupol, angivelig hengt av prorussiske opprørere. Sannheten er at politimesteren slapp fri med alvorlige skader etter mishandling, og at bildet er fra en gammel reportasje om selvmord.

— Det er en merkelig form for krig, sier den tidligere sikkerhetsministeren Gediminas Kirkilasi Litauen til Lithuania Tribune. Han mener Europa ikke var forberedt på den ukonvensjonelle krigen i Ukraina, hvor ammunisjonen først og fremst er informasjon. - Hele NATOs forsvarsmodell må revideres, sa Kirkilas.

— Vi ser på hva som kan hjelpe ukrainerne med å håndtere propagandakrigen som går, sa Latvias forsvarsminister Janis Sarts til US News of the World.

Finske militære mener informasjonskrigen må sees på som en del av en ren militær operasjon, fra både russisk og ukrainsk side.

— For vanlige mennesker er det svært vanskelig å holde oversikt over hvem som er målet for de ulike meldingene, ser den finske oberstløytnanten Aki Mauri Huhtisen på hjemmesiden til det finske forsvaret.

- Får lyst til å slå av datamaskinen

— Du kan ikke møte dette med bare militære makt, saUSAs forsvarssjef general Martin E. Dempsey på et NATO-møte denne uken.

I slutten av mars øvde 300 deltagere fra 17 NATO-land på cyberkrig og informasjonskrig i Estland.

— Svært utfordrende, sa en av de estiske militære sjefene som skulle beskytte landet til nyhetsbyrået Reuters.

— Av og til får du lyst til å slå av datamaskinen og gå din vei, saden slitne «informasjonskrigere» etter øvelsen.