Verden

Irans viseutenriksminister til Aftenposten: – Dersom USA trekker seg, kollapser hele atomavtalen

Abbas Araghchi var i Oslo denne uken for samtaler med blant annet utenriksråd Wegger Chr. Strømmen. Han møtte Aftenposten i ambassadørboligen i Bærum.

– Vi er forberedt på å starte opp atomprogrammet vårt igjen, sier Abbas Araghchi til Aftenposten.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

– Et bilde av meg? Gjerne det. Kanskje jeg skal stille meg opp her, foran bildet av Persepolis?

Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi gir inntrykk av å ha god tid idet han stiller til intervju i ambassadørboligen utenfor Oslo.

Men klokken tikker raskt, også for Araghchi. Sekund for sekund nærmer den seg 12. mai – datoen USAs president Donald Trump har satt som frist for å avgjøre om amerikanerne skal trekke seg fra atomavtalen med Iran.

Og atomavtalen er det Araghchi som har hovedansvaret for i iransk UD.

Les også

Velgerne støtter Trumps utenrikspolitikk, men tror ikke han gjør en god jobb med den

To søyler

58-åringen er tydelig på hva som skjer dersom USA trekker seg fra avtalen, noe Trump gjentatte ganger har truet med å gjøre.

– Avtalen er bygget på to søyler: Den ene er at Iran skal avslutte atomprogrammet. Den andre er at sanksjonene mot Iran skal fjernes. Dersom USA trekker seg, forsvinner den ene av disse søylene. Og da kollapser jo avtalen, sier han.

Utenriksministrene Wang Yi (Kina), Laurent Fabius (Frankrike), Frank Walter Steinmeier (Tyskland), Federica Mogherini (EU), Javad Zarif (Iran), Philip Hammond (Storbritannia) og John Kerry (USA) feiret i 2015 at atomavtalen var i boks.

Toppdiplomaten er også opprørt over Tyskland, Frankrike og andre europeiske land, som har forsøkt å lokke Trump til å skifte mening ved å hinte om at de kan innføre noen nye sanksjoner mot Iran i et håp om å holde liv i atomavtalen.

– Det er ikke rettferdig. IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået, red.anm.) har laget ti rapporter der de konkluderer med at vi følger vår del av avtalen. Og nå skal vi straffes mens Trump belønnes av europeerne fordi han truer med å bryte avtalen? Det er ikke logisk, og det kommer ikke til å fungere, sier Araghchi.

Iran is playing with fire – they don't appreciate how "kind" President Obama was to them. Not me!
  • Aftenposten besøkte Iran tidligere i år. Les reportasjen: Ungdommene satte fyr på bankene og knuste vinduene til presteskolen – nå venter et år i fengsel og 80 piskeslag

Kan trekke seg selv om USA forblir

Dersom avtalen kollapser, er myndighetene i Iran klare til å gjøre akkurat det atomavtalen var ment å forhindre.

– Vi er forberedt på nye sanksjoner, at avtalen avsluttes og å reaktivere Irans atomprogram, sier han.

Abbas Araghchi har tidligere vært Irans ambassadør til Japan og Finland. Nå er han viseutenriksminister med hovedansvar for forhandlingene om atomavtalen.

Iran kan faktisk ende opp med å trekke seg selv om USA velger å forbli i avtalen.

– Avtalen kan ikke reforhandles. For at den skal fungere, må den være stabil og forutsigbar. Dette er også helt nødvendig for at norske og andre utenlandske selskaper skal være villige til å investere i Iran. USA skaper et ustabilt klima, noe som påvirker utenlandske selskapers investeringsvilje i Iran. Dermed tjener vi mindre enn vi ellers ville gjort på at sanksjonene er borte. Hvorfor skulle vi forbli i en avtale der vi ikke har noe å tjene? spør han.

– Men dette vil påføre Iran store økonomiske tap. Hvordan veier det å trekke seg opp mot fordelene ved å opprettholde avtalen?

– Vi må alle gjøre våre beregninger. Det økonomiske aspektet er viktig. Men det er også sikkerhetsaspektet, noe den andre siden kanskje burde ta hensyn til. Vi må alle være veldig forsiktige og veldig kloke i vurderingen av hva som er avtalens fordeler – økonomiske, politiske og sikkerhetsmessige, sier han.

Vil du vite mer om Iran-avtalen? TV-vert og komiker John Oliver forklarer her:

Ønsker egne sosiale medier

Om Irans forhold til vesten er på gyngende grunn, er de interne forholdene i landet også preget av tegn til ustabilitet. Valutaen er falt til historisk lave nivåer, og i vinter protesterte folk i gatene over hele landet mot at de har fått stadig trangere økonomiske kår.

Demonstrantene krever i flere tilfeller også større politiske og sosiale rettigheter i et land der menneskerettighetene står svært svakt. Denne uken ble mange aktivister, både i Iran og utenfor, opprørt over en video der en kvinne angripes av moralpolitiet fordi hun angivelig hadde på seg hodesjalet på en uhøvelig måte.

– Dette viser hvor viktig det er med sosiale medier. Hendelsen ble filmet, og politiet var raskt ute med å ta selvkritikk. De skyldige vil bli straffet.

– Men mange sosiale medier er blokkert i Iran?

– Sosiale medier er et gode, og vi kan ikke ignorere dem. Men det er mange sikkerhetshensyn knyttet til utenlandske selskaper. Vi må satse på et sosialt nettverk som er administrert i Iran. Så sikrer vi at det ikke får uheldige konsekvenser for individer eller nasjonens sikkerhet, sier Abbas Araghchi.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Iran
  2. IAEA
  3. Donald Trump