Netanyahu anklager Iran for brudd på atomavtalen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder å kunne føre bevis for at atomavtalen med Iran bygger på en bløff. 

«Iran løy» sto det med stor skrift da Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag la frem det han sa var bevis på at Iran har brutt atomavtalen.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som overvåker det iranske atomprogrammet og landets installasjoner tett, konkluderer med at landet overholder avtalen som trådte i kraft i 2016.

I henhold til avtalen har Iran bygd ned sitt atomprogram slik at det ikke lenger kan benyttes i våpenproduksjon og åpnet sine atomanlegg for inspeksjoner utenfra.

Israels statsminister mener å kunne føre bevis for at atomavtalen bygger på en bløff og anklager Iran for å ha hatt «et hemmelig våpenprogram som de i årevis har skjult for verdenssamfunnet».

– Iran løy

– Iran løy, sier Netanyahu, som hevdet at Israel har avdekket hvordan Iran i 2017 flyttet sitt «hemmelige atom-arkiv» til det som ifølge ham ser ut som et uskyldig lager i Teheran.

Netanyahu sier videre at Israel har fått tilgang til 183 CD-plater med tilsammen 55.000 dokumenter fra det såkalte atom-arkivet, som Israel ifølge ham nå har delt med USA.

Ut fra materialet, som Netanyahu omtaler som et av Israels største etterretningskupp, mener han at det kan konkluderes med at Iran i sin tid løy om sitt atomvåpenprogram.

Dette har rett nok også IAEA konkludert med tidligere og noen ny avsløring kan det derfor ikke kalles.

Den israelske statsministeren viste frem det han sa var store mengder dokumenter som Iran hadde skjult i et lager i Teheran.

Beholdt kunnskap

Netanyahu hevder videre at Iran har beholdt sin kunnskap om atomvåpen for fremtidig bruk, og at atomavtalen med landet derfor er basert på løgner.

Eksperter på det iranske atomvåpenprogrammet har tidligere påpekt at kunnskap om utvikling av atomvåpen ikke kan viskes ut, og at IAEAs inspeksjoner av iranske installasjoner derfor er helt avgjørende for å sikre at landet overholder atomavtalen.

President Donald Trump truer med å trekke USA fra atomavtalen med Iran, og Netanyahu mener at opplysningene Israel nå legger frem viser at dette er helt nødvendig.

– Jeg er sikker på at han vil gjøre det rette for USA, for Israel og for verdensfreden, sier Netanyahu.

EU mener ikke noe tyder på at avtalen er brutt

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier det ikke er hold i Israels påstander om at atomavtalen med Iran bygger på en bløff.

– Så vidt jeg kan se setter ikke statsminister Benjamin Netanyahu spørsmålstegn ved Irans overholdelse av avtalen, sier Mogherini.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini vil se nærmere på Israels dokumentasjon, men mener i utgangspunktet det ikke er hold i påstandene til statsminister Benjamin Netanyahu.

Hun understreker at dette kun er en første reaksjon og at hun vil se nærmere på dokumentasjonen.

Mogherini understreker også at det først og fremst er IAEA som skal ta stilling til hvorvidt Iran overholder avtalen eller ikke.

– Det er fordi IAEA er den eneste upartiske, internasjonale organisasjonen som har ansvar for å overvåke Irans forpliktelse til avtalen.

Ikke noe nytt

Carl Bildt, Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister, var blant de første til å kommentere Netanyahus utspill mandag, og han kan ikke se at Israels statsminister hadde noe nytt å bidra med.

«Dette bekrefter at Iran stengte ned sitt atomvåpenprogram i 2003, men at landet fortsatte sine teknologiske forsøk. Alt dette er i prinsippet velkjent. Iran anklages ikke for å ha brutt atomavtalen fra 2015», tvitrer Bildt.

Netanyahu høstet latter og hoderysting da han fra FNs talerstol i 2012 viste frem en stor plansje som viste en tegneserieaktig bombe med tent lunte, og hevdet at Iran var kort tid unna å utvikle et atomvåpen.

Dette ble senere avvist av IAEA og sett på som et forsøk fra Israels side på å torpedere forhandlingene om en atomavtale med Iran.