Verden

Norge var med på å ta den siste IS-bastionen i Irak

Norske spesialsoldater har vært tett på det endelige slaget om den irakiske byen Rawa, som ble gjenerobret i en irakisk lynoffensiv forrige uke.

Irakiske sikkerhetsstyrker feiret fredag at de med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS hadde gjenerobret IS' siste bastion i Irak. Norske styrker var vitne til militæroffensiven i Rawa.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Oberstløytnant Terje Bruøygard, som leder de norske styrkene, betegner oppdraget som en positiv opplevelse.

– Vi føler på seiersstemningen. Det er en god følelse å være med på å frigjøre et land, sier han til NRK. Oberstløytnanten snakker med kanalen fra den norske leiren Camp Midgard i Anbar-provinsen vest i Irak.

Derfra har rundt 60 norske soldater de to siste månedene bistått irakiske styrker i Eufratdalen, som en del av den internasjonale koalisjonen mot IS.

Ifølge Bruøygard tyder foreløpige tall på at mellom 10 og 20 irakiske soldater ble drept, mens 60 ble skadd, i styrken Norge hjalp med å gjenerobre Rawa. Ingen i koalisjonen, og dermed ingen av de norske soldatene, skal være skadd.

Oberstløytnanten hevder også at «få eller ingen» sivile ble skadd, men legger til at bygningsmasse, infrastruktur og toglinjer er lagt i ruiner.

Med seieren i Rawa, som betegnes som IS' siste bastion i Irak, tror Bruøygård at IS-krigerne nå har innsett at det er umulig å stå imot styrkene som kriger mot dem.

– IS har ingen tilholdssted eller byer de kontrollerer. De eier ingenting, men et betydelig antall IS-krigere ikke er gjort rede for. Trusselnivået er skyhøyt. Irakerne er spent på når neste aksjon skjer, sier han.

De norske soldatene har i oppdrag å planlegge og gjennomføre militæroperasjonene i ørkenbyene i Anbar-provinsen, og siden den irakiske ledelsen opererer i felt, var også de norske styrkene i sentrum av krigshandlingene da Irak erklærte sier over IS i Rawa.

De var imidlertid ikke involvert i kamphandlinger, understreker Bruøygard, som også avviser å ha vært vitne til krigsforbrytelser i forbindelse med operasjonene i Irak.

  • Assad erklærte seier over IS – men så dukket IS-krigerne opp fra bakken.
  • Faren til IS-søstre: De er trolig i live, men prisgitt IS-krigerne.
  • Terrorhovedstaden ble knust. Nå skal IS-medlemmene straffes.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak
  3. Norge
  4. Forsvaret