Verden

Grottedramaet i Thailand: Oksygennivået begynner å bli kritisk

Natt til fredag omkom en tidligere marinejeger i redningsarbeidet.

Redningsarbeidere frakter forsyninger inn i grotten.
 • Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten
 • NTB

Fredag ettermiddag melder The Guardian at søket etter steder i fjellet hvor man kan bore seg ned til guttene i grotten, så langt ikke har ført frem.

Sky News meldte fredag formiddag at en dansk grottedykker som frivillig bistår redningsarbeidet, tror evakueringen av guttene kan begynne i dag eller i morgen.

Samtidig sa sjefingeniøren på stedet til The Guardian at han tror redningsarbeidere kan klare å bore seg ned til der hvor guttene sitter.

Myndighetene har tidligere sagt at det vil være for risikabelt å bore, ettersom stedet der fotballaget ble funnet ligger minst 800 meter under bakken.

Oksygennivået faller

Fredag morgen meldte NRK om kraftig regn i området. Regnet avtok raskt, men nytt monsunregn er ventet i helgen. Dermed er det fare for at vannstanden igjen ville stige i grotten, noe som vil gjøre redningsarbeidet langt vanskeligere.

Flere medier melder også at oksygennivået i grotten har falt fra 21 prosent – som er normalt – til 15 prosent.

Det synkende oksygennivået i grottene kan fort bli kritisk for guttene, sier sikkerhetsleder Marcus Langberg Smestad i Norsk Grottedykkerforbund.

– Normalt oksygennivå i luften er på cirka 21 prosent. Hvis det går veldig langt under det, og du kommer ned mot 15 prosent, så er det sammenlignbart med å gå langt opp i høyden. Hvis det blir mindre og mindre oksygen i luften, er det fare for skade på vev som har stort oksygenbehov. Det kan man ikke gå med lenge, sier han til NTB.

Oksygennivået i grotten faller. Redningsarbeidere forsøker å frakte oksygenflasker til guttene og treneren deres.
 • Ventet monsunregn og forverrende helsetilstand: Det haster med å ta en beslutning om hvordan man skal få ut guttene

Gikk tom for oksygen

Natt til fredag omkom den 38 år gamle frivillige redningsarbeideren Saman Kunan.

– Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejeger som frivillig deltok i redningsarbeidet, døde omkring klokken to i natt, sier viseguvernør Passakorn Boonyaluck til et samlet pressekorps fredag.

Kunan plasserte luftflasker inne i grotten, som del av forberedelsene til et forsøk på å få guttene ut, da han selv gikk tom for luft, opplyser viseguvernøren.

Talsperson for marinen Apakorn Yookongkaew forteller at 38-åringen mistet bevisstheten, og at en annen marinejeger forsøkte å hjelpe ham ut.

– Vi er trent til å forvente risiko hele tiden. Det er en del av jobben, sier han og legger til at «jobben skal fullføres selv om vi har mistet en mann».

Rundt 1000 redningsarbeidere har de siste dagene forberedt et forsøk på å få guttene ut. En thailandsk marinejeger døde da luftflasken hans gikk tom natt til fredag norsk tid.

På spørsmål om hvordan marinejegerne har tenkt å få guttene trygt ut samme vei som den topptrente dykkeren, svarer Apakorn at de vil være mer forsiktige med dem.

Ulykken er et åpenbart tilbakefall i den enorme innsatsen som har pågått i nesten to uker siden fotballaget forsvant 23. juni.

Tolv gutter og deres 25 år gamle fotballtrener har vært innesperret i grotten siden 23. juni.

Forsøker å pumpe ut vann

Redningsarbeiderne jobber også videre med forsøkt å pumpe nok vann ut av grotten til at guttene kan komme seg ut, men vannstanden i grotten går kun ned med litt over 1 centimeter i timen.

Redningsarbeiderne har forberedt 13 sett med dykkerutstyr og rukket å gi guttene noe dykketrening, samtidig som de har sett på alternative løsninger for å få dem ut av grotten. Flytevester er også sendt inn i grotten. Flere av guttene kan ikke svømme.

Dykkere med lang erfaring bruker litt over tre timer på å nå frem og tilbake til der guttene og deres trener er, sier Gary Mitchell i British Cave Rescue Council sier til Aftenposten torsdag.

Flere punkter langs veien ut til grotteinngangen er svært trange og utfordrende å ta seg forbi.

Marineoffiser: Tiden i ferd med å renne ut for guttene i grotten

Redningsarbeiderne har begrenset med tid til å få ut guttene fra grotten i Thailand, ifølge en marineoffiser.

– Først trodde vi barna kunne bli der inne over lengre tid, men ting har endret seg, og vi har begrenset med tid, sier Apakorn Yookongkaew.

 • Les mer om dramaet i Thailand her:

Les også

 1. Tolv gutter fra fotballag funnet i live i grotte i Thailand

 2. Skjennepreken eller heltemottagelse? Diskusjonen pågår om hvorfor guttene var i grotten.

 3. Dette er redningsarbeidernes fire alternativer for å få guttene ut av grotten

Les mer om

 1. Thailand
 2. Ulykker