Verden

Trump: Scott Pruitt går frivillig av som USAs miljøsjef

Scott Pruitt går av som sjef for det amerikanske miljøverndirektoratet EPA etter egen vilje, opplyser USAs president Donald Trump.

Scott Pruitt (t.h.) går av som sjef for det amerikanske miljøverndirektoratet EPA. Her sammen med president Donald Trump.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Jeg har akseptert Scott Pruitts avskjedssøknad som sjef for Environmental Protection Agency, skrev Donald Trump på Twitter torsdag.

Om bord på presidentflyet Air Force One fortalte han reportere at det ikke er snakk om noen dråpe som har fått begeret til å renne over. Tvert imot mener han Pruitt har gjort «en enestående jobb»

Fikk kritikk

Pruitt, som er en uttalt klimafornekter, har fått mye kritikk for å ha brukt offentlige midler til private ting som flyreiser og boligjakt. Han har også fått kritikk for kontakten han har hatt med ulike lobbyister.

– Han kom til meg og sa at han hadde stor tillit til administrasjonen og at han ikke ville være en distraksjon, sa Trump og la til at de to har snakket om en avskjedssøknad en liten stund.

I løpet av sin tid i EPA har Pruitt jobbet for å avvikle en rekke klimatiltak.

«Vedvarende angrep»

Selv begrunner Pruitt sin avgang med «vedvarende angrep» mot ham og hans familie, ifølge BBC.

– Din (presidentens) tiltro til meg har virkelig velsignet meg og gjort meg i stand til å gjøre større fremskritt enn noen kunne ha regnet med, skriver han i sin oppsigelse, ifølge TV-kanalen.

– Uansett er de vedvarende angrepene mot meg og min familie helt makeløse, og de har gjort betydelig inntrykk på oss alle, skriver han videre.

Nestleder tar over

Fra mandag vil nestkommanderende i EPA, Andrew Wheeler, ta over som fungerende sjef i direktoratet frem til en permanent sjef blir nominert av Trump og godkjent av Senatet.

Wheeler er tidligere lobbyist for kullindustrien og har i likhet med Pruitt jobbet for å løsne opp i klimaregelverket. Han anses som en av de sterkeste kandidatene til å få sjefsstillingen også på permanent basis.

53-åringen tok over som nestkommanderende i april, og på Twitter skriver Trump at han ikke har den minste tvil om at Wheeler vil gjøre en god jobb.