Verden

ISIL viser skrekkveldet i ny propagandavideo

Nytt videoklipp viser ekstremistenes erobringer, massakrer og selvmordsaksjoner.

 • Åsmund Gram Dokka

Videoen er 36 minutter lang og er en slags gjennomgang av Den islamske staten i Irak og Levantens (ISIL) erobringer hittil og starter med å vise «gleden hos mujahedin ved erklæringen av kalifatet og deres troskap til imamen».

Trolig er det opprettelsen av kalifatet 30. juni det vises til. ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte da et kalifat for opprettet og endret ISILs navn til Den islamske staten (IS). Al-Baghdadi tok kaliftittelen under navnet Ibrahim.

Les også:

Les også

Nordmenn klatrer i ISIL-hierarkiet

Vifter med svarte flagg

Det leses også opp fra en av Baghdadis taler der han staker ut ISILs videre kurs: «Det blir hørt og forstått av verden som terror; ødeleggelsen av nasjonalismen og demokratiets idoler og avsløringen av deres falskhet».

Etter referatet fra talen, vises det bilder av jublende ISIL-krigere som vifter med gruppens svarte flagg.

Blir lovet paradis

Videre viser ISIL frem hvordan en av deres kommandanter oppildner sine krigere før slaget om den irakske byen Samara ved blant annet å love dem paradis hvis de skulle bli drept.

— Vi skal entre avgudsdyrkingens hovedstad her i sunniislams område. Til paradiset og himmelens enger, roper kommandanten og blir møtt med jubel og «Gud er stor»-tilrop.

ISIL mener sjiamuslimer er avgudsdyrkere. Sjiislam er den dominerende islam-retningen i Irak og nabolandet Iran.

Slaget om Samara

Videoen viser deretter kamphandlinger og ISIL-krigernes angivelige heltemot, før en fortellerstemme sier at Samara er erobret.

— Se, Samaras sønner er glade for å se mujahedin, sier mannen gråtende mens videoklippet viser noen innbyggerne som klemmer ISIL-krigerne.

Samara, som ligger ved elven Tigris nord for Bagdad, er senere blitt gjenerobret av irakske sikkerhetsstyrker. I nabobyen Tikrit er det derimot uklart hvem som har kontrollen.

Ødelegger sjia-moskeer

Senere blir en sjiamuslimsk moské vist frem under overskriften «Templene til de vantro».

Deretter sprenges den og andre moskeer i luften.

Flere andre sjiahelligdommer blir jevnet med jorden av bulldosere.

Les også:

Les også

Iraks nest største by tømmes for kristne

Skyter mot minibusser

Et annet klipp viser hvordan ISIL-krigere først dreper et par irakske regjeringssoldater langs veien, før en minibuss med det som ser ut sivile passasjerer, blir angrepet.

ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi taler i Mosul i forbindelse med erklæringen av kalifatet. Al-Baghdadi har tatt navnet kalif Ibrahim og ISIL skiftet navn til IS, Den islamske staten. REUTERS TV

Fra en passerende bil peprer ISIL-medlemmene bussen med automatvåpen. Bussen stanser, men ekstremistene går ut av sitt eget kjøretøy og skyter uhemmet videre.I neste klipp er det en personbil som tilsynelatende uprovosert blir offer for ISILs våpen.

Lærer opp rekrutter

Neste del av propagandavideoen viser hvordan «mujahedin som nylig har ankommet kalifatet», får en innføring i ISILs tankesett.

Mannen som holder tale for rekruttene, viser blant annet til Ibn Taymiyyah, en islamsk skriftlærd som virket for rundt 700 år siden og er et referansepunkt for mange radikale islamistgrupper.

Deretter vises det hvordan en ung mann ved navn Abu Ayyub al-Maghribi sprenger seg i luften ved den irakske hærens hovedkvarter i byen Ramadi.

Selvmordsaksjonen blir filmet og vist fra tre forskjellige kameraer.

Les også:

Les også

Ny stat bygd på en blodig myte

Massakren i Tikrit

Siste del av «skrytevideoen» er viet til henrettelsen av angivelige sjiamuslimer etter det som trolig er erobringen av Tikrit, en by nær Bagdad.

«Safavidesoldater tatt til fange av kalifatets krigere», står det i underteksten på klippet. Safavide-dynastiet hersket over dagens Iran mellom 1501 og 1736. De gjorde sjia-islam til statsreligion i riket sitt.

Klippet viser hvordan en lastebil med unge menn kjøres gjennom byen. Senere er alle mennene bakbundet. De er kledd i sivil, men en stemme på klippet viser til at et par av mennene har uniformer under de sivile klærne.

Deretter blir alle lagt ned på bakken og skutt med kaldt blod. Andre blir ført mot en elvebredd, skutt og dumpet i elven.

Det dreier seg trolig om en rekke luftvåpen-rekrutter som ble drept i en massakre i Tikrit i midten av juni. ISIL hevdet den gang at de tok livet av 1700 mennesker.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  IS-lederen skal ha overlevd kuppforsøk

 2. VERDEN

  Russland tror de har drept IS-leder al-Baghdadi

 3. VERDEN

  Den syriske hæren erklærer seier over IS

 4. VERDEN

  Ny propagandavideo av den antatte IS-lederen: - Kan være moralsk vitaminsprøyte for tilhengerne

 5. VERDEN

  Bli med inn i IS' hemmelige treningsleir 10 meter under bakken

 6. VERDEN

  USA-støttede styrker tror de vet hvor IS-sjefen er. Nå er jakten i gang.