Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter får ikke legge til kai.

Det advares mot katastrofale forhold. – Blir været dårlig, har vi en nødssituasjon, sier tysk politiker.

Over 200 migranter er om bord på båten Mission Lifeline. De nektes å legge til kai i Italia.

Steile fronter og politisk krangel.

Denne sommeren kan migrasjonskrisen igjen utfordre samarbeidet mellom de europeiske landene.

Mandag kveld var det to fartøy med migranter utenfor kysten i Italia, som ble nektet å legge til kai:

Det ene er båten til den tyske organisasjonen Mission Lifeline. Om bord er 230 migranter sammen med de 17 tyske statsborgerne som utgjør mannskapet.

– Disse folkene sitter som sild i tønne her. Blir været dårlig, har vi en nødssituasjon, sier Manuel Sarrazin fra det tyske partiet De grønne.

Det andre er det danske containerskipet Alexander Maersk. De reddet 108 migranter i Middelhavet i helgen. Det skjedde etter at et ukjent fartøy sendte ut et nødanrop.

Den tyske båten Lifeline venter utenfor kysten av Italia med 230 migranter om bord. Hverken Italia eller Malta vil ta den imot.

Mandag kveld fikk imidlertid containerskipet beskjed om at de kunne sette de 108 i land, melder den italienske avisen Corriere della Sera. Og klokken 1.20 natt til tirsdag kunne skipet sett de 108 migrantene i land i den sicilianske havnebyen Pozzallo. Da hadde skipet ligget for anker utenfor byen tre dager i strekk.

I forkant av at de fikk tillatelse advaret skipets eiere med at de hadde en besetning som ikke er trent til å håndtere situasjonen.

– Besetningen har gjort en heroisk innsats de siste dagene og vi er veldig stolte over måten de har håndtert den vanskelige situasjonen på, heter det i en uttalelse fra rederiet, A.P. Møller-Mærsk.

Det danske konteinerskipet Alexander Maersk, som har tatt om bord 108 flyktninger og migranter i Middelhavet, får trolig likevel sette dem i land i Italia.

Vil ha Danmark på banen

Italienske myndigheter mener Danmark burde ta imot flyktningene og migrantene, noe som Danmarks innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg avviste.

– Jeg forventer at den italienske regjeringen får orden på dette. Dette er migranter som var på vei mot Italia, og derfor er det selvfølgelig også Italia som skal ta dem imot, sa Støjberg mandag.

– Vi er ikke Europas dørmatte

Også tidligere denne måneden nektet Italia å ta imot båter med migranter.

Redningsbåten Aquarius, som hadde plukket opp 629 afrikanske migranter i Middelhavet, måtte til slutt sette kursen mot Spania, der de fikk legge til kai. Også et skip som tilhørte organisasjonen Sea-Watch ble holdt tilbake.

Etter å ha blitt avvist kunne redningsbåten Aquarius til slutt legge til havn i Valencia i Spania.

«Det er tegn på at noe er i endring. Vi er ikke lenger Europas dørmatte», skrev Italias innenriksminister og leder for det innvandringskritiske partiet Ligaen, Matteo Salvini på Facebook den gang.

I en Twitter-melding mandag tok han til orde for å bygge migrantmottak på libysk jord. Dette skjedde i forbindelse med et møte med libyske politikere.

– Vi avviser kategorisk at noen som helst form for migrantleir opprettes i Libya, sier landets visestatsminister Ahmed Maiteeq.

Vil straffe EU-land

Italia, som nylig valgte en ny og mer innvandringskritisk regjering, har gjennom de siste ukers handlinger forsøkt å få andre europeiske land på banen.

Det har de klart. Den nye linjen til Italia var tema da 16 EU-land møttes til et ekstraordinært møte om flyktninger og migranter i Brussel denne helgen. Dette møtet ble avholdt for å forberede EU-toppmøte torsdag og fredag denne uken.

Før helgens møte gikk Frankrikes president Emmanuel Macron ut med et forslag om å straffe EU-land som nekter å ta imot flyktninger økonomisk.

– Vi kan ikke ha det sånn at noen land drar stor nytte av EUs solidaritet og samtidig påberoper seg nasjonal egennytte når det kommer til migrasjon, sa han.

Vil fordele de som kommer

Italia har derimot fått nok. Under helgens møte fremmet de blant annet et krav som innebærer økonomiske sanksjoner, ifølge Reuters.

Landet ønsker at alle EU-land skal ta imot en bestemt andel av migrantene som kommer til Europa. Hvis landene ikke tar sin andel så skal disse landene få overført mindre penger fra EU.

I tillegg ønsker Italia endringer i Dublin-avtalen. Disse endringene skal innebære at asylsøkere nødvendigvis ikke får sin søknad behandlet i det første Dublin-landet de kommer til, slik hovedregelen er i dag.

Omstridt modell diskuteres

Det kan også komme mer drastiske virkemidler på bordet. Italias forslag om migrantleir i Libya er ikke helt søkt.

Forrige uke ble det lekket et utkast til slutterklæringen som skal vedtas på EU-toppmøtet. Der foreslår presidenten i Det europeiske råd å bygge migrantleire utenfor unionens grenser – såkalte «regionale ilandstigningsplattformer».

På disse mottakssentrene skal man raskt beslutte om de som kommer er flyktninger med beskyttelsesbehov eller økonomiske migranter som raskt vil kunne returneres til sitt hjemland.

Dette forslaget sammenlignes med Australias omstridte behandling av innvandrere. Deres modell er blitt omtalt som et skrekkeksempel. Det har frem til nå vært uaktuelt å innføre noe lignende i Europa. Nå er imidlertid en slik modell opp for diskusjon.