Verden

Guttene i grotten til læreren: – Ikke gi oss mye lekser!

De tolv guttene, alle i alderen 11 til 16 år, har sittet innesperret i grotten sammen med sin fotballtrener siden 23. juni. Foto: Royal Thai Navy Facebook Page via AP / NTB scanpix

Håndskrevne lapper fra treneren og guttene ble tatt med ut av grotten fredag. Der ber blant annet guttene læreren være grei og ikke gi dem mange lekser når de kommer ut.

  • og NTB
  • Mari Mjaaland

Håndskrevne lapper fra treneren og guttene ble tatt med ut av grotten fredag. Redningsledelsen har offentliggjort en skriftlig uttalelse fra de tolv guttene sammen. Beskjeden er skrevet med på et ark fra en notatblokk.

«Barna sier ikke bekymre dere, alle sammen vær sterke. Når vi kommer ut vil vi spise mye forskjellig mat. Når vi kommer ut, ønsker vi å dra rett hjem. Kjære lærer, ikke gi oss mye arbeid», står det på en av lappene avbildet på Twitter.

Flere av guttene har også skrevet lapper til familien sin. En av guttene, som kaller seg «Beau», skriver at foreldrene ikke skal bekymre seg.

«Mamma og pappa: ikke bekymre dere. Jeg har vært borte i to uker. Jeg vil hjelpe dere i butikken hver dag når jeg er fri. Jeg skal forte meg tilbake», skriver han. Foreldrene driver en butikk.

På en annen lapp, fra en gutt som kaller seg «Dom», står det «har det bra, men at været er litt kaldt». En av guttene skriver også at han ønsker seg stekt svinekjøtt når han kommer ut.

Guttene er alle mellom 11 og 16 år gamle.

Treneren får kritikk på sosiale medier

Ekkapol Chantawong, treneren for fotballaget Wild Boar, som er innesperret i grotten sammen med de tolv guttene har fått kritikk på sosiale medier.

I ni dager var 25-åringen den eneste voksne personen de unge guttene hadde å forholde seg til, frem til dykkere fant alle sammen flere kilometer inn i Tham Luang-grotten i Chiang Rai nord i Thailand.

– Til alle foreldrene vil jeg fortelle at guttene fremdeles har det bra. Jeg lover å gjøre mitt beste for å ta vare på barna. Takk for den moralske støtten, og jeg beklager overfor foreldrene, skriver han på en lapp som dykkere tok med tilbake til foreldrene fredag.

På lappen skriver han også til sin bestemor og tante at han har det fint og at de «ikke skal være for bekymret». Lørdag publiserte redningsledelsen lappens innhold på Facebook.

Thai NavySEAL

Uttalelsen er den første fra 25-åringen, som har skapt debatt i sosiale medier. Enkelte har hyllet ham for de ubekreftede opplysningene om at han lot barna spise maten de hadde med seg, uten å ta noe selv.

Andre mener det var uansvarlig av ham å ta med seg så unge gutter inn i en grotte under regnsesongen. Flere medier skriver at guttene feiret bursdag i eller ved grotten da regnværet begynte, mens andre skriver at de akkurat hadde spilt en fotballkamp.

Redningsforholdene trolig på sitt gunstigste

Lørdag er det to uker siden guttene forsvant inn i grotten, men først mandag denne uken ble de funnet av dykkere.

Siden har redningsledelsen sett på ulike muligheter for å få alle de 13 personene fraktet ut på en trygg måte, men oppgaven har vist seg vanskeligere enn først antatt.

Gunstig vær og fallende vannstand har skapt en mulighet til å redde fotballaget i grotten i Thailand. En like god sjanse kommer trolig ikke igjen før i januar eller desember, ifølge provinsguvernør Narongsak Osatanakorn.

Flere punkter langs veien ut til grotteinngangen er svært trange og utfordrende å ta seg forbi. Foto: Anne Gjertsen

– Planen jeg har holdt fast på helt fra start er at vi må få barna ut, og den avgjørende faktoren for denne planen er at det er så lite vann som mulig i grotten, sier Osatanakorn og legger til redningsarbeiderne har tømt så mye av vannet det er mulig å få ut av grotten

– Men hvis det regner og blir mer vann igjen, aner vi ikke hvilke risikofakter vi kommer til å stå overfor, sier han videre. Han advarer samtidig om økende nivå av karbondioksid i grotten.

Har boret i fjellet

Redningsarbeiderne har boret mer enn 100 hull inn i fjellet som del av forsøket på å redde de innesperrede guttene ut av grotten i Thailand.

Det opplyser provinsguvernør Narongsak Osottanakorn lørdag.

– Noen (av hullene) er så dype som 400 meter, men vi har ikke klart å finne stedet der de oppholder seg, ennå, sier han, og legger til at redningsarbeiderne mangler teknologien til å finne guttenes nøyaktige posisjon.

Tham Luang-grotten ligger nord i Thailand, i provinsen Chiang Rai. Foto: Anne Gjertsen

SE BILDENE FRA GROTTENSlik er den farefulle ferden ut for fotballaget i Thailand

Kan ikke dykke

Lørdag gjentar myndighetene at de etter planen ikke vil igangsette et redningsforsøk med det første, fordi guttene ikke er tilstrekkelig gode til å dykke eller svømme.

Thailandske soldater frakter en pumpe som brukes til å suge vann ut av grotten. Håpet er at guttene skal måtte dykke så lite som mulig på vei ut. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix

Hvis det varslede regnet er enda kraftigere enn antatt, vil man likevel forsøke å frakte guttene ut, selv om det innebærer en risiko, skriver AP. Turen ut av grotten tar opp mot seks timer selv for en topptrent dykker. Natt til fredag omkom en 37 år gammel tidligere marinejeger da han gikk tom for oksygen på vei ut av grotten.

Provinsguvernør Narongsak Osottanakorn sa fredag kveld at redningsledelsen fremdeles ikke har bestemt seg for en endelig plan. Det har de siste dagene vært forsøkt å bore et hull 600 meter ned i bakken, til stedet der guttene befinner seg, men forsøket har foreløpig blitt vurdert som for risikabelt.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Grottedramaet i Thailand
  3. 12 fotballspillere og en trener sitter fast i en grotte i Mae Sai i Thailand