USAs forsvarsminister kommer til Norge etter NATO-toppmøtet neste uke

James Mattis besøker Norge, bekrefter Forsvarsdepartementet og den amerikanske ambassaden overfor Aftenposten.

James Mattis under en velkomstseremoni under hans besøk til Kina og Beijing i juni.

Forsvarsministeren vil først være en del av president Donald Trumps delegasjon under toppmøtet i NATO i Brussel neste uke. Han vil så reise til Kroatia og Norge, ifølge Pentagon selv.

Den amerikanske ambassaden bekrefter besøket til Norge overfor Aftenposten. Public Affairs Officer Ann McConnell skriver i en e-post at flere detaljer vil bli gjort tilgjengelig i neste uke.

Seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet kan også bekrefte at et besøk er under planlegging:

–Jeg kan bekrefte at den amerikanske forsvarsministeren James N. Mattis planlegger et besøk til Norge denne måneden. Vi vil komme tilbake til detaljene rundt besøket, skriver hun i en e-post.

James Mattis har vært USAs forsvarsminister siden president Donald Trump tiltrådte i 2017.

Den pensjonerte marinekorpsgeneralen har tidligere hatt en rekke toppstillinger i det amerikanske forsvaret, blant annet som sjef for USAs styrker i Midtøsten.

USAs forsvarsminister James Mattis og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under sistnevntes besøk til Pentagon utenfor Washington 20. mars i år.

USAs tilstedeværelse i Norge øker

USAs marinekorps har i dag i overkant av 300 soldater på Værnes i Trøndelag. Nylig ga Regjeringen grønt lys til å øke antallet soldater i Norge fra rundt 330 til 700. USA får også etablere «fire oppstillingsplasser» for kampfly på Rygge.

De nye soldatene skal til Setermoen i Indre Troms. Formelt heter det at soldatene ikke er fast stasjonert, men at det er en rotasjonsordning der stadig nye soldater fra US Marines får opplæring i Norge.

I ett år har 330 amerikanske soldater øvd på Værnes. Ett av oppdragene er å lære seg å gå på ski. I tillegg skal de øve sammen med norske styrker. Nå planlegger Norge og USA å utvide rotasjonsordningen til rundt 700 soldater.

Regnes som en av de fremste strategene

Mattis regnes som en av de fremste strategene i sin generasjon blant USAs øverste militære ledere. Han har en mer tradisjonell tilnærming til sikkerhetspolitikk enn president Trump, og har snakket varmt om USAs allianseforbindelser.

Før han ble forsvarsminister var han konsulent og gjesteforsker ved den velrenommerte, konservative tankesmien Hoover Institution ved Stanford-universitetet i California.

Generalen ble av sine underordnede ofte kalt «Mad Dog» eller «Chaos» (kaos) da han fortsatt var i tjeneste. «Vær høflig, vær profesjonell og ha en plan for å drepe alle du ser», var Mattis råd til sine marinesoldater i sin tid.

Før han ble forsvarsminister var Mattis blant mange best kjent for å ha ledet marinekorpsets 1. divisjon under invasjonen av Irak i 2003. Felttoget ble dramatisert i TV-serien Generation Kill.