Slik er al-Baghdadis kalifat
Abu Bakr al-Baghdadi sjokkerte verden da han erobret store deler av Syria og Irak og opprettet et kalifat. Slik styrer han sitt rike.
Se bilder fra IS' fremrykning øverst i saken.
Abu Bakr al-Baghdadi (43) fra Samarra i Irak er den ubestridte leder i Den islamske staten (IS).
Den religiøst utdannede mannen som egentlig heter Ibrahim al-Badri, er kjent som en smart strateg, en dyktig pengeinnsamler og en nådeløs drapsmann.
Han skaffet seg enorm oppmerksomhet ved erobringene i Syria og Irak tidligere i år. Opprettelsen av et det de kaller et kalifat, en islamsk stat, i området gruppen kontrollerer, var egnet til å skape entusiasme hos jihadister som drømmer om en stat etter modell av den staten profeten Muhammed grunnla på 600-tallet.
Hvordan IS styrer går frem av dokumenter som nylig ble funnet på en minnebrikke under en razzia gjennomført av den irakske hæren, ifølge en artikkel The Telegraph publiserte i juli.
- Se digitalt kart: Her foregår kampene — og slik er maktbildet i Irak
Delegert makt
Abu Ali al-Anbari, en tidligere iraksk general, styrer områdene gruppen kontrollerer i Syria. Abu Muslim al-Turkmani, en tidligere oberstløytnant i den irakske etterretningstjenesten, styrer gruppens områder i Irak.
— Disse to mennene er årsaken til al-Baghdadis styrke, sier Hisham al-Hashimi, en sikkerhetsanalytiker, til The Telegraph.
Andre kilder som ikke nevner de to mennene ved navn, legger vekt på at Baghdadi har opprettet råd som bidrar til å styre IS både militært og sivilt.
Under de øverste lederne har IS et nettverk med «guvernører» som styrer hvert sitt område.
Andre «regjeringsmedlemmer» har hvert sitt ansvarsområde, som å styre fengslene, sende ut selvmordsbombere og å ta seg av familiene til døde IS-krigere.
Hele administrasjonsapparatet skal omfatte tusenvis av personer. Alle får lønn, avhengig av sin stilling.
Mer enn et terrornettverk
IS offentliggjør til og med årlige rapporter om sine aktiviteter. Den andre årlige rapporten, som ble offentliggjort i mars, er blitt gransket av Alex Bilger ved Institute for the Study of War.
Han sier til det amerikanske magasinet National Journal at «IS fungerer mer som en militær organisasjon enn som et terroristnettverk».
IS har også vist seg som dyktige propagandister, med aktiv bruk av YouTube og Twitter. Ofte står de frem med grusomme bilder av halshugginger. Det er en bevisst strategi for å spre frykt og for å øke avstanden mellom den sunnimuslimske og sjiamuslimske befolkningen, skriver Washington Post.
Les også:
Livet i kalifatet:
IS har selv offentliggjort videoer som viser hvordan de henretter sine motstandere i et stort antall. Særlig utsatt er de som ikke er sunnimuslimer.
Etter erobringen av storbyen Mosul laget IS en «kontrakt med byen», der det blant annet heter at sharialov med tilhørende domstoler er blitt innført, skriver Washington Post og The Atlantic.
Tyver vil få amputert kroppsdeler. Narkotika, alkohol og sigaretter er forbudt. Alle må være med på bønn fem ganger pr. dag. Religiøse skoler er blitt opprettet for barna. De har også opprettet treningsleirer for ungdom.
Rivaliserende politiske eller væpnede grupper vil ikke bli tolerert. Politifolk og militære kan slutte seg til organisasjonen, men de som nekter å bli med i gruppen, vil bli henrettet.
Alle skal være glade
Kvinner oppfordres til ikke å forlate hjemmet med mindre det er helt nødvendig, og i så fall tildekket med en muslimsk drakt.
Alle skal være glade over å leve i et islamsk land.
I områdene som kontrolleres av IS, er det også opprettet et «moralpoliti» som kjører rundt og passer på at alt foregår etter Koranens påbud, slik de tolker den, ifølge en fersk dokumentar fra Vice News.
De tar også på seg oppgaven med å sørge for at produkter som selges på markedet holder god kvalitet og selges til riktig pris. IS har også organisert et velferdssystem og fordeler brød og frukt til fattige.
Les også:
Finansiering:
IS regnes som verdens rikeste terrorgruppe.
Tidligere baserte IS seg på donasjoner fra pengesterke grupper i Gulf-landene — særlig Kuwait, Qatar og Saudi-Arabia.
Disse landene støttet kampen mot Bashar al-Assad i Syria, men siden har IS skaffet seg eventyrlige inntekter fra utpressing, bankran, oljesalg og krigsbytte.
Det har gjort dem finansielt uavhengige.
Les også:
Bevæpning:
Under krigen i Syria bygget IS opp en styrke bestående av 12.000 væpnede menn, hvorav 3000 kommer fra vestlige land, ifølge Washington Post.
IS kan ha plusset på styrken betraktelig etter sine omfattende erobringer i Irak. Flere sunnimuslimske militser som var misfornøyd med det sjiadominerte styret i Irak under Nouri al-Maliki, skal ha sluttet seg til IS.
Da gruppens krigere gjennomførte sine spektakulære erobringer i Irak på forsommeren sto det enorme mengder med amerikanskproduserte våpen igjen etter de irakske soldatene som flyktet hals over hode. Dette inkluderer tungt artilleri som hvis det brukes riktig kan forårsake store ødeleggelser på 3 mils avstand.
Til sammenligning sliter kurdernes hær, peshmergaen, med gammelt utstyr og lite reservedeler og ammunisjon, melder Vice News.
Gruppen skal under sin lange periode som en undergrunnsbevegelse i Irak ha blitt eksperter på å utdanne nye rekrutter i militære ferdigheter på steder som er vanskelig å oppdage.
Det gjør det vanskelig for motstandere å finne mål de kan bombe fra luften.
Twitter: @tor_arnea