Verden

Guaidó har ankommet Venezuela – møtt av jublende tilhengere

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó har ankommet flyplassen ved landets hovedstad Caracas, der han risikerer å bli pågrepet.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó ble møtt av utenlandske ambassadører og tilhengere da han kom tilbake til Venezuela Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB scanpix

 • Alf Ole Ask
 • NTB

Guaidó passerte passkontrollen og ble møtt av jublende tilhengere da han ankom den internasjonale lufthavnen mandag, melder lokale medier.

Ambassadørene fra USA, Tyskland og Nederland var til stede på flyplassen der de ventet på ham, ifølge fjernsynskanalen NTN24 og BBC.

Også inne i hovedstaden hadde støttespillere av Guaidó samlet seg, viftende med venezuelanske flagg.

– Tilbake i vårt elskede land! Venezuela, vi har akkurat passert passkontrollen og vil nå resie dit hvor vårt folk er, skrev han på twitter like etter anskomst,i følge Reuters.

Brøt utreiseforbudet

Venezuelan opposisjons leder Juan Guaido får et kyss av sin kone Fabiana Rosales før han mandag taler til en forsamling av meningsfeller. Foto: Carlos Garcia Rawlins / X03739

Guaidó har vært på en rundtur til land i Latin-Amerika og har oppholdt seg i Colombia, dit han hadde kommet seg til tross for at den Maduro-lojale høyesterett hadde ilagt ham utreiseforbud. Det skjedde etter at Guaidó den 22. januar erklærte seg som president. Han er anerkjent som Venezuelas president av mer enn 50 land, mens president Maduro bare har støtte fra Kina, Russland og Cuba.

Ved å bryte utreiseforbudet risikerer Guaidó pågripelse når han nå er tilbake i Venezuela.

USA har advart venezuelanske myndigheter mot å pågripe ham.

Guaidó har oppfordret sine landsmenn til å delta i demonstrasjoner mot regjeringen både mandag og tirsdag. Ved begge disse arrangementene skal Guaidó tale.

Mandag kveld norsk tid taler han på folkemøte, men myndighetene i Venezuela har tidligere vist at de ikke nøler med å arrestere politiske motstandere. Parlamentsmedlem Juan Requesens har sittet fengslet siden august. Andre har flyktet fordi de var redde for å bli arrestert. Imidlertid, da det hemmelige politiet arresterte Guaidó den 13. januar, ble han løslatt etter en halvtime. Regjeringen sa etterpå at arrestasjonen var ulovlig.

Les mer om

 1. Venezuela
 2. Colombia
 3. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Guaidó har blitt fratatt immuniteten

 2. VERDEN
  Publisert:

  Maduro avviser EU-lands ultimatum

 3. VERDEN
  Publisert:

  USAS utenriksminister: President Maduro hadde planer om å flykte fra Venezuela tirsdag

 4. VERDEN
  Publisert:

  Europeiske stormakter anerkjenner Guaidó som midlertidig president i Venezuela

 5. VERDEN
  Publisert:

  USA innfører sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselskap

 6. VERDEN
  Publisert:

  Venezuelas president: Klar til samtaler med opposisjonen