Verden

Kina vil selv løse striden med Taiwan

Kinas president Xi Jinping tar til orde for en tilnærming mellom Kina og Taiwan. Forholdet har vært iskaldt helt siden den kinesiske revolusjonen, hvor det gamle regimet evakuerte til Taiwan og fortsatte sin virksomhet der.

Kinas president Xi Jinping setter seg som mål å løse striden med Taiwan og oppnå avtale om gjenforening i løpet av sine 10 år ved makten.

  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

— Problemet med det politiske skillet som eksisterer mellom de to sidene må skritt for skritt komme til en endelig løsning. Det kan ikke bli ført videre fra generasjon til generasjon.

Det uttalte Xi ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua til tidligere taiwanske visepresident Vincent Siew Wan-chang.

Samtalen fant sted under et 30 minutters møte mellom Kinas leder og den taiwanske delegasjonen til toppmøtet i APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) i Nusa Dua på den indonesiske øya Bali.

Analytikere mener Xis utsagn viser at Kinas nye lederskap vil legge betydelig vekt på å oppnå en løsning i løpet av de to femårsperioder de ventelig vil sitte ved makten før en ny generasjon av ledere tar over.

Målet er at politiske samtaler mellom partene skal bli neste skritt mot den gjenforening Beijing ønsker mellom Fastlands-Kina og Taiwan, som har vært selvstyrt siden Chang Kai-sheks nasjonaliststyrker flyktet dit etter å ha tapt borgerkrigen i 1949.

Ett-Kina-prinsippet

- Vi har allerede sagt mange ganger at vi er villige til å ha jevnbyrdige konsultasjoner med Taiwan innenfor rammene av Ett-Kina-prinsippet, fortsatte Xi, som også understreket at han ser økt, gjensidig tillit over Taiwan-stredet og en felles oppbygging av «politiske fundamenter» som avgjørende.

Les også

Lei Feng var typen som vasket sine medsoldaters skitne sokker i skjul

Med sine bemerkninger i Nusa Dua signaliserte Xi for første gang offentlig at han har ambisjoner om å løse Taiwan-striden i løpet av sin regjeringstid.En rekke økonomiske og kulturelle traktater har de senere årene bidratt til at forbindelsene mellom Beijing og Taipei nå er bedre enn noen gang siden borgerkrigen. Men mulighetene for politiske samtaler med kommunistpartiet med sikte på gjenforening er og forblir kontroversielt i det demokratisk styrte Taiwan, påpeker Hongkong-avisen South China Morning Post (SCMP).

Vincent Siew Wan-chang, som er den taiwanske president Ma Ying-jeous stedfortreder på APEC— toppmøtet, sier i en forsiktig kommentar til SCMP at det uansett ikke vil være mulig å løse den lange og bitre konflikten bare i løpet av «noen få år».

Stjeler showet

Kinas president har den siste tiden dominert på viktige arenaer i Sørøst-Asia på bekostning av USAs president Barack Obama.

Kanselleringen av Obamas Asia-reise på grunn av den pågående striden med Kongressen kan bidra til å svekke amerikanernes status i regionen ved at det skapes et inntrykk av USA som politisk dysfunksjonelt og på randen av økonomisk krise, mener professor Ian Storey ved Institute of Southeast Asian Studies i Singapore.

— Kina formidler derimot et inntrykk av velstand og selvtillit, påpeker Storey, og viser til at Obamas kansellering straks gjorde president Xi til den ubestridte hovedperson under i APEC-møtet.

Les også

BRICS vil opprette investeringsbank

Før budsjettstriden gjorde det umulig for ham å forlate Washington, hadde Obama planlagt en ukes reise til fire asiatiske nasjoner. Presidenten avlyste først sitt besøk til Malaysia og Filippinene. Før helgen ble det så klart at han ikke heller ville delta på regionale toppmøter i Indonesia og Brunei. Utenriksminister John Kerry, som stiller i Obamas sted, sier etter møter med APEC-ledere på Bali at han har møtt stor forståelse for at problemene hjemme gjorde det umulig for USAs president å delta.

— Intet av det som skjer i Washington reduserer våre forpliktelser overfor våre partnere med en tøddel, inkludert våre anstrengelser for å fremme handel og investeringer, kunngjorde Kerry.

Sjarmoffensiv

Her i Kina har president Xis reise i Sørøst-Asia vært på topp i nyhetsbildet, og de offisielle mediene gir presidenten solid støtte for hans visjon om sterkere økonomiske bånd til land i regionen, samtidig som vanskelige saker som territorielle stridigheter tones ned.

Xi har på sin første offisielle reise til Sørøst-Asia blant annet fremsatt tilbud om å opprette en asiatisk utviklingsbank for å bygge en ny «maritim silkevei» forbundet med infrastruktur på kryss av landegrensene.

Nyhetsbyrået Xinhua oppsummerer slik det inntrykk president Xi ønsker å skape med sin sjarmoffensiv: Hva Kinas utvikling bringer til Asia og verden, er muligheter, ikke trusler.

Les også

  1. Kinas rettsvesen anklages for bruk av tortur for å få tilståelser

  2. Xi Jinping valgt til Kinas nye president