Verden

Ingen vet mindre om EU enn britene. Nå kan de avgjøre unionens fremtid.

LONDON (Aftenposten): Tabloidene har en del av skylden for at britene kan mindre om EU enn noe annet EU-land, mener professor. Se om du klarer de tre spørsmålene så mange briter sliter med.

Italienske David Lacoste, som jobber med å dele ut aviser i London, krysser fingrene for at britene til slutt bestemmer seg for å bli i EU. – Hvis ikke er jeg redd jeg må dra herfra, sier Lacoste.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

— Når dronning Elizabeth er her, da er denne jobben enkel, sier David Lacoste (37), og slår hånden ned på forsiden av avisen han står med.

I dag er det en skandale som preger London Evening Standard. En statsråd har hatt et forhold til en dame som han senere fant ut at var sexarbeider med dominering som spesialfelt.

Når britiske tabloider får muligheten til å skrive "dominatrix" og "minister" med store bokstaver over hele forsiden, lar de ikke sjansen gå fra seg.

— Alt som står i avisen, er sant. Hvert eneste ord. Ingen løgner, smiler Lacoste.

Jobben hans er å pushe gratisavisen på folk som er på vei ned i undergrunnen. En god forsidestory gjør at han blir kvitt bunken fortere.

— Det er sjelden de skriver noe om EU. Folk synes nok det er kjedelig, sier han.

Monark mot EU?

EU-stoffet blir kanskje mer spiselig hvis dronningen også er med i saken? Det var i alle fall det tabloiden The Sun fikk til da de over hele forsiden 8. mars proklamerte at "Dronningen støtter brexit". Slottet var raskt ute med å avkrefte hele historien og klaget saken inn for den britiske pressens klageorgan IPSO.De peker blant annet på at møtet der de angivelige ordene falt, fant sted lenge før folkeavstemningen var et faktum og lenge før "brexit" — britenes mulige exit fra EU - var blitt et begrep.

Det er ikke første gang britiske medier smører tykt på i saker som omhandler det trøblete forholdet til EU. Den EU-skeptiske tabloiden The Daily Express har tidligere skrevet at "EU vil slå Storbritannia sammen med Frankrike". Daily Mail meldte i 2014 at "EU skal forby strendene våre".EU-kommisjonen forsøker å slå tilbake. De har en egen seksjon på nettsidene sine som er dedikert til såkalte "euromyter" i britiske medier, som de har samlet hundrevis av de siste tiårene. Her går de blant annet i rette med det de mener er uriktige historier om ting EU skal forby. På listen er blant annet dobbeltdekkere, damplokomotiver, tradisjonelle britiske toaletter, Peter Pan-bøker fra skolen, gjenbruk av syltetøyglass og rododendron.

"En kjapp titt rundt deg vil avdekke at alt dette fortsatt er med oss", skriver kommisjonen tørt under listen.

  • A-magasinet: EU er liksom aldri blitt britenes greie. Stikker de ved sankthans?

I stikken

Christoph Meyer, professor i europastudier ved King's College i London, mener de britiske avisene har latt velgerne i stikken med sin EU-dekning. For det første skriver de veldig lite om det som foregår i Brussel, og når de først gjør det, er dekningen full av feil, unøyaktigheter og direkte løgner, mener han.

— Det er alltid vanskelig å si hva som er "riktig" dekning av et tema, men pressen bør gi innbyggerne en grunnleggende forståelse av hvem som sitter med makten, hvordan avgjørelser påvirker dem og hvem som bør holdes ansvarlig. Det har ikke de britiske avisene gjort, og det er et demokratisk problem, sier Meyer til Aftenposten.Professorkollega Simon Hix ved London School of Economics (LSE) mener problemet ikke bare er knyttet til tabloidene, men også TV og radio.

— Nyhetsmediene i Storbritannia har aldri hatt noen ordentlig EU-dekning, den har i stedet vært veldig fokusert på det som skjer i parlamentet i Westminster. Når de først har omtalt EU, har de dekket det som en kamp mellom "dem" og "oss", sier Hix.

Brexit ble neppe samtaleemne da president Obama møtte lilleprinsen på gyngehesten:

Les også

Prins George i pysj sjarmerte Obama

Vet minst av alle

Mediedekningen kan være en av grunnene til at britene vet så lite om EU, tror ekspertene. Britene gjør det nemlig dårligst i hele EU når de blir bedt om å ta stilling til om tre grunnleggende EU-spørsmål. Her kan du bryne deg på de tre påstandene selv:

16 prosent av britene klarer ikke å svare riktig på ett eneste av disse EU-spørsmålene, viser LSE-professor Hix' analyse av dataene, som kommer fra EUs halvårlige spørreundersøkelse Eurobarometer.Andelen som klarer alle, er på 29 prosent. I Slovenia, som ligger i den andre enden av skalaen, svarer 66 prosent av de spurte riktig på alle de tre spørsmålene.

Meyer sier det samme bildet bekreftes i tidligere utgaver av Eurobarometeret og i andre undersøkelser.

— Den grunnleggende kunnskapen finnes ikke ute i den britiske befolkningen. De lærer ikke om dette på skolen, og politikerne har forsøkt å dysse ned EU-debatten i årtier. Folket kan derfor heller ikke arrestere mediene på unøyaktigheter, slik de i mye større grad kan i saker om politikken i parlamentet i Westminster, sier Meyer.

Velger en enkeltsak

I sin undersøkelse finner kollega Hix ingen tydelig sammenheng mellom kunnskap om EU og graden av EU-skepsis, men Meyer mener det likevel er et "demokratisk problem" at folk vet så lite om unionen de skal stemme over 23. juni.

— Hvis folk tar et velinformert valg og fortsatt synes EU er noe dritt, er det selvfølgelig helt greit. Problemet oppstår når de har dårlig informasjon og ville endret syn om de visste mer, sier Meyer.

Meningsmålingene viser foreløpig tett løp mellom ja- og nei-siden, men en betydelig andel av befolkningen har ennå ikke bestemt seg.

— Det vi ser er at folk som kan lite og synes EU er komplisert, stemmer ut fra enkeltsaker. De er kanskje imot innvandring og vet at EU er ansvarlig for det og stemmer derfor nei til fortsatt medlemskap. Men samtidig går de glipp av alt det andre. Kanskje blir jobben rammet når EU-støtte forsvinner eller handelen faller. Mediene har en viktig rolle i å forklare dette, sier Meyer.

– Matet med uriktige påstander

EU-skepsisen i britiske medier skiller seg ut i europeisk sammenheng. I de aller fleste EU-land er det langt flere som mener at mediene snarere er for positive enn for negative til EU, men i Storbritannia er det motsatt, viser tall fra eurobarometeret.

23 prosent mener pressen i landet dekker EU med en negativ skjevhet. I hele EU under ett er bare 11 prosent av samme oppfatning.

— En viktig forskjell mellom Storbritannia og resten av EU er at det er en betydelig EU-skepsis i deler av den politiske og økonomiske eliten her i landet, sier Meyer.

Folk som tilhører den EU-kritiske delen av eliten eier en rekke av de største avisene i landet. Dette er en viktig forklaring på hvorfor de er så kritiske til EU, mener Meyer.

— EU fortjener kritikk på mange områder, men folket er blitt matet med uriktige historier i mange år som er skrevet for å spre panikk. Brussel fremstilles som en korrupt, byråkratisk maskin der britene hele tiden blir overkjørt. At deres egen regjering og politikere har vesentlig makt, spilles ned, og konsekvensene for egne innbyggere overdrives, sier Meyer til Aftenposten på sitt kontor.

Londons populære ordfører Boris Johnson vil kjempe for å få britene ut av EU :

Les også

Her er 48 bilder som viser hvorfor det er så lett å elske ham

Skremt av mediene

I en annen del av London har Elizabeth Walters (82) rigget seg til på en benk i solen. Den gamle damen med rosa leppestift leser venstresidens avis The Guardian, en av de mest EU-vennlige britiske avisene. I vesken har hun også med seg konservative The Times.

— The Guardian er av høy kvalitet. Jeg kjøper The Times også for å kunne se noen andre synspunkter, men Rupert Murdoch (en stor medieeier, red.anm.) har ødelagt den. Det er ingen ordentlige artikler lenger. Bare store overskrifter og sensasjon, sier Walters, som er sterkt for at britene skal bli i EU.

Hun mener store deler av pressen er uansvarlig og "direkte farlig for landet". Andre er mindre bekymret.

— Jeg synes det er fair at avisene tar et standpunkt og står for det. De kan av og til være veldig tøffe mot EU. Noen ganger er det riktig, andre ganger ikke, sier Robert Rendal (75) fra Notting Hill.

Pekefinger mot politikere

Heller ikke LSE-professor Hix vil legge for mye skyld på tabloidene.

— Ingen tar dem veldig seriøst. De leses stort sett for sladder, mote og sport og jakter på sensasjoner. EU i seg selv er kjedelig og elitistisk, sier Hix.

Han mener en betydelig del av skylden for det lave kunnskapsnivået må plasseres hos landets politikere.

- De har ikke gjort noen ting for å forklare hvordan unionen fungerer, sier Hix.

Meyer holder fast på at tabloidene er med på å gjøre den britiske opinionen mer EU-kritisk, men også han retter en pekefinger mot politikerne.

— De to store partiene har lenge forsøkt å dysse ned hele EU-saken for å hindre at diskusjonen skal blusse opp. Men med fremveksten av UKIP (EU-kritisk parti på ytre høyre, red.anm.) kombinert med det konstante trykket fra deler av pressen, klarte de ikke å holde på lokket lenger. Derfor har vi endt opp her vi er nå.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Ny serie om protestbølgen som skyller over USA og Europa : - Vi har vært vanvittig arrogante og lagt altfor lite vekt på de negative konsekvensene av innvandring, sier anerkjent økonom