Verden

Interpol etterlyser «Den hvite enke»

Interpol etterlyser den britiske kvinnen Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på oppfordring fra kenyanske myndigheter.

Samantha Lewthwaite. Foto: SOLO Syndication

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Det melder NTB.

Kvinnen er ikke etterlyst for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011, opplyserInterpol.

Spekulasjoner

Over 70 mennesker er drept etter at terrorister tok seg inn i kjøpesenteret Westgate i Nairobi, Kenya, midt i den travleste handletiden lørdag.

Flere øyenvitner har gitt detaljerte beskrivelser av terroristene, blant annet forteller de at en kvinne skal ha deltatt. Det har fått britiske medier til å spekulere i om «Den hvite enke» — Samantha Lewthwaite - kan ha vært blant lederne i angrepet.

Tirsdag formiddag sier en britisk sikkerhetskilde til Reuters at det er en «mulighet» for at en av angriperne kan være britisk. Torsdag etterlyser Interpol den britiske kvinnen.

Gikk under jorden

Lewthwaite var gift med Jermaine Lindsay, som sprengte seg selv i luften ved Londons undergrunnstasjon King's Cross 7. juli 2005.

Et bilde av et av Samantha Lewthwaites mange falske pass. Foto: HANDOUT

Hun gikk først ut og fordømte sin manns handlinger, men gikk senere under jorden. Tilnavnet «hvit enke» spiller på «sort enke» — tsjetsjenske kvinner, ofte krigsenker, som utførerer terrorangrep.

- Jeg puster jihad

I tenårene konverterte Lewthwaite til Islam og skal ha gått gjennom en radikaliseringsprosess. De siste årene har hun dukket opp på Twitter med meldinger som glorifiserer jihad (hellig krig, red.anm.) og martyrdøden.

- Jeg ser rundt meg hvor vakker jihad er. Jihad lever i Kenya, det lever i meg og jeg puster jihad. Tiden er kommet for meg, skrev hun på Twitter i fjor.

En twittermelding knytter henne direkte til angrepene mot kjøpesenteret i Nairobi, men det er uklart om denne kontoen er ekte. En twitterkonto som skapte overskrifter mandag - som hevdet å tilhøre ekstremistgruppen Al Shabaab - viste seg å være falsk.

 1. Les også

  Terrorister kan ha leid butikk i kjøpesenteret

 2. Les også

  Terroraksjonen var trolig godt planlagt

 3. Les også

  Overlevende forteller dramatiske historier fra Kenya

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frykter høye dødstall etter selvmordsangrep i Kenya: – En koordinert operasjon

 2. VERDEN

  14 sivile er drept i terroren i Nairobi. Angrepet er over.

 3. VERDEN

  «Yngleplass for terror» skal stenges - 280.000 mennesker kastes ut

 4. VERDEN

  Mens alle snakket om terror i Midtøsten, festet jihadistene grepet på et annet kontinent

 5. VERDEN

  Røde Kors: 50 fortsatt savnet etter terrorangrepet i Nairobi

 6. VERDEN

  14 drept i selvmordsangrep i Mogadishu