Verden

«Det er mye frykt nå. Folk holder pusten»

ATHEN (Aftenposten): På gaten i Athen holder folk pusten, venter på neste trekk og håper på det beste.

Panagiotis Charalambopolous forteller at mange grekere frykter for fremtiden.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Myndighetene i landet vedtok søndag at at greske bankkunder ikke kan ta ut mer enn 60 euro dagen fra minibankene. Årsaken er frykt for at bankene skal gå tomme for penger.

Folk stilte seg utenfor bankene fra tidlig i morges. Ved Syntagmaplassen sentralt i Athen var det tomt for penger alt ved åttetiden i morges, og en time senere var gitteret foran minibankene til Nasjonalbanken nede.

Ved 12-tiden åpnet noen av automatene igjen, og det ble straks lange køer.

— Vi er i en veldig vanskelig situasjon. Det er fullstendig kaos, sier en kvinne i køen som ikke vil oppgi navnet sitt.

Aftenpostens Europa-korrespondent Ingeborg Moe i Athen.

Da Kypros var i samme situasjon for tre år siden, fikk de en grense på 300 euro. Grekerne må klare seg med mindre.— Det er mye frykt nå. Folk holder pusten. Mange har panikk, særlig eldre folk. De stiller seg foran banker, supermarkeder og bensinstasjoner. Men jeg vil vente og se, sier Panagiotis Charalambopolous (40) til Aftenposten.

I vårt direktestudio kan du lese om børsenes reaksjoner og om nye fohandlinger:

Les også

Følg utviklingen i Hellas

Har tatt ut for en måned

Vennen Giannis Metaxas, som driveret supermarked, sier at folk handler mer enn før for å sikre seg. Selv har han tatt ut penger for å klare seg en måned. Han er bekymret. Og han er svært lite fornøyd med den venstreradikale regjeringen.

— De har vært veldig strenge og ikke akseptert noe av det som kommer fra EU. Nå driver de utpressing av europeerne. Jeg synes ikke det er noen god handlemåte, sier Metaxas.

— Bankene er stengt, folk har panikk, det er åpenbart at Alexis Tsipras ikke har gjort noen god jobb, fortsetter han.

Stengte banker betyr at folk vil bruke mindre penger og varer dette lenge, vil det gå ut over en allerede elendig gresk økonomi.

Delte meninger

Men rundt dette kafebordet, som mange andre, er meningene svært delte:

- Jeg mener den forrige regjeringen har skylden. De forhandlet overhode ikke og derfor endte vi opp her, sier Kostas Zaparas (65).

— Sønnen min er kokk og dro først til Italia, så til England. Det var ingen fremtid her. Men der kan han ha et ordentlig liv, sier Zaparas, som støtter Syriza-regjeringen.

- Frykter dere at dere vil forlate euroen?

— Ingen har bedt om å forlate euroen. Forhandlingene bør fortsette, sier Zaparas.

— Jeg har ikke anelse. Vi får se neste mandag, sier Metaxas.

- Dere virker rolige?

— Hva kan vi gjøre? Dette ligger ikke i våre hender, sier Metaxas.

Grekere brukte natten i kø foran minibanken:

Gratis transport

Det er stekende sol og folk prøver å la livet går videre på Syntagma-plassen.

Tirsdag forfaller et avdrag til Det internasjonale pengefondet på 1,7 miliarder euro. Samtidig utløper låneprogrammet som Hellas har med EU. Det er nok en tidsfrist av mange.

Helt siden Syriza kom til makten har det vært snakk om skjebnedager og avgjørende dager. Nå må det snart komme en avklaring, mener mange i Hellas.

Den greske regjeringen vil 5. juli arrangere en folkeavstemning om en forlengelse av det omstridte låneprogrammet med EU. Sjeføkonomer mener et nei kan føre tilmistillit, devaluering, dyrere varer og kraftig redusert levestandard i Hellas.

Anna Sertsou har handlet inn mat for å være forberedt.

Mandag kveld arrangerer Syriza en demonstrasjon her for å overbevise folk til å stemme nei neste søndag. I morgen er det motdemonstasjon fra de konservative Nytt demokrati som vil at folk skal stemme ja.

Offentlig transport er gratis frem til neste mandag, når bankene etter planen skal åpne igjen. Men ingen vet hva som skjer denne uken. Derfor tar mange forholdsregler: Hellas er i limbo.

Frykter konflikt

— Jeg er fra Ukraina og har vært gjennom mye. Jeg er bekymret for at vi skal få samme situasjon her, sier Anna Sertsou (56).

Hun var på supermarkedet Lidl tidlig i morges og fylte to bæreposer. Pasta, litt kjøtt, noen sokker til barnebarnet. Pengene sine har hun tatt ut av banken. Hun tar ingen sjanser.

- Trolig vil vi gå tilbake til drakmer (valutaen Hellas brukte før euro, red anm). Situasjonen vil nok bli veldig ille i noen år, og så blir det gradvis bedre. Vi må bare jobbe og jobbe og jobbe, sier Sertsou, som jobber som rengjøringshjelp.

Hadde hun hatt stemmerett, ville hun stemt nei EUs forslag til løsning. Samtidig er hun redd for konsekvensene dersom Hellas går ut av eurosonen.

— Kanskje Putin kommer og tilbyr sine penger. Han vil ha noe tilbake. Det vet vi, sier hun.

Ikke ozo og strandliv

Kaiti Stylianidi (70) tar det helt med ro og har ikke hamstret. Som mange andre Aftenposten møter, tror hun ikke at Hellas kan bli kastet ut av eurosonen. I så fall ville de gjort det for lenge siden, sier hun.

- Vi dør ikke i løpet av en uke, sier pensjonisten, som støtter statsminister Alexis Tsipras fullt ut.

— Folk i Europa forstår ikke hva Tsipras ønsker å gjøre i Hellas. EU-lederne forteller ikke folk hva grekerne har vært gjennom. Europeerne tror at grekerne tar pengene fra dem, legger seg på stranden og drikker ouzo. Det stemmer ikke. De gir oss ikke penger, de låner oss. Og mesteparten går tilbake til å betale lånene. Det er ikke fest og moro for de resterende 10 prosentene som blir igjen i Hellas, sier Stylianidi.

Pensjonisten Kaiti Stylianidi støtter Hellas' statsminister Tsipras.

— Men er ikke Syrizas strategi risikabel?- Ja, men når du har en krig, en økonomisk krig, så må man ta risiko.

Kris Regarzi, en mann i 20-årene, priser seg lykkelig over at han har jobb. Men også han skal ta ut penger når minibankene forhåpentlig åpner igjen.

— Jeg begynner å få litt panikk, men prøver å la være. Dette har vært håndtert svært dårlig av regjeringen. Men jeg tror ikke vi forlater euroen. Da vil hele eurosonen bryte sammen, sier maleren.

Les også

 1. Kreta-turister har tømt minibanker på øya i panikk

 2. Tomt for euro på Sola

 3. Nervøs stemning i Athens gater

 4. Tyske ledere raser over Hellas-nei

 5. Greske banker holder stengt i seks dager

 6. Dette bør du huske på om du skal til Hellas i sommer

Les mer om

 1. Hellas