Verden

Død, liv, blod, kjærlighet og hverdag. Slik er sommeren i et europeisk land i krig.

Dødelige angrep, okkupasjon og flukt. Solbading på stranden, flørting og uteliv. Kontrastene i det krigsherjede Ukraina er store.

  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • Live Tronstad
    journalist

Vi advarer om sterke bilder i denne saken.

Hvordan er det å leve et europeisk land i krig? I disse dager er det snart fem måneder siden Russland gikk til en fullskala invasjonskrig mot Ukraina, en demokratisk nasjonalstat med over 40 millioner innbyggere.

En vanlig sommer i Ukraina ville vært preget av fulle strender, fotturister i fjellene, familier i parkene og unge som drikker øl på uteserveringene i byene.

Men sommeren i år er preget av konstante flyalarmer, flukt og frykt. Russiske angrep har tatt av livet av tusenvis av sivile ukrainere. Hver eneste dag går nye liv tapt. I øst er hele byer utradert av russiske artilleriangrep. Andre steder kan missilene treffe når som helst. Få steder er helt trygge.

Krigen ligger som en mørk sky over hele landet. Samtidig går hverdagen på ulikt vis videre. I hovedstaden Kyiv trekker folk til elvebreddene, benytter seg av utelivet og dyrker kjærligheten i sommervarmen.

Aftenposten har samlet bildene fra en kontrastfylt sommer i et krigsherjet europeisk land.

Lek med et alvorlig bakteppe for 11-åringene Maksym og Andrii. Med plastikk-gevær i den ene hånden, hilser de ukrainske soldater i Kharkiv-regionen med den andre. Russland har tatt kontroll over om lag en tredjedel av Kharkiv fylke.
Med et barn i armene tar en kvinne farvel med en soldat, før hun setter seg på bussen som tar henne ut av Kupiansk, et tettsted utenfor Kharkiv, i slutten av mai.
En mann og to gutter sykler fra røyken etter et russisk angrep i byen Lysytsjansk 10. juni. Russerne inntok byen i Luhansk fylke 3. juli.
Vladimir Mihailovitsj ser på skadeomfanget etter at russiske granater traff solcelleanlegget han driver utenfor Kharkiv. Det produserer vanligvis 2,5 megawatt.
Tidlig i juni skinner sommersolen i Kyiv. Tre kvinner slapper av langs eleven Dnipro, som renner gjennom den ukrainske hovedstaden.
Samme dag har en mann tatt turen til en av strendene langs elven i den ukrainske hovedstaden.
På tross av krig og krise: Denne kvinnen i Kyiv har noe å feire. Mye tyder på at det dreier seg om kjærlighet.
En bussjåfør ble drept under et bombeangrep i byen Donetsk 14. juli. I 2014 opprettet ukrainske separatister en folkerepublikk i Donetsk fylke. Russerne anerkjente republikken etter invasjonen og har nå militær kontroll i store deler av regionen.
Ukrainske soldater løper fra det russiske bomberegnet i et boligområde i byen Kramatorsk i Donetsk 7. juli.
Redningsarbeidere trekker en død person ut av ruinene etter et russisk angrep mot en bygning i Lysytsjansk.
En skadet person får hjelp av sivile i en park etter et russisk bombeangrep mot et boligstrøk i Kharkiv i slutten av juni. Personen ved siden av er omkommet som følge av angrepet.
Dette paret ble hardt skadet etter et russisk missilangrep på et kjøpesenter i Krementsjuk, i slutten av juni.
Død og liv er tett sammenvevd i Ukraina nå. Vanhelia ble født inn i et krigsherjet land i byen Pokrovsk, nær den russiske frontlinjen i øst. Siden den russiske invasjonen startet i februar har 19 av 115 av babyene sykehuset har tatt imot, blitt født prematurt.
Katya Buravtsova holder sin nyfødte sønn Illiusha på sykehuset i Pokrovsk. Han ble født 12 uker for tidlig.
Hverdagen for ukrainerne i Kyiv er annerledes og krigen noe mindre påtrengende enn langs frontlinjen i øst. Bevisstheten og påminnelsene om krigen er likevel lett synlige. En gangtunnel langs Dnipro-elven er fylt med sandsekker som kan beskytte mot kuler og splinter.
I Kyiv har en mann tatt turen til en treningspark en varm junidag. Hovedstadens legendariske utendørsgym har eksistert siden 1966, er gratis og populært blant mennesker i alle aldre.
Anti-krigsbudskapet er tydelig til stede i bybildet i Kyiv.
Også Kyiv blir angrepet av Russlands raketter med jevne mellomrom. Her stiger røyken over byen etter et missilangrep i slutten av juni.
I Borodjanka i Kyiv-regionen har mange bygninger blitt fullstendig ødelagt etter den russiske krigsmaskinens herjinger i vår i februar og mars. Nå er området under ukrainsk kontroll.
Selv om krigen henger som en mørk sky over landet, er utelivet fortsatt i sving. «The show must go on», står det på veggen på dette utestedet i Kyiv.
14. juli tar et russisk missilangrep livet av 23 mennesker i Vinnytsia, en by med 370.000 innbyggere, vest i Ukraina. Her legger ansatte i nødetatene ned blomster på stedet etter angrepet.
Fire år gamle Lisa var blant de drepte. Hun satt i en barnevogn da missilene traff byen. Sammen med moren var den lille jenta, som hadde Downs syndrom, på vei til en talepedagog da rakettene traff.
Lisas ødelagte barnevogn ble liggende i veikanten etter angrepet.
Den døde jenta ble begravet 17. juli, tre dager senere, i Vinnytsia.
Det store antallet dødsofre gjør at det hele tiden er behov for nye gravplasser, som her i Kharkiv.
I russiskokkuperte områder er mange drepte sivile kastet i massegraver eller provisoriske gravplasser. Dette bildet viser slike utenfor Mariupol.
En gatemusiker spiller på en bro i Kyiv, tidlig i juni.
Byer flere steder i Ukraina er helt eller delvis ødelagt som følge av russiske angrep med bomber, missiler og granater. Her fra Irpin.
Havnebyen Mariupol ble omringet og teppebombet av russiske styrker i flere måneder. Store deler av byen er ødelagt, og ifølge ukrainske myndigheter er tusenvis drept.
I sommer begynte russiske okkupasjonsstyrker arbeide tmed å oppføre nye leilighetsbygg i byen.
Melitopol ligger tre timer med bil fra Mariupol. Denne byen er også under russisk okkupasjon. Her holder russiske soldater vakt utenfor et kontor hvor ukrainere kan søke om russisk statsborgerskap.
Bygninger er ødelagt etter russiske angrep nord i Saltivka i Kharkiv – et av de mest ødelagte nabolagene i byen. Kharkiv er Ukrainas nest største by, og har vært hardt rammet av russiske rakett- og artilleriangrep fordi byen i lange perioder har vært innenfor rekkevidden til russisk artilleri.
En teddybjørn sitter forlatt på en lekeplass i Saltivka.
Russland fortsetter nå angrepene i Donbas-regionen og spiser seg stadig vestover. Ukraina har mottatt våpen fra Vesten for å kunne stå imot, men myndighetene sier at de trenger mer. Her har ukrainske soldater rigget opp en M777-artillerikanon fra USA.
Ild og røyk fra russiske angrep er blitt et vanlig syn for lokale ukrainere i Donetsk.
To russiske soldater i Sievjerodonetsk, etter Russland tok kontroll over byen i juni. Bombeangrep har totalrasert store deler av byen.
Røyken stiger etter russisk bombeangrep ved frontlinjen i Donbas 13. juli.
De ukrainske soldatene Ival Kerdman og Serhii Spodarenko gravlegges i Lviv 17. juni, etter å ha blitt drept i kampene mot Russland. Ukrainske myndigheter har tidvis anslått at de har mistet flere hundre soldater daglig.
Ukrainerne kjemper tilbake mot russiske angrep i Kharkiv-regionen, 19. juli.
En ukrainsk soldat ser på skadene etter at russiske styrker bombet en skole i Kharkiv-området 16. juli. Russland har gjennomført en lang rekke angrep mot både skoler og sykehus.
I Kharkiv fortsatte de russiske angrepene mot sivile mål denne uken. Her har en kvinne fått beskjed om at mannen hennes er drept.
En mann holder hånden til sin 13 år gamle sønn, drept av et russisk angrep i Kharkiv 20. juli.
Han ble sittende ved liket i to timer. En lang periode fikk han trøst av en politietterforsker som kom til stedet.
Skadeomfanget på bygninger i Kharkiv er enormt.
En lokal innbygger ser på mens en rakettkaster kjøres gjennom Kramatorsk i Øst-Ukraina.
En mann gjør seg klar til å sykle fra et område rammet av et russisk angrep i Slovjansk 5. juli.
Russiske okkupasjonsstyrker følger med på kornhøsting i Melitopol-regionen. Russerne har beslaglagt eller stjålet store mengder av den ukrainske kornavlingen.
Russland har også hindret kornskip fra å ta seg inn til ukrainske havner, noe som fører til økt risiko for en internasjonal matkrise.
Solsikken er et velkjent ukrainsk symbol. Her vokser en av plantene gjennom bakken i de utbrente restene av en forlatt russisk fremskutt base i Kharkiv-regionen.
Et par har funnet seg en benk langs Dnipro-elven i Kyiv. Ukraina er et land der krig og kjærlighet nå går hånd i hånd.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Krigen i Ukraina
  3. Ukraina