Verden

Vänsterpartiet vil slippe frem Magdalena Andersson som ny statsminister

Vänsterpartiet og Socialdemokraterna har forhandlet fram en pensjonsavtale. Det åpner for at Magdalena Andersson kan bli godkjent som ny statsminister onsdag.

Magdalena Andersson blir trolig Sveriges første kvinnelige statsminister.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Onsdag skal Riksdagen stemme for eller imot en mindretallsregjering ledet av Socialdemokraterna. Vänsterpartiet truet senest mandag med å stemme mot Andersson, som dermed ikke ville ha nok støtte til å bli godkjent.

Men etter nesten to uker dager med resultatløse forhandlinger for å få Vänsterpartiet til å godta henne som statsminister, kom Andersson tirsdag kveld omsider i mål.

Striden har først og fremst stått om pensjon, og Vänstern har særlig krevd at minstepensjonen økes snarlig.

Økt pensjon

Etter at Andersson og Vänsterns leder Nooshi Dadgostar møttes i finansdepartementet tirsdag kveld, kunne de presentere en avtale. Den innebærer at Vänstern vil slippe fram Andersson under avstemningen i Riksdagen, bekrefter Dadgostar.

Avtalen betyr dessuten at de pensjonistene som får minst i dag, vil få økte utbetalinger.

– Det kommer til å innebære at omkring 700.000 pensjonister får opptil 1.000 kroner mer i lommeboken hver måned. Det endrede boligtillegget blir betalt ut fra og med 1. januar 2023, står det på partienes nettsider.

Harde budsjettforhandlinger

I motsetning til i Norge er det i Sverige et direkte innsettingsvedtak for nye regjeringer. Det må skje i Riksdagen.

Andersson trenger imidlertid ikke å ha flertallet med seg. Hun må bare sørge for at ikke flertallet stemmer nei til henne.

Det er 349 representanter i Riksdagen. Hvis færre enn 175 (halvparten) stemmer imot Andersson, blir hun statsminister.

Centerpartiet har allerede sagt seg villige til å stemme avholdende. Det er dette hun også har forhandlet for å få Vänsterpartiet til å gjøre.

Dersom hun blir valgt til statsminister, vil ny regjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet ta over fredag. Det ligger an til harde forhandlinger i Riksdagen for å få gjennom budsjetter og andre saker.

Andersson tok over som Socialdemokraternas partileder da Stefan Löfven ga seg tidligere i høst.

Kommer fra eliteskole

Gjennom syv år som finansminister har hun vært en av Stefan Löfvens viktigste medarbeidere. Men Magdalena Andersson, Magda blant venner, har en annen bakgrunn enn forgjengeren.

Stefan Löfven kom fra tradisjonell arbeiderklassebakgrunn. Andersson vokste opp i universitetsbyen Uppsala. Foreldrene var lærere på gymnas og universitet. Som ungdom var hun svømmer på elitenivå.

Hun har selv en sterk akademisk bakgrunn. Andersson er utdannet som siviløkonom ved «Handels», den prestisjetunge Handelshögskolan i Stockholm.

Hun beskrives som mer temperamentsfull og tøff i retorikken enn forgjengeren. Hun ses på som mer rett på sak enn Löfven, mer kompromissløs og mindre god på «small talk».

Arver masse problemer

Da hun ble valgt til partileder, sa Andersson at «hver stein skal snus» i kampen mot gjengkriminalitet og segregasjon. SVTs kommentator Mats Ericsson sa at hun fremsto som en «gråsosse med batong».

Statsviter Therese Reitan ved Södertörns høyskole peker på at Andersson arver en veldig vanskelig politisk situasjon om hun blir regjeringssjef.

– Hun må finne sine kontakter og hvilke knapper hun kan trykke på i kontakten med de andre partiene for å unngå å tråkke dem på tærne. Hun må veie ordene på gullvekt, sier Reitan.

Les også

  1. Magdalena Andersson blir trolig Sveriges nye statsminister. Hun skiller seg fra forgjengeren på flere måter.

Les mer om

  1. Sverige
  2. Magdalena Andersson
  3. Socialdemokraterna