Verden

USA mener Russland forbereder skjulte operasjoner mot Ukraina

Russland planlegger aksjoner som de kan bruke for å legitimere en invasjon av Ukraina, hevder amerikanske myndigheter. Russiske myndigheter avviser påstanden.

Ifølge amerikanske etterretningskilder planlegger Russland skjulte operasjoner for å skape grunnlag for å gå til invasjon av østlige Ukraina. Bildet viser en russisk militærøvelse i september
 • Øystein Tronsli Drabløs
  Journalist
 • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det skal være snakk om planlegging av en såkalt falsk flagg-operasjon, skriver CNN, Reuters og The Guardian. Det vil si en operasjon som blir utført med intensjon om å skjule hvem som står bak. Dermed kan ansvaret ledes over på en annen part. I dette tilfellet: Ukraina.

Målet skal være å skape et gyldig grunnlag for å invadere østlige Ukraina, tradisjonelt kalt «casus belli». Det hevder i hvert fall amerikansk etterretning. De frykter en russisk invasjon allerede i februar, ifølge CNN.

– Det russiske militæret planlegger å starte med disse aktivitetene noen uker før en militær invasjon, som kan komme før midten av februar. Vi så det samme i 2014 i forbindelse med Krim, sier en amerikansk tjenesteperson til kanalen.

Hybridkrig, annektering og 13.000 drepte

Russland annekterte Krimhalvøya i Ukraina i 2014, og området med rundt to millioner innbyggere ble med det innlemmet i Den russiske føderasjon. Men verdenssamfunnet anerkjenner fremdeles Krim som en del av Ukraina.

Siden 2014 har Russland vært involvert i en hybridkrig i Øst-Ukraina, der russiske myndigheter har støttet separatister som har tatt delvis kontroll over de ukrainske fylkene Donetsk og Luhansk.

Over 13.000 mennesker er ifølge FN-anslag drept, mens 1,5 millioner mennesker er fordrevet, ifølge den amerikanske tenketanken Council on Foreign Relations.

De siste månedene har situasjonen tilspisset seg ytterligere. Russland har flyttet store mengder soldater og militært materiell til områder tett mot Ukrainas grense, og regjeringen i Ukraina frykter en større invasjon. Russland har avvist at de planlegger noe som dette.

– Har øvd på urban krigføring

Både Pentagons talsperson John Kirby og Jen Psaki, som er talsperson i Det hvite hus, bekrefter at amerikanske myndigheter mener at det planlegges en falsk flagg-operasjonskriver The Guardian.

Det hvite hus’ talsperson Jen Psaki mener at Russland planlegger operasjoner som de kan bruke til å legitimere en større militæroperasjon.

– Vi har informasjon om Russland allerede har utplassert en gruppe som kan gjennomføre en falsk flagg-operasjon i Øst-Ukraina. De har øvd på urban krigføring og å bruke eksplosiver for å gjennomføre sabotasjeaksjoner mot Russlands egne proxy-styrker, sier Psaki.

Russland har ifølge avisen plassert mer enn 100.000 soldater i nærheten av Ukrainas grenser. Ukrainas forsvarsdepartement sa tidligere fredag at russiske spesialtjenester forbereder provokasjoner mot russiske styrker. Skylden for disse provokasjonene skal legges på Ukraina, ifølge forsvarsdepartementet.

The Guardian skriver at ukrainske myndigheter mistenker at et angrep kan komme i form av et attentat mot russisk ambassade eller et konsulant, som russiske myndigheter de vil anklage ukrainske ekstremister for å stå bak.

– Russiske påvirkere har allerede begynt å fabrikkere ukrainske provokasjoner i statlige og sosiale medier, sier en amerikansk kilde til The Guardian.

Ukrainske soldater har gravd seg ned i skyttergraven langs frontlinjen i Øst-Ukraina.

Hacket regjeringsnettsider

Fredag ble flere nettsider som tilhører ulike departementer i den ukrainske regjeringen utsatt for et hackerangrep. Hackerne skal ha hevdet at sensitiv informasjon om ukrainske statsborgere var blitt lekket, skriver The Guardian. Ukrainske myndigheter hevder å ha funnet tegn på at Russland står bak.

De fleste nettsidene er nå tilbake i normal drift, forteller Andriy Yermak til avisen. Han er sjefen for presidentkontoret i Ukraina.

Både EU og Nato har fordømt dataangrepet. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier i en pressemelding at Nato lenge har hjulpet Ukraina med datasikkerheten.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fotogrefert under en pressekonferanse i Brussel 12. januar.

– Natos sterkt politiske støtte til Ukraina kommer til å fortsette, sier Stoltenberg i meldingen.

EU-diplomat Josep Borell sier på sin side at EU vil mobilisere for å hjelpe Ukraina med dataangrepene.

Også Sveriges utenriksminister Ann Linde viser solidaritet med myndighetene i Ukraina etter angrepene.

– Hvis det kommer angrep mot Ukraina, vil vi svare med styrke, sier Linde, ifølge The Guardian.

Les også

Norge og Nato griper etter et halmstrå som ikke finnes!

Russland: Grunnløse påstander

Russiske myndigheter avviser påstandene om at de planlegger angrep som grunnløse.

– Fram til nå har alle disse uttalelsene vært uten grunnlag og har ikke blitt bekreftet av noen ting, sier Kremls talsperson Dmitrij Peskov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

Det har vært holdt møter mellom USA, Nato og Russland den siste uken, men de har ikke båret frukter.

Russland har ikke vært villig til å redusere sitt militære nærvær langs Ukrainas grense. USA og Nato har på sin side avvist russiske krav om å garantere at Ukraina aldri får bli medlem av forsvarsalliansen.

Russland ønsker også at Nato fjerner både militært personell og utstyr fra flere land i Øst-Europa. Utenriksminister Sergei Lavrov uttalte fredag at det er uaktuelt å vente så mye lenger på et svar fra Nato.

– Snart tar tålmodigheten vår slutt. De overmodige landene i vesten har forverret spenningene, sa Lavrov på en pressekonferanse.

Les også

 1. Krisen rykker nærmere: Ingen enighet om å møtes igjen, men Nato holder døren åpen for videre dialog

 2. Er Putins mål å unngå krig i Europa? Begivenhetene så langt antyder at svaret er nei.

 3. Hverken Russland eller USA viker en tomme. Hva kan egentlig komme ut av møtene denne uken?

 4. Russland ønsker sikkerhet, ikke krig

Les mer om

 1. Krigen i Ukraina
 2. Ukraina
 3. Russland
 4. Nato
 5. USA