Verden

- Har videobilder av bombemistenkt

Antiterrorpolitiet jakter på dem som plasserte to bilbomber i London sentrum i går.

Politiet forbereder fjerning av bilen etter å ha desarmert bomben nær Picadelly Circus fredag.

Les også

  1. Bil med sprengstoff sto i parkeringshus

  2. Tok telefonen og løp

  3. Bilbombe funnet i Londons teaterstrøk


Ifølge den amerikanske fjernsynsstasjonen ABC ble mannen som plasserte en bilbombe nær Picadelly Circus i går fanget opp av et overvåkningskamera. Dermed er britisk politi i besittelse av krystallklart bilde av den hovedmistenkte, melder nyhetskanalen.

Ifølge Sky News nekter Scotland Yard å kommentere påstandene fra den amerikanske TV-kanalen.

Militant islamist

Ifølge ABC News skal mannen som parkerte den grønne Mercedes-bilen utenfor en nattklubb ved Haymarket nær Piccadilly Circus i morgentimene fredag, ha klare likhetstrekk med en mann i kretsen rundt den fengslede militante islamisten Dhiren Barot.

Bharot har bånd til al-Qaida og anklages for å ha planlagt terroraksjoner der han skulle sprenge sivile i lufta med bomber skjult i biler.

Politiet håper å finne ut når bilene ble plassert i området ved hjelp av overvåkningskameraene som blir brukt til å registrere Londons rushtidsavgift. Disse kameraene er operative 24 timer i døgnet. Politiet vil også gå gjennom opptak fra overvåkningskameraer plassert ut av bydelsmyndighetene og private aktører som restauranter, klubber og teatere.

Britiske kilder opplyser at den første bilen som ble funnet fredag ble meldt stjålet tidligere i måneden, og deretter sett i Skottland og Birmingham.

Advarsel

Ifølge The Times ble britisk politi advart mot mulige terroraksjoner rettet mot nattklubber for to uker siden, og denne advarselen nådde for få dager siden også nattklubben Tiger Tiger der den første bilbomben ble funnet.

Den andre bilbomben ble oppdaget fredag kveld, i en i en bil som hadde stått parkert i nærheten av den første, men som var blitt tauet vekk.

Nettside

Bare timer før fredagens kraftige bilbomber ble funnet, ble det advart mot en forestående terroraksjon på en kjent islamistisk nettside.

– Ved Allah, fryd dere, London vil bli bombet, lød beskjeden på nettsida El Hesbah som var postet av en regelmessig bidragsyter som kaller seg Abu Osama al-Hazeen.

Peter Nesser, som er forsker ved TERRA-prosjektet ved Forsvarets forskningsinstitutt i Norge, og som følger de islamistiske nettstedene nøye, kaller dette nettstedet for en viktig møteplass for militante grupper og deres sympatisører.