Verden

Databrikkene er avgjørende for Putins krigsmaskin. Slik kommer russerne seg rundt USAs forbud.

I 2017 offentliggjorde russiske myndigheter dette bildet, som viser en langtrekkende kryssermissil som blir avfyrt fra et russisk skip. Nå kan russerne få et problem med lite tilgang til mikrochiper, som er svært viktige for denne typen missiler.

Russerne nektes å kjøpe militær teknologi. Det kan bli et problem i Ukraina. Men russerne har tidligere vist at de kan komme seg rundt amerikanske sanksjoner.

  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Våren 2015 kommer det en pakke med mer enn 100 datachiper til Ilias Sabirovs kontor i Moskva. Forretningsmannen har i en årrekke forsynt det russiske militæret med elektronisk utstyr fra USA, ifølge ham selv.

Frem til 2014 var dette uproblematisk, men så annekterte Putin Krimhalvøya.

USA og flere land svarte med en rekke sanksjoner. Blant annet restriksjoner i salg av mikrochiper som kan brukes i missiler og militære satellitter. Det var denne typen chiper som kom til Sabirovs kontor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Syv år senere er Russland igjen rammet av en rekke sanksjoner. Målet er å begrense eller gjøre det umulig for den russiske krigføringen i Ukraina. Men saken fra 2015 er bare ett eksempel på hvordan russerne gang på gang har kommet seg rundt Vestens sanksjoner.

Les hele saken med abonnement