Norge, Sverige og Danmark har kuttet nesten alt smittevern. De skiller seg kraftig fra resten av verden.

Skandinavene har lagt bort munnbind, og meteren gjelder ikke lenger. Men i resten av verden er det helt andre regler som gjelder.

Det var god stemning i Oslo da de siste koronatiltakene forsvant den 25. september.

Gjenåpningen av Norge den 25. september var historisk. Så godt som alle koronarestriksjoner ble fjernet. Unntaket er innreisebegrensningene, som vil bli fjernet mer gradvis.

Norge har rett og slett gått tilbake til normalen. Det samme har Danmark og Sverige gjort. Danmark var først ute, den 10. september, mens Sverige den 29. september fulgte etter de to nordiske naboene.

Hovedårsaken til at de skandinaviske landene kunne gjenåpne samfunnet, er den høye vaksineringsgraden. 91 prosent av alle over 16 år har fått minst én vaksinedose i Norge. 67 prosent av hele befolkningen, altså inkludert alle barn, er fullvaksinert. Dette tallet er på vei oppover siden flere ungdommer snart får sin andre dose.

De skandinaviske landene har dessuten kontroll på antallet koronasyke pasienter på sykehusene.

Men den nordiske normalen er unormal i store deler av verden. Norge, Sverige og Danmark er blitt annerledesland.

Riktignok anbefaler helsemyndighetene fremdeles at man skal vaske hendene ofte. Vi skal holde oss hjemme og teste oss ved symptomer på luftveissykdom. Og du må fremdeles i isolasjon hvis du får påvist covid-19.

Likevel: Mange utlendinger som kommer til Norge og de andre skandinaviske landene, vil oppleve denne delen av verden som annerledes.

Her er en gjennomgang av hvordan de skandinaviske landene skiller seg ut:

Les hele saken med abonnement