Verden

Frykter nytt Irak i Somalia

Lynraskt er Somalias islamister nedkjempet. Kjennere av det kaotiske landet frykter at det kan bli en repetisjon av Irak-krigen: Et kort felttog og et langvarig, blodig opprør.

I Mogadishu viser folk sin støtte til overgangsregjeringens statsminister Ali Mohamed Gedi (t.v.) og Etiopias statsminister Meles Zenawi etter at islamistene er jaget ut.
  • Forf>
  • <forf>halvor Tjønn <

Soldater fra Somalias midlertidige regjering støttet av etiopiske styrker erobret i går islamistenes siste bastion, kystbyen Kismayo lengst sør i landet. Dermed har det tatt mindre enn ti dager å nedkjempe det ytterliggående islamistiske regimet som i høst tok kontroll med hovedstaden Mogadishu og andre deler av landet. Erobringen av Kismayo fulgte mønsteret man har sett de siste dagene: Styrker fra den midlertidige somaliske regjeringen bombarderte sammen med etiopiske fly islamistene i noen timer. Det førte til at islamiststyrkene løste seg opp og forsvant blant sivilbefolkningen. Deretter gjensto det bare for regjeringsstyrkene og etiopierne å overta byen, melder telegrambyrået AP fra Kismayo.Men midt i nederlaget sverget den islamistiske bevegelsen at man ikke akter å gi seg. En av lederne for islamistene sa ifølge BBC at de vil sette i gang et opprør. — Vi vil drepe hver eneste somalier som støtter regjeringen og etiopierne, sa islamistlederen.

Som et korthus.

Dette har fått ikke minst vestlige diplomater på Afrikas Horn til å frykte at man nå se omrisset av et nytt Irak. Saddam Husseins tyranniske regime falt også sammen som et korthus da amerikanerne invaderte Irak våren 2003. Men da Saddams regime vel var fjernet, var det fri bane for alle mulige opprørere.Mest utsatt i Somalia nå er de etiopiske styrkene, tror vestlige diplomater. Det hovedsakelig kristne Etiopia og det sterkt muslimske Somalia har i århundrer vært hverandres erkefiende. Mange somaliere, uansett om de har støttet islamistene eller ikke, ser tilstedeværelsen av etiopiske soldater på somalisk jord som en personlig fornærmelse.

Penibel situasjon.

Den etiopiske statsministeren Meles Zenawi har under hele felttoget i Somalia hevdet at Etiopia vil trekke seg ut av landet hurtigst mulig. Men å gjøre det kan bli vanskelig, dersom det igjen fører til at islamistene kommer på offensiven. Somalias midlertidige regjering ville nemlig aldri ha vært der den er i dag uten hjelpen fra Etiopia, påpeker BBCs korrespondent i Addis Abeba, Amber Henshaw.Dersom etiopierne blir i Somalia, kan de bli et mål for somaliske selvmordsbombere slik de amerikanske styrkene ble i 1992-93. Det kan utvikle seg til en ytterst penibel situasjon, tror de fleste eksperter.Andre kjennere av Somalia påpekte i går at den midlertidige regjeringen og de etiopiske styrkene hurtigst mulig må fylle det maktvakuumet som er skapt. Somalia-eksperten Matt Bryden, som arbeider i en FN-støttet organisasjon for Somalia, hevder overfor vestlige nyhetsmedier at islamistene gjennom hele høsten ikke gjorde annet enn overta områder som ingen andre hadde kontroll med.

Krigsherrene.

Flere observatører har de siste dagene antatt at den midlertidige regjeringen vil bli nødt til å komme til en ordning med krigsherrene som i lange tider kontrollerte Mogadishu med omland. Problemet her er at dette er de samme elementene som er ansvarlige for at Somalia har befunnet seg i en tilstand av kaos og krise de siste 15 år. En overenskomst mellom den midlertidige regjeringen og krigsherrene kan ytterligere bane veien for islamistenes gjenerobring av makten, antas det.

Les også

  1. Afrikansk land i full oppløsning