Verden

Erna Solberg ble grillet om asylpolitikk på BBCs Hardtalk

Statsminister Erna Solberg (H) fikk tøffe spørsmål om Norges asylpolitikk da hun gjestet BBC-programmet Hardtalk.

Programleder Stephen Sackur lot ikke statsminister Erna Solberg slippe billig unna da hun gjestet BBC-programmet Hardtalk.
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit

Statsministeren gjestet det britiske intervjuprogrammet onsdag, i forbindelse med giverkonferansen for Syria som arrangeres i London i dag.

Programleder Stephen Sackur er kjent for sin konfronterende intervjustil, og lot ikke Solberg slippe billig unna.

Mer om giverkonferansen:

Les også

Norge lover ti milliarder kroner til Syria

Kritisk til at asylsøkere returneres til Russland

Norges asylutsendelser til Russland og ansettelsen av innvandrings— og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) var blant temaene statsministeren ble kjørt hardt på.

Programlederen var ikke imponert over Solbergs beskrivelse av de norske prosedyrene for returer av asylsøkere til Russland.

– Hvem er det som sier at dere skal levere dem tilbake til Russland? Mange av disse menneskene har et legitimt krav på asyl. De kom til deres land, hvorfor lar dere dem ikke få behandlet asylsøknadene sine der, spurte Sackur.

– Mange av dem som kommer til Norge fra Russland har bodd lenge i Russland. Vi mener derfor at Russland for de aller fleste som kommer er trygt, svarte Solberg.

Den britiske programleder ga seg imidlertid ikke, og dro frem kritikken som har kommet fra FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) og fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

– Ifølge domstolen har de (Russland) deportert asylsøkere vilkårlig til hjemlandene sine, hvor de risikerer forfølgelse. Domstolen har derfor konkludert med at Russland bryter internasjonale regler og standarder, og at Norge ved å sende disse menneskene tilbake til Russland er delaktig i det samme problemet, sa Sackur.

Solberg svarte at Norge vurderer hver enkelt sak individuelt og at det derfor bare er dem man regner det som trygt å sende tilbake som blir sendt tilbake.

Les også:

Les også

Schengen-systemet har brutt sammen

Solberg: — Frankrike kunne ha gjort mer

Programlederen spurte også Solberg om hvilke land hun syns har bidratt for lite for å bedre situasjonen i Syria.

— Jeg syns det er mange land som ikke har gjort nok, sa Solberg.

— Frankrike kunne ha gjort mer, de gjør en del militært, men hvis du sammenligner det med andre europeiske land har de ikke bidratt med humanitær hjelp i samme grad som mange av oss andre har gjort, sa Solberg.

I den mindre konfronterende delen av intervjuet ble Solberg spurt om hun mener Schengen-systemet er « dødt » .

Se hva hun svarte i videoen under.

Solberg er ikke den eneste nordmannen som har fått kjørt seg på Hardtalk. Les hvordan det gikk da lege Mads Gilbert gjestet programmet i 2014:

Les også

  1. - Burde ikke du som lege være mer opptatt av å behandle pasienter og overlate politikk til andre?

  2. Ap: - Regjeringen holder tilbake opplysninger om og konsekvenser av innstramming

  3. Russland lover å stoppe ny asylbølge over Storskog

  4. - Regjeringen vil ta initiativ til giverlandskonferanse for Syria