Kina fyrte av langtrekkende raketter utenfor Taiwan. Reaksjonene er sterke.

Kina har prøveskutt langtrekkende raketter i en av sine største militærøvelser noensinne i farvannene rundt Taiwan.

Kinesiske militærhelikoptre flyr forbi Pingtan-øya, nær Taiwan. Bildet er tatt torsdag, samme dag som Kina har startet sin største militærøvelse rundt Taiwan noensinne.

Flere serier med ballistiske missiler ble i løpet av torsdagen avfyrt mot Taiwan, ifølge forsvarsdepartementet på øya. Det skal dreie seg om 11 kinesiske Dongfeng missiler. Sist gang Kina skjøt raketter inn i farvannet rundt Taiwan, var i 1996.

De omfattende øvelsene er igangsatt etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi (82) besøkte Taiwan tirsdag og onsdag.

Besøket utløste rasende reaksjoner fra Beijing. Kina anser det selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

Ifølge Taiwans forsvarsdepartement fløy missilene høyt oppe i atmosfæren og utgjorde ingen trussel mot øya.

Taiwan beskylder Kina for å følge Nord-Koreas eksempel når det gjelder å test-avfyre missiler i havområder nær andre land, skriver BBC.

Kinesiske myndigheter har en annen versjon. Det er snakk om langtrekkende presisjons-utskytinger mot utvalgte mål, ifølge Kommunistpartiet. Testene var angivelig vellykkede.

Myndighetene på Taiwan sier de følger nøye med på militærøvelsene. Forsvarsdepartementet på øya sier de følger et prinsipp om å forberede seg på krig, uten å forsøke å starte noen krig.

Sendte 22 jagerfly

Torsdag ettermiddag krysset 22 kinesiske jagerfly luftforsvarsgrensen til Taiwan, ifølge forsvarsmyndighetene.

De fordømmer det de kaller irrasjonelle handlinger som undergraver den regionale freden.

Militæret på Taiwan øvde i slutten av juli på å avverge en mulig invasjon. Bildet av stridsvognene ble tatt i nærheten av Taipei.

Regjeringen i Kina forsvarer øvelsene og legger skylden for den økte spenningen på USA.

– I den pågående striden rundt Pelosis Taiwan-besøk er USA provokatøren, og Kina er offeret, hevder Hua Chunying. Hun er talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet.

En kinesisk militær kilde hevder overfor nyhetsbyrået AFP at øvelsene skal fungere som forberedelse til reelle militære stridigheter. Skulle taiwanske styrker løsne skudd, vil Kinas hær iverksette harde mottiltak, ifølge kilden.

Militærøvelsene finner sted i seks områder rundt Taiwan. Noen steder bare 20 kilometer fra kysten.

Ifølge den regimetro kinesiske avisen Global Times skal det for første gang skytes missiler over taiwansk territorium. I tillegg skal kineserne simulere en blokade av øya.

Mindre kinesiske militærøvelser begynte tirsdag, samme dag som Pelosi ankom Taiwan.

Reagerer sterkt

Kongressleder Nancy Pelosi forlot Taiwan onsdag etter et kort besøk på under 24 timer. Men besøket utløste harme i Kina, som svarer med store militærøvelser rundt Taiwan.

USA kaller øvelsene uansvarlige. Landene i G7-gruppen – der USA inngår – reagerer sterkt på at Kina bruker besøket som påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet i Taiwanstredet.

Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus og en av de mektigste lederne i Det demokratiske partiet. Hun er den mest høytstående representanten for USA som har besøkt Taiwan på 25 år.

– I dag står verden overfor et valg mellom demokrati og autokrati. USA er fast bestemt på å bevare demokratiet. Både her i Taiwan og rundt om i verden, sa Pelosi under besøket.

– Vil unngå opptrapping

Selv om Kina starter store militærøvelser og bruker krigersk retorikk, tror analytikere at president Xi Jinping vil unngå at situasjonen eskalerer og kommer ut av kontroll.

– Det siste Xi ønsker, er en krig som starter ved et uhell, sier forsker Titus Chen ved Sun Yat-sen nasjonale universitet på Taiwan.

Analytiker Amanda Hsiao ved tankesmien International Crisis Group sier Kina ønsker å signalisere at landet avviser Taiwans suverenitet.

Samtidig mener Hsiao at øvelsene nå er en eskalering sammenlignet med den forrige krisen i Taiwanstredet midt på 1990-tallet.

Viktige skipsruter

Noen av de travleste skipsrutene i verden går gjennom områdene der øvelsene pågår. Nesten halvparten av verdens containerskip passerte gjennom Taiwanstredet de syv første månedene i år, ifølge tall innhentet av Bloomberg.

Skipsrutene brukes blant annet til frakt av flytende naturgass og databrikker. Taiwan er verdens viktigste produsent av avanserte databrikker, som er helt nødvendige komponenter i store deler av verdens industriproduksjon.

– Det vil uunngåelig bli forstyrrelser i de globale forsyningskjedene siden skip må omdirigeres, sier forsker James Char ved Rajaratnam School of International Studies i Singapore.

Mer enn 50 internasjonale flyvninger fra Taiwans Taoyuan internasjonale lufthavn ble kansellert.

Den taiwanske presidenten Tsai sier at de vil gjøre sitt beste for å sikre normal trafikk på flyplasser og i havner. Hun oppfordrer også innbyggerne i Taiwan til å være på vakt. Hun tror Kina vil intensivere «informasjonskrigen» mot landet de neste dagene.

Toppdiplomat forlot middag

Like før en gallamiddag i Pnom Pehn i Kambodsja torsdag ettermiddag forlot den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi lokalene. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Han vinket til mediene før han dro.

På middagen deltok mer enn et dusin utenriksministre. Blant dem var USAs utenriksminister Antony Blinken, Japans Yoshimasa Hayashi og seniordiplomater fra Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).

Kinas militærøvelser skal vare frem til søndag. De fordømmes også av EUs utenrikssjef Josep Borrell, som sier det er feil å bruke Pelosis besøk som et påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet.