Verden

Her har Guardia Civil inntatt folkeavstemningens IT-senter

– Guardia Civil har nøytralisert et callsenter som skulle bistå med teknisk støtte til den illegale avstemningen, skriver innenriksdepartementet lørdag kveld.

Separatistene i Catalonia står nesten uten stemmesedler, valglokaler, tellesystem og datautstyr, bare timer før den grunnlovsstridige folkeavstemningen. Men kinesiske stemmeurner skal de ha fått snikimportert til Barcelona.

  • Thomas Olsen
    Journalist

Myndighetene i Madrid mener de har trukket kontakten ut for folkeavstemningen i Catalonia.

Det er kun et fåtall stemmelokaler som de spanske myndighetene ikke har kontroll på, og innenriksministeriet hevder lørdag kveld at avstemningen nå er umulig.

Til Sky news sier Spanias utenriksminister Alfonso Dastis at det kun finnes noen få valglokaler, noen få stemmesedler og ingen myndigheter som kan kontrollere valgets legitimitet.

Den nasjonale politienheten, Guardia Civil eller sivilgarden, skal lørdag ha tatt kontroll over programvare og IT-utstyr slik at de har klart å stenge det elektroniske tellesystemet som skulle brukes under folkeavstemningen i Catalonia.

  • Spent foran folkeavstemning: Katalinerne mot resten av Spania

Tar kontroll over lokaler og datakapasitet

Lørdag var det razziaer mot de katalanske myndighetenes senter for telekommunikasjon og informasjon.

Guardia Civil har også tatt kontroll over lokalene til et callsenter som skulle bistå med IT-støtte og opptelling i valget.

Lørdag kveld offentliggjorde spanske myndigheter bilder av lokaler som var rigget som et IT-senter for folkeavstemningen.

Innenriksdepartementet la lørdag ut opptak av lokaler planlagt til å brukes i datahåndtering og elektronisk innsamling av stemmene fra folkeavstemningen som er planlagt søndag:

– Umulig valg

Enric Millo, som er de spanske sentralmyndighetenes høyeste representant i regionen, sier politifolkene slo av programvaren som de 2.300 valglokalene skulle koble seg til.

– En effektiv folkeavstemning, med juridiske garantier og bindende slik den katalanske regionregjeringen har lovet, er umulig, sa Millo.


Lørdag kjempet katalanske myndigheter med nebb og klør for sin uavhengighetsavstemning. Catalonias utenriksminister Raul Romeva har klart å få 100 internasjonale valgobservatører til avstemningen:


Hemmelige innkjøp fra Kina

Men ifølge spanske medier skal de katalanske myndighetene ha flere hemmelige back up-planer for å gjennomføre valget.

Lørdag røpet selvstyremyndighetene i Barcelona at de skal ha klart å skaffe til veie stemmeurner, selv om det nasjonale politiet har tatt beslag i valgmateriell og -utstyr – og spanske sentralmyndigheter truer spanske selskaper som leverer slike produkter til separatistene i Catalonia.

Kort tid etter at stemmeurnene ble vist frem på en pressekonferanse, kunne presse og sosiale medier slå fast at de katalanske myndighetene har handlet i Kina.

Lørdag presenterte katalanske myndigheter valgurnene i pressesenteret i Barcelona. Boksene er trolig Made in China.

Identiske valgurner var nemlig til salgs på nettutsalget Alibaba.com, som formidler billige kinesiske eksportprodukter.

Hos Smart Dragon Ballot Expert i Guangdong i Kina kan slike forseglede plastbokser bestilles for under 50 kroner, avhengig av kvantum.


New York Times’ kunne sent lørdag vise frem klargjorte valglokaler:

Venter færre

Lørdag skal en domstol ha krevet at Google sletter en mobilapp som lokale myndigheter har laget for å guide katalanerne til et valglokale, skriver El Nacional

Samtidig som myndighetene i Madrid bruker alle maktmidler for å kneble valget, har de katalanske separatistene skrudd ned sine forventninger til oppmøtet under søndagens avstemning.

Med tanke på Madrids innsats for å stanse avstemningen, vil 1 million stemmer til støtte for uavhengighet være en «fantastisk suksess» mener den katalanske separatistlederen Jordi Sanchez.


På skolen Vedruna Gràcia i Barcelonas Gràcia-distrikt overnatter rundt 60 mennesker. Lørdag kveld var det teater, mat og kasserolleprotest i skolelokalene:

163 skoler okkupert

Regjeringen i Madrid meldte lørdag at politiet har stengt 1300 av de i alt 2315 skolene som var tenkt brukt som valglokaler. Av disse har 163 skoler blitt okkupert av familier.

Flere foreldre og deres barn overnattet på skolene allerede fra fredag, for å sikre at lokalene kan brukes som valglokaler. Men lørdag ble de oppsøkt av politifolk som sa at skolene må være tømt innen søndag morgen klokken 6.

Rundt 18.000 lokale politifolk og 6000 fra Guardia Civil og nasjonalpolitiets styrker er utkalt i regionen i helgen. I tillegg vil man ikke nøle med å sette inn omfattende forsterkninger, varsler en talsperson fra den spanske regjeringen, ifølge The Guardian.

Protestnatt for valglokaler

Men det ser ikke ut til å ha skremt foreldre og aktivister. Natt til søndag strømmet det bilder og filmopptak av underholdning, fest og protest på okkuperte skoler i sosiale medier.

Katalanske ledere er fast bestemt på å gjennomføre søndagens folkeavstemning, mens spanske myndigheter er like oppsatt på å stanse den.

Norsk bekymring for spansk splid

Lørdag la katalanske myndigheter ut et brev som norske stortingsrepresentanter har sendt til den spanske regjeringen. Der uttrykker politikere fra en rekke partiet bekymring for konfliktnivået i Catalonia. I brevet, undertegnet av blant annet Audun Lysbakken (SV) og Trine Skei Grande (V), understrekes det at man ikke har tatt stilling for eller mot katalansk uavhengighet, men at spørsmålet må få en politisk forhandlingsløsning.

Les mer om

  1. Catalonia
  2. Barcelona