Verden

Trumps helseminister går av etter privatfly-skandale

USAs helseminister Tom Price går av. Ministeren har tidligere fått kritikk av presidenten for å ha reist med privatfly på skattebetalernes regning.

Donald Trumps helseminister Tom Price (t.v.) går av.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist
  • NTB

Donald Trumps helseminister Tom Price leverte fredag oppsigelsen til presidenten, melder nyhetsbyrået Reuters.

Helseministeren fikk kritikk da det kom frem, blant annet i Politico, at han hadde brukt privatfly på minst ti reiser og et tyvetall strekninger der rutefly hadde vært et fullgodt alternativ.

Flere av Donald Trumps ministre har den siste tiden fått kritikk for unødige reiser med privatfly og for å blande jobbturer med private og partipolitiske formål.

Presidenten, som tidligere hadde signalisert at Price risikerte å miste jobben etter privatflybruken, aksepterte oppsigelsen, skriver The Washington Post.

– Fin fyr

Presidenten kommenterte saken før avgangen ble kjent.

– Han er en veldig fin fyr. Jeg liker absolutt ikke hvordan dette oppfattes. Jeg er ikke fornøyd, så mye kan jeg si, sa Trump til journalister mens han bordet et militært helikopter på vei til sin golfbane i New Jersey.

Helseministeren er den første ministeren som trekker seg fra Donald Trumps turbulente regjering.

Price var helseminister i mindre enn åtte måneder. Flere høytstående medlemmer av staben i Det hvite hus er tidligere skiftet ut.

Brukte privatfly for å reise 20 mil

En av turene hvor Price tok i bruk privatfly, gikk fra Dulles-flyplassen ved Washington D.C. til Philadelphia. En tur på omtrent 20 mil.

Torsdag sa Price at han ville betale tilbake over 400.000 kroner til skattebetalerne.

Dagen før sa Trump til journalister at han «ikke var glad for» opplysningene om flyreisene og at han «ville la ham få høre om det».

På spørsmål om helseministeren kom til å få beholde jobben, svarte presidenten:

– Vi får se.

Helseminister Tom Price rakk å vaksineres for influensa under en vaksinekampanje i Washington torsdag, før han måtte trekke seg.

Flyregning på nesten 4 millioner kroner

Etter Price kunngjorde at han ville betale tilbake over 400.000 kroner, meldte Politico at helseministeren hadde reist med militære fly på utenlandsreiser til en samlet pris av nesten 4 millioner kroner.

Gransker reisevaner

Helseministerens flyskandale har overskygget andre viktige saker for Trumps regjering, blant annet arbeidet med en skattereform. Andre regjeringsmedlemmers reisevaner er også satt under lupen, og Representantenes hus har iverksatt en granskning.

Don Wright som leder Office of Disease Prevention and Health Promotion i det amerikanske helsedepartementet, tar midlertidig over jobben som helseminister.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump