Verden

Trollhättan: Dette er drapsmannen Anton Lundin-Pettersson

Anton Lundin-Pettersson (21) viste interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet.

Har skal gjerningsmannen ha bodd det siste året, alene. Naboer beskriver ham som en einstøing.
  • Frode Sætran
Anton Lundin-Pettersson (21) var utkledd. Øyenvitner mente han så ut som darth Vader.

Fredag skulle Lichron Teknikgymnasium i Trollhättan egentlig arrangere konkurranse for den beste utkledningen. Det blir ikke noe av.

Den 21 år gamle attentatmannen, Anton Lundin-Pettersson, i Trollhättan som torsdag angrep skoleelever med sverd, gikk ut fra Lichron for to år siden. Torsdag troppet Lundin-Pettersson opp på Kronan skole, forkledd med hjelm, lang frakk og maske, bevæpnet med sverd. Noen av barna på Kronan trodde han hadde kledd seg ut for moro skyld, i og med at det er halloween neste helg.

Ekspert på metallsliping

Anton Lundin-Pettersson (21) ville ha folkeavstemning oom svensk innvandringspolitikk. Torsdag drepte han to med sverd på Kronan skole i Trollhättan.

I stedet gikk han til angrep med sverdet. Politiet sier han hadde to kraftige stikkvåpen. Da han gikk på Lichron, kom 21-åringen helt til finalen i det svenske mesterskapet i yrkesfag. Han var ekspert på såkalt CNC-sliping. Det vil si å slipe metall med svært høy presisjon.

Innvandringskritisk

Etter drapene la ledelsen ved Lichron ut følgende melding på Facebook: «Med tanke på den fruktansvärda händelsen på Kronan här i Trollhättan ställer vi in morgondagens utklädnadstävling».

21-åringen beskrives som en rolig kar, interessert i data og spill. Ifølge Expressen avskydde han hip-hop-musikk, og var engasjert i en kampanje for folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk.

BAKGRUNN:

Les også

To drept på skole i Trollhättan: - Kunne følge blodsporene i gangene

Sjokkerte kolleger

- Han var en veldig rolig person, som levde tilbaketrukket. Om dette stemmer, så er det et kjempesjokk. Det kan ikke stemme at det er ham, skal en av 21-åringens arbeidskamerater ha sagt.

21-åringens opptreden på nettet kan tyde på at han den siste tiden har hatt sympati med innvandringskritiske og høyreekstreme krefter. Han har likt filmer på YouTube som er lagt ut av en svensk toneangivende, høyreekstrem blogger, han har likt klipp om Hitler og Nazi-Tyskland.

Lundin-Pettersson var tidligere ustraffet. Vi har fulgt med på Facebook-profilen hans utover kvelden, og antall venner har blitt færre og færre som timene har gått.

Bodde alene

Nicholas Wilson bor i naboblokken til gjerningsmannen. 21-åringen hadde bodd der alene i minst ett år, forteller han.

- Han ga inntrykk av å være en einstøing. Hvis jeg prøvde å hilse på ham, så han bare ned i bakken uten å svare, sa Wilson da Aftenposten møtte ham utenfor blokken.

Ifølge personer som Aftonbladet har snakket med endret Lundin-Petterson seg radikalt etter videregående skole, skriver VG.

Fra å kle seg i en slags emo-stil, klippet han av seg det lange håret og begynte å like nazi— og Hitler-hyllende sider på sosiale medier.

Skolesjef Birgitta Lindström Sundegren i Trollhättan sier at de ikke er kjent med at det finnes noe organisert høyreekstremt miljø i kommunen.

Blir hyllet på høyre-ekstreme nettsider

Ifølge NTB har hyllesten av drapsmannen begynt på høyre-ekstreme nettsider.

En skriver at siden det svenske folk er i ferd med å dø ut likevel, kan «vi skade fienden så mye som mulig før vi blir begravd», og en annen skriver at Lundin-Pettersson ved å drepe to, har gjort mer enn noen av dem.

Politiet rakk ikke å snakke med ham selv før han hardt såret døde på sykehuset, et par timer etter angrepet.

Foreløpig har ikke politiet sagt hva de har funnet i leiligheten til Lundin-Pettersson, foruten at det er «interessante funn».