Verden

Imam skutt på åpen gate i New York

En imam og assistenten hans ble skutt og drept midt på dagen utenfor en moske i Queens i New York. Motivet er foreløpig ukjent.

Flere hundre innbyggere i Ozone Park samlet seg lørdag og ropte etter rettferdighet, etter at en populær imam og hans assistent ble drept på åpen gate. De er redd for at drapet er motivert av islamofobi, og knytter det til det politiske ordskiftet den siste tiden. Foto: Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix

  • Ellen Balke Hveem

En mann skjøt de to mennene i hodet bakfra etter at de kom fra bønn i en moske i nærheten. Skytingen fant sted i Ozone Park i Queens, et område med en stor befolkning fra Bangladesh. Det melder New York Times.

Skytingen fant sted kl 13:50 lokal tid lørdag. Vitner skal ha sett en mann løpe fra åstedet med en pistol.

De to drepte er imam Maulama Akonjee (55) og hans assistent Thara Uddin (64). Begge ble transportert til sykehuset Jamaica Hospital, og døde kort tid etterpå.

Begge mennene hadde religiøs bekledning, ifølge politiet.

Ukjent motiv

Politiet vet ikke hva som er motivet for skytingen.

Ifølge New York Times sier politiet de to var et tydelig mål for skytingen, men kan foreløpig ikke knytte skytingen til noe religiøst.

– Den foreløpige etterforskningen har ikke vist at de var et mål på grunn av troen sin, sier etterforsker Henry Sautner i New York-politiet.

En annen etterforsker skal ha fortalt New York Times at «det ser ut som det, til en viss grad, var planlagt.»

Imamen Akonjee skal ha hatt 1.000 dollar, eller omtrent 8.200 kroner i kontanter på seg. Disse ble ikke tatt av gjerningspersonen.

Politiet har søndag ikke pågrepet noen i saken, men har gått ut med fantomtegninger av den antatte gjerningspersonen.

Kartet viser hvor skytingen fant sted. Saken fortsetter under kartet:

Demonstrerer mot skytingen

Svært mange muslimske familier fra Bangladesh bor i området, som ligger på grensen mellom Queens og Brooklyn.

Skytingen kommer etter en bølge av antimuslimske hendelser i USA den siste tiden. Mange av innbyggerne i nabolaget knytter hendelsen til dette, selv om motivet bak fortsatt er ukjent.

Lørdag kveld samlet hundrevis av innbyggere i Ozone Park seg ved åstedet for å vise sin avsky mot skytingen. De skal ha ropt «vi vil ha rettferdighet,» ifølgeNew York Times.

Avisen sier flere av innbyggerne er svært overrasket over at skytingen har funnet sted i deres nabolag. Flere skal ha uttalt at skytingen, midt på dagen og uten noe tydelig motiv, har gjort at de konkluderer med at den må være motivert av religion eller rase.

– Vi blir så klart veldig redde, sier en av medlemmene i den drepte imamens moske.

– Dette truer oss. Det truer friheten, mobiliteten og fremtiden vår. Vi må ha rettferdighet, sier en annen til CBS.

Hatkriminalitet mot muslimer og moskeer i USA skal ha tredoblet seg etter terrorangrepene i Paris og San Bernardino.

Les også

Trump vil nekte muslimer innreise til USA

Skytingen fant sted på dette gatehjørnet i Ozone Park. Politiet arbeider fortsatt med å se på overvåkningsbilder og å få oversikt over situasjonen. Foto: Craig Ruttle / TT / NTB Scanpix

Et par timer senere møttes flere muslimske ledere og medlemmer av muslimske grupper seg foran moskeen hvor den skutte imamen og assistenten hadde møttes til bønn tidligere på dagen.

Leder Zead Ramadan for rådet for Islamsk-amerikanske relasjoner i New York kobler skytingen til det politiske ordskiftet, og en økning i antimuslimsk retorikk. Han mener islamofobi anstrenger situasjonen for muslimer i USA.

Imamen Akonjee skal ha blitt en populær imam i moskeen Al-Furqan Jame Masjid siden han kom til USA fra Bangladesh for to år siden. Han var gift og hadde tre barn.

LES OGSÅ:

  1. Les også

    Putin bruker milliarder på Russlands muslimer. Mål: Å hindre terrorisme.

  2. Les også

    Jeg er somalisk muslim. Selvfølgelig støtter jeg LHBT. | Kafia Mohamud

Les mer om

  1. USA
  2. New York Times
  3. Skyting