750.000 fortsatt fanget i Mosuls brutale bykrig

Bildene fra kampene om den irakske storbyen Mosul viser dramatikken for innbyggere som har havnet i kryssilden.

En mann som forsøker å unnslippe kampene mellom IS og regjeringsstyrkene lar følelsene slippe løs i en Mosul-gate.

Irakske regjeringsstyrker melder om fremskritt i kampen for å drive terroristorganisasjonen IS ut av storbyen Mosul.

Onsdag sa myndighetene at de nå har kontroll over den siste fluktruten ut av byen. Den strekningen går fra den vestlige delen av byen mot Tal Afar. Dette er en by nærmere Syria der IS fortsatt har fotfeste.

– Verre dag for dag

– Det er grunn til alvorlig uro for de 750.000 som sitter fast i den tett befolkede vestlige delen. De som klarer å rømme, forteller at forholdene blir verre dag for dag, sier pressetalsmann Hala Jaber i International Migration Organization i en rapport fra en flystripe i utkanten av Mosul.

Raider hjem og butikker

De som kommer seg dit, forteller om lik i gatene. Mange av dem var IS-krigere, men også andre var drept av hjemmelagede bomber lagt ut av de militante. IS raider både tomme butikker og hjem, men også bebodde hus blant velstående som har hamstret forsyninger.

Her er ti bilder fra de siste dagene som kan fortelle litt av historien om Mosul-felttoget. Artikkelen fortsetter etter bildene.

En iraksk spesialsoldat evakuerer en kvinne som er blitt såret i kampene.
En frivillig bemanner et midlertidig, utendørs feltsykehus. I bakgrunnen står fortsatt et IS-skilt med teksten «Det finnes ikke andre guder enn Allah. Den islamske staten i Ninawa-provinsen». I forgrunnen ligger en bag fra XXL.
Røyksøylen stiger etter et luftangrep mot IS vest i Mosul.
Irakske spesialsoldater har pågrepet en person mistenkt for å tilhøre IS.
En iraksk mann flyktet fra IS og holder datteren sin mens de venter på transport videre.
Irakere som har flyktet fra kampene fraktes videre til leirer nær Mosul.
26.000 skal ha klart å flykte fra IS de første ti dagene av offensiven mot Vest-Mosul. Enkelte fikk med seg husdyr.
En iraksk spesialsoldat fyrer løs mot en IS-stilling vest i Mosul.
En iraksk regjeringssoldat deler ut godteri til barn som har flyktet fra Vest-Mosul.
I sanddynene står to rullestoler forlatt av folk som har rømt fra IS-terroristene i Mosul.

Kontrollerer flyktningene

Ifølge irakske myndigheter har 26.000 rømt fra Vest-Mosul siden offensiven startet i forrige uke. Irakske regjeringssoldater sjekker disse flyktningene og pågriper jevnlig personer de mener er IS-soldater i forkledning.

TV: Baghdadi erkjenner tap

Samtidig meldte den irakske TV-kanalen Al-Sumaria onsdag at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi nå erkjenner at organisasjonen har tapt i Irak. Ifølge en kilde TV-kanalen skal ha snakket med, ba Baghdadi sine tilhengere om å rømme opp i fjellene. Om de sto i fare for å bli pågrepet, skulle de sprenge seg i luften. Ifølge kilden har IS-toppene i denne delen av Irak allerede flyktet mot Syria.

Droner med granater

Den irakske generalen Thamir al-Hussaini sa onsdag at hans styrker nærmer seg de lokale regjeringsbygningene vest i Mosul. Likevel er det ikke gitt at kampene er over med en gang. Kampene er fortsatt harde. Ifølge Australias forsvarssjef bruker IS i økende grad droner med granater og selvmordskjøretøy i «Mad Max-stil» i sitt førstelinjeforsvar. Disse er «tettpakket med stål» og med små åpninger for å se ut av.

Erobringen av Mosul

IS invaderte Mosul sommeren 2014. Irakske styrker erklærte i januar det østlige Mosul for gjenerobret etter tre måneder med harde kamper. I forrige uke begynte felttoget for å ta den vestlige delen av byen tilbake. Flyplassen, en militærbase og noen nabolag er foreløpig tatt.