Trump går til direkte angrep på svensk immigrasjonspolitikk

Presidenten går på offensiven etter å ha blitt latterliggjort i helgen.

Det var på dette folkemøtet i Florida lørdag at Donald Trump feilaktig henviste til noe som skulle ha skjedd dagen før i Sverige.
  • Kristoffer Rønneberg

I en melding på Twitter mandag morgen amerikansk tid går den amerikanske presidenten til angrep på Sveriges immigrasjonspolitikk.

«Slutt å prøve å lure folk. De falske mediene forsøker å si at masseimmigrasjon i Sverige fungerer knirkefritt. IKKE!», skrev Donald Trump i meldingen til sine 25 millioner Twitter-følgere.

Meldingen kommer i kjølvannet av en helg der Trump er blitt latterliggjort i sosiale medier fordi han på et folkemøte på lørdag omtalte «det som skjedde forrige kveld i Sverige» uten at noen, hverken i Sverige eller utenfor, helt forsto at det hadde skjedd noe av betydning hos Söta Bror – og i hvert fall ikke et terrorangrep, hvis det var det Trump mente.

– Vil dere tro det: Sverige!

– Se på hva som skjedde forrige kveld i Sverige! Vil dere tro det: Sverige! De tok imot mange flyktninger, og nå har de alle typer problemer de ikke hadde forestilt seg, utbrøt USAs president Donald Trump da han talte til tilhengere i Melbourne, Florida, natt til søndag.

Svenske myndigheter ble såpass nysgjerrige på hva Trump mente med «det som skjedde» i landet deres at den svenske ambassaden i Washington i går tok kontakt med det amerikanske utenriksdepartementet for å få en forklaring, opplyser svensk UD til nyhetsbyrået TT.

– Så får vi se om vi får et svar, sier pressekontakt Catarina Axelsson.

Også Carl Bildt, tidligere utenriksminister og statsminister i Sverige, var blant dem som reagerte: «Hva har han røyket?», skrev han søndag på Twitter om Trump.

Trump presiserte på Twitter på søndag at han refererte til et innslag han hadde sett på TV-stasjonen Fox News.

Han snakket trolig om et TV-program som ble sendt fredag kveld der filmskaperen Ami Horowitz ble intervjuet av programleder Tucker Carlson. Horowitz sier i programmet at han mener at Sverige skjuler problemer som har kommet som en følge av innvandring.

Donald Trumps nye angrep på Sverige mandag vekker oppsikt i vårt naboland. Her er førstessiden på Expressens nettavis mandag ettermiddag.

«Perfekt eksempel på Trump-teknikken»

Mandagens tvitring fra Trump går lenger enn meldingen han sendte på søndag. Denne gangen henviser han ikke bare til et TV-program – nå er det han selv som kritiserer svenske den svenske innvandringspolitikken.

Den erfarne reporteren Glenn Thrush i The New York Times mener at Trump prøver å dekke over sin egen tabbe ved å legge skylden over på andre:

«Dette er et perfekt eksempel på Trump-teknikken: 1) Rop ut noe som ikke stemmer. 2) Lat som om du ikke gjorde en feil. 3) Anklag faktasjekkerne for å angripe deg», skriver Thrush på Twitter.

Aftonbladet har foretatt en faktasjekk av innslaget. Der har de funnet en rekke feil.

«Mot slutten av innslaget sier produsenten Ami Horowitz blant annet at det ikke var lenge siden Sverige opplevde sitt første «islamistiske terrorangrep». Trolig sikter han til selvmordsangrepet i Stockholm der kun angriperen ble drept, og som skjedde for over seks år siden», skriver NTB

Videre skriver NTB:.

«Påstandene om økt våpenvold og voldtekter stemmer heller ikke, ifølge Aftonbladet, og det finnes ikke noe statistisk grunnlag som kan belegge påstanden om at flyktninger står bak økt kriminalitet.»

Bildt gikk også mandag i rette med Trump:

«I fjor var det rundt 50 prosent flere mord bare i Orlando/Orange in Florirda, der hvor Trump talt her om dagen, enn i hele Sverige. Dårlig.», skrev Bildt.