Sosialistene flykter fra egen presidentkandidat

Frankrikes eksstatsminister Manuel Valls vil stemme på sentrumskandidaten Emmanuel Macron. Nå flykter toppene fra sosialistpartiet.

I januar sa Manuel Valls at han ville støtte Benoît Hamon (til venstre) som vant sosialistpartiets nominasjon. Nå har han skiftet mening.
  • Alf Ole Ask

I januar tapte Frankrikes tidligere statsminister Manuel Valls kampen mot Benoît Hamon om å bli sosialistpartiets presidentkandidat. Onsdag ble han den mest prominente sosialisten som meldte overgang til sentrumskandidaten Emmanuel Macron. Det skjedde i et oppsiktsvekkende intervju med TV-kanalen BFMTV.

Demme opp for Le Pen

– Vi kan ikke ta noen sjanser på vegne av republikken. Så jeg vil stemme på Emmanuel Macron, sier Valls til TV-stasjonen.

Frykten for en president Marine Le Pen får franske sosialistledere til å flokke seg om Emmanuel Macron.

Valls er langtfra alene. Nesten daglig er det mer eller mindre sentrale sosialistpolitikere som svikter sin egen kandidat Benoît Hamon og støtter Emmanuel Macron fordi de mener han er den som kan demme opp for Nasjonal Fronts Marine Le Pen.

Macron var inntil i fjor økonomiminister i Valls regjering, og han har i mange år vært François Hollandes rådgiver i økonomisk politikk. Men han har dannet sin egen sentrumsbevegelse.

Flere hopper av

  • I forrige uke kunngjorde forsvarsminister Jean-Yves Le Drian at han gir sin støtte til Macron.
  • Bertrand Delanoe, den tidligere populære borgermesteren i Paris har også erklært sin støtte til Macron.
  • Presidenten i den franske nasjonalforsamlingen Claude Bartolone har også gjort det klart at han har store problemer med å støtte den meget radikale Hamon og heller i retning av å stemme på Macron.

Hamon har de siste dagene falt på meningsmålingen og ligger nå etter Jean-Luc Mélenchon fra det mer radikale partiet som også har støtte fra kommunistene. (Se graf nederst i artikkelen)

Den EU-vennlige Emmanuel Macron ligger best an til å bli fransk president.

Macron er ikke overbegeistret for den omfattende støtten fra sentrale personer i sosialistpartiet. Bakgrunnen for dette er at han frykter å bli assosiert for mye med den svært upopulære president Hollande.

Krise for partiet

Franck Orban, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, sier at det som nå skjer, er en krise for sosialistpartiet og må føre til en oppvask etter valget.

– Hamon har ikke sjanse i det hele tatt til å komme til den andre valgomgangen. Folk støtter Macron fordi de mener han ligger nærmest en sosialdemokratisk ideologi. De står igjen med et splittet parti. Problemet er at primærvalget ble vunnet av en kandidat som ikke hadde partiledelsens støtte, forklarer Orban som mener at det som nå skjer vil undergrave respekten for sosialistpartiet.

– Situasjon for partiet og Hollande som blir presset til å velge hvem han skal støtte, er håpløs. Spørsmålet kommer til å bli: Hva er vitsen med nominasjon om man ikke støtter den som velgerne samler seg om, sier Orban.