Verden

President Donald Trump har signert nytt innreiseforbud

OSLO/NEW YORK (Aftenposten): President Donald Trump har signert et nytt innreiseforbud etter at det forrige fikk en ublid behandling i domstolene.

President Donald Trump kom søndag tilbake til Washington etter en helg på landstedet sitt i Florida. Foto: Jonathan Ernst / Reuters/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

President Trump signerte mandag en ny presidentordre om et innreiseforbud til USA for innbyggere fra enkelte land.

Det forrige innreiseforbudet ble stanset av rettsvesenet kort tid etter at det ble signert 28. januar. Her er de viktigste endringene i den nye presidentordren:

 • I den forrige teksten ble mottak av syriske flyktninger stanset på ubestemt tid. Dette er ikke med denne gang. Til gjengjeld stopper USA mottak av alle flyktninger i 120 dager, også syriske. Flyktninger som allerede har fått reisen til USA berammet, får komme.
 • Irakere er ikke omfattet av visumnekt denne gang. Bakgrunnen skal være en avtale om at Irak grundig skal bakgrunnssjekke sine visumsøkere til USA. Innbyggere fra Syria, Sudan, Somalia, Iran, Libya og Jemen er derimot fremdeles omfattet.
 • Personer som allerede har arbeidstillatelse, visum eller an annen form for lovlig opphold i USA, omfattes ikke. Dette er vesentlig ettersom domstolene i forrige runde kom til at disse hadde rettigheter etter USAs grunnlov. Til og med ulovlige innvandrere har slike rettigheter, mente ankedomstolen i California.
 • Visumnekten for de seks landene skal gjelde i 90 dager. Trump-rådgiver Kellyanne Conway sa på TV-kanalen Fox mandag morgen at det trer i kraft 16. mars. Forrige gang ble det innført øyeblikkelig, noe som skapte forvirring og kaos i grensekontrollen på mange flyplasser.
Les hele presidentordren om et innreiseforbud her

Trump håper å ta tilbake initiativet

Ifølge The New York Times var valget av tidspunkt for kunngjøringen fastsatt til mandag morgen slik at Trumps regjeringsapparat kan starte en ny uke med å nullstille nyhetene etter en uke med mye rabalder.

Informasjonen om at justisminister Jeff Sessions hadde møtt Russlands ambassadør i fjor sto i motsats til hva han ga inntrykk av overfor politikerne som skulle godkjenne ham.

I helgen hevdet dessuten president Trump at ekspresident Barack Obama hadde sørget for å avlytte ham i Trump-tårnet under valgkampen, men har senere ikke underbygget dette.

Statsadvokat omtaler også ny tekst som «muslimforbud»

Associated Press hadde tidlig mandag sett et faktaark om det nye innreiseforbudet og snakket med juseksperter om saken.

– Det er nå langt mer tydelig ved ikke å omfatte grupper av innvandrere med etablerte grunnlovsrettigheter. Det er et vesentlig skritt, sier jusprofessor Stephen Vladeck ved Universitetet i Texas.

Han påpeker også at å droppe elementet som skulle gi fordeler for religiøse minoriteter i de hovedsakelig muslimske landene, også hjelper med å fjerne inntrykk av et muslimforbud.

– Men det vil fortsatt være nok å arbeide med for domstolene, sier han.

De første søksmålene kan komme ganske raskt. Kort tid etter at presidentordren var signert, gikk New Yorks statsadvokat, Eric Schneiderman, ut på Twitter og sa at de har begynt å lese den nye teksten. Han ga et hint om hva Trump har i vente ved å omtale presidentordren som et «muslimforbud.»

We’re reviewing the #muslimban2 & stand ready to litigate - again - to protect NY's families, institutions & economy https://t.co/V704y10yQH

Borgerrettighetsgruppen ACLU gjorde det mandag umiddelbart klart at også den nye presidentordren kommer til å møte hard motstand.

– President Trump har igjen tatt til orde for religiøs diskriminering. Han kan forvente at motstanden fra både folket og rettsvesenet vil fortsette, skriver organisasjonen på Twitter.

Forsvarer den forrige ordren

Den nye presidentordren er over dobbelt så lang som den forrige og bruker mye plass på å beskrive og forsvare den forrige. Den gamle oppheves for øvrig fra samme tid som den nye trer i kraft: Ved midnatt 16. mars østkysttid.

Om favoriseringen av religiøse minoriteter heter det for eksempel i den nye ordren:

– Den var ikke motivert av fiendtlighet mot noen religion, men skulle i stedet beskytte religiøse minoriteter, hvem enn de er eller hvor enn de bor, heter det i presidentdekretet. c

Ordren går også gjennom en beskrivelse av den antatte terrortrusselen fra hvert enkelt av de seks landene som er omfattet.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Innvandring